گزارشهایی از جلسه سری مقامهای دمشق، مسکو و تلآویو برای اخراج ایران از سوریه
این روزهای صحبتهای زیادی درباره تصمیم جامعه بینالمللی برای دور کردن ایران از پرونده سوریه در رسانهها مطرح میشود. در همین راستا یک مرکز مطالعاتی در گزارشی فاش کرد، ماه گذشته جلسهای محرمانه میان مقامهای سوریه و اسرائیل تحت نظارت روسیه در پایگاه «الحمیم» در منطقه لاذقیه برگزار شد.
طبق گزارش این مرکز مطالعاتی، در این جلسه مسائل مختلفی از جمله تقاضای تلآویو برای طرد کامل ایران و شبه نظامیان فرقهای وابسته به آن از سوریه مطرح شد. مرکز «پلهای مطالعات و تحقیقات سوریه» روز دوشنبه 18 ژانویه در گزارشی نوشت، این جلسه با حضور سرلشکر علی مملوک، از اداره امنیت ملی سوریه، بسام حسن، مشاور امنیتی کاخ ریاست جمهوری سوریه به عنوان طرف سوری و «گادی آیزنکوت»، رئیس ستاد سابق ارتش اسرائیل و «آری بن مناش»، ژنرال بازنشسته موساد از سوی اسرائیل حضور داشتند. ریاست و سرپرستی این جلسه به عهده الكساندر چایكف، فرمانده نیروهای روسیه مستقر در سوریه بود.
بازگشت سوریه به اتحادیه عرب
در حالی که هیچ اظهار نظر رسمی از سوی دمشق یا تلآویو در مورد این اطلاعات درز شده صورت نگرفته است، این مرکز نوشت، هیئت سوری در این نشست خواستار بازگشت این کشور به اتحادیه عرب، دستیابی به کمکهای مالی برای پرداخت بدهیهای ایران و متوقف کردن تحریمهای غرب برای باز کردن راه برای اخراج ایران از سوریه شد.
طبق این گزارش، خواستههای اسرائیل شامل، حذف کامل نقش تهران در سوریه و اخراج نیروهای وابسته به ایران مانند حزبالله لبنان و دیگر شبهنظامیان فرقهگرا در این کشور، تشکیل دولتی شامل با مشارکت مخالفان، ترمیم مجدد ساختار امنیتی- نظامی و بازگرداندن افسران معترض سوری با ضمانت روسیه.
برقراری روابط مستقیم میان سوریه و اسرائیل
در این گزارش آمده است، گر چه برگزارس چنین جلسه هنوز با توافقهای مشخصی به پایان نرسیده است اما به گفته این مرکز این جلسه و محتوای مورد مناقشه در آن به عنوان آغاز مسیری است که روسیه با اصرار به سمت آن گام برداشته است.
این مرکز به نقل از منابع خود نوشت، انتظار میرود که تلاشهای روسیه در سال 2021 با موفقیتهای گستردهای در این زمینه همراه خواهد بود زیرا مسکو معتقد است که ایجاد رابطه مستقیم میان دولت سوریه و اسرائیل میتواند بسیاری از مشکلات را حل و فصل کند.
گفتنی است که روسیه در اواسط سال 2018 برای بازگرداندن نیروهای رژیم اسد به جنوب سوریه و دور کردن آنها از مناطق نزدیک به بلندیهای جولان و همچنین بازگشت نیروهای بینالمللی به عنوان هائلی بین دو نیروهای سوری و اسرائیلی در جولان با ایالات متحده آمریکا به توافق رسیده بود.
براساس این گزارشها، ایران به نوبه خود آگاه است که رژیم اسد در جستجوی راههایی برای بازگشت به جامعه بینالمللی و یافتن راهحلی برای رهایی از محدودیتهای تهران و مسکو یا حداقل یکی از آنها است، بنابراین تهران به دنبال سنگاندازی و کارشکنی در مسیر این تلاشهاست به همین دلیل رژیم ایران سخت تلاش میکند تا از همراهی رژیم اسد با روسیه برای هماهنگی این روندها جلوگیری کند. منابع سوری میگویند مقامهای تهران همچنین تلاش میکنند تا از توافق میان مخالفان سوری و دولت اسد جلوگیری کنند زیرا توافق این دو به طرد حتمی رژیم ایران از سوریه منجر خواهد شد. به گفته کارشناسان امور سوریه، وضعیت ایران در سوریه در بدترین شرایط قرار گرفته است زیرا همه کشورهای عربی پر نفوذ منطقه مانند مصر، سعودی، امارات و اردن، ترکیه، اسرائیل، آمریکا و کشورهای اروپایی و حتی روسها به این نتیجه رسیدهاند که حضور ایران در سوریه باعث برانگیختن حساسیتهای مذهبی و ایجاد تنشهای فرقهای شده و اوضاع را متشنجتر میکند به همین دلیل تمام تلاشهای بین المللی، و منطقهای به سمت اخراج ایران از سوریه حرکت کرده است.