«انجمن علمی پریناتولوژی ایران» طی بیانیهای با اشاره به هشت دلیل علمی نسبت به عواقب حذف برنامه غربالگری جنین در ایران هشدار داد و تشریح کرد که همانطور که مادران در دوران بارداری از نظر کمخونی، دیابت، فشارخون، بیماریهای عفونی و زایمان زودرس غربالگری میشوند، از نظر اختلالات ژنتیکی و ساختاری جنین هم غربالگری میشوند.
به گزارش ایسنا، پنجشنبه 21 ژانویه، انجمن علمی پریناتولوژی ایران طی این بیانیه عنوان کرد «غربالگری بارداری بهمنظور ارتقای سلامت مادر و جنین و نوزاد و ایجاد اطمینان خاطر و آرامش والدین از تولد فرزند سالم و کاهش بار مالی دولت به جهت هزینههای سرسامآور مراقبت از کودکان ناتوان جسمی و ذهنی شدید به وجود آمدهاست».
در این گزارش آمده است که «غربالگری ناهنجاریهای کروموزومی که از حدود 33 سال پیش معرفی شد و تحول علمی عظیمی در نظام مراقبت از مادران باردار ایجاد کرد، هیچگاه اجباری نبوده و پس از انجام مشاوره دقیق با مادر و آگاهسازی والدین انجام میشود که انجام آن کاملاً اختیاری و آگاهانه میباشد».
غربالگری جنین شامل سونوگرافی جنین و آزمایش خون در هفته 13–11 حاملگی است که میزان خطر احتمالی ناهنجاری جنین را تعیین میکند و هیچگاه بر اساس نتیجه مشکوک غربالگری اولیه تصمیمگیری نهایی نمیشود.
بر اساس این گزارش، در صورت ابتلای جنین به ناهنجاری ساختاری یا ژنتیکی، والدین از بیماری آگاه شده و خود را آماده پذیرش نوزاد مبتلا کرده و در هنگام زایمان از مراقبتهای ویژه شامل تیم حمایتی، تجهیزات، امکانات و کمکهای احتمالی برحسب نوع بیماری برخوردار میشوند.
در این بیانیه آمدهاست که در صورت ابتلای جنین به ناهنجاریهای شدید فیزیکی و ذهنی در صورت تمایل، خانواده میتوانند به سازمان پزشکی قانونی کشور مراجعه و با نظر سه کارشناس معتمد پزشکی قانونی و طی مراحل سختگیرانه اداری و قانونی، مجوز ختم بارداری توسط سازمان محترم پزشکی قانونی صادر میشود. (مادهقانونی سقط درمانی مصوب سال 2005 مجلس شورای اسلامی ایران و مورد تأیید شورای نگهبان میباشد)
در این گزارش آمدهاست که حذف برنامه غربالگری در این زمان که سواد سلامت جامعه افزایشیافته، منجر به عدم تمایل به فرزند آوری خصوصاً فرزند آوری جوانان شده و چهبسا میتواند منجر به سقطهای غیرقانونی، غیر ایمن و افزایش مرگومیر مادر و از دست رفتن قدرت باروری شود.
حذف غربالگری ژنتیکی در مجلس ایران تصویب شده است بر اساس این طرح حذف غربالگری اجباری برای تمام سنین مصوب شده است.
موافقین حذف برنامه غربالگری مدعی هستند که خطای آزمایشهای غربالگری در ایران بالاست و این احتمال وجود دارد که برخی جنین های سالم یا با احتمال کم ابتلا به ناهنجاری ژنتیکی از بین بروند و این موضوع می تواند اثر سوء بر رشد جمعیت ایران داشته باشد.