رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین میگوید که اگر بنا باشد یک شرکت چینی در ایران فعالیت کند، قطعاً مجوزهای لازم را از دولت دریافت کرده است.
مجیدرضا حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین میگوید 60 درصد استخراجهایی که تا کنون در ایران انجام شده مربوط به شرکتهای چینی بوده و دولت چین در حوزه یوان دیجیتال نیز فعالیتهای جدی داشته است که نشان دهنده قدرت گرفتن این کشور در عرصههای نوین اقتصادی است.
به گزارش ایسنا مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین، چهارشنبه 13 ژانویه گفت: در صادرات محصولات یا خدمات اقتصادی، یک اصل بسیار مهم وجود دارد. در صورتی که نیاز داخل تأمین شده باشد، اینکه یک کالایی با قیمتی جهانی به یک کشور خارجی فروخته شده و سودی قابل قبول به وجود بیاورد، صادرات این محصول ممکن و به صرفه خواهد بود، حال روشهای این صادرات میتواند متفاوت باشد.
در این گزارش آمده است اصلیترین علت برهم ریختن شرایط در تأمین برق و قطعی آن عدم شفافیت است و مردم حق دارند راجع به مسائلی که به آنها توضیحی ارائه نشده، با دیده تردید نگاه کنند.
حریری تصریح میکند: اینکه یک شرکت خارجی به ایران آمده و در حوزه ای فعالیت اقتصادی خود را آغاز کندامکان ندارد که دولت در جریان نباشد و قراردادی منعقد نشده باشد. در سالهای گذشته نیز بحث جذب و ورود سرمایه گذاران در حوزه بیت کوین به ایران اعلام شد و احتمالاً پیگیری شده است.
اما در اخبار واصله از خبرگزاریهای ایرانی تاکنون به هیچ قراردادی رسانه ای نشدهاست که با کشور چین در زمینه کشت بیت کوین باشد، و در حال حاضر کشت بیت کوین برای مردم ایران غیرمجاز است.
استخراج بهصرفه بیتکوین از طریق دستگاههای استخراجی تحت عنوان ایسیک (ASIC) انجام میشود. این دستگاهها وارداتی هستند. تا پیش از تیر ماه 98، اداره گمرک ایران، واردات دستگاههای استخراج را ممنوع کرده بود و این دستگاهها عمدتاً بهصورت قاچاق وارد کشور میشدند. همین باعث شده بود که قانون حق ضبط و توقیف این دستگاهها را داشته باشد.
اکنون امکان وارد کردن دستگاههای استخراج به ایران وجود دارد، اما طبق گفته معاون گمرک، برای ترخیص دستگاههای استخراج هم اخذ مجوز از وزارت صنعت ضروری است.
مسعود نوری یکی از خبرنگاران روزنامه «همشهری» دوشنبه 11 ژانویه در صفحه توئیترش نوشت، «چینیها» با همکاری «یکنهاد نظامی» جمهوری اسلامی ایران معدن استخراج ارز دیجیتال «بیت کوین» در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان ایجاد کردهاند که با تعرفه پایین از برق ارزان ایران برای آن استفاده میشود.
در این توئیت آمدهاست در فاز اول «10 هزار دستگاه بسیار راندمان پایین ام-3» در این مرکز مشغول فعالیت است.
انجمن بلاکچین ایران نیز گزارش داده در این منطقه چینیها «چسبیده به خطوط انتقال و پست برق 230/33 کیلوولت فروکروم رفسنجان، مزرعه استخراج رمز ارزهای دیجیتالی راهانداختهاند که175 مگاوات برق مصرف میکند.»
همچنان مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق ایران، بهتازگی رسماً تأیید کرد که «استخراجکنندگان ارزهای مجازی» از عوامل افزایش مصرف برق در ایران است.
از سوی دیگر، براساس گزارشی که در روزنامه رسالت آمدهاست تولید هر بیتکوین معادل مصرف سالانه 24 خانه در تهران برق مصرف میکند، یا معادل مصرف برق یکخانه در تهران به مدت 24 سال است.
قیمت هر بیت کوین در روز سهشنبه 12 ژانویه نزدیک به 36هزار دلار رسیدهاست، موضوعی که سخنگوی صنعت برق ایران از آن بهعنوان دلیل افزایش شمار استخراجکنندگان در این کشور یادکرده است.
این در حالی است که طی هفتههای گذشته گزارشهای رسمی حاکی از بالا رفتن مصرف برق در ایران و قطع اعلامنشده برق منازل و همچنین معابر عمومی در بسیاری از مناطق شهری و روستایی بودهاست.
در پی گزارشهای رسیده از کاهش برق در ایران و قطعیهای مدام برق در شهرهای مختلف این کشور، مقامات ایرانی اعلام کردند که قطع شدن مدام برق به دلیل مصرف زیاد برق شهروندان است، اما گزارشهای رسیده بیان میکند که یکی از دلایل فشار به شبکه برق مرکز بزرگ استخراج ارز دیجیتال (بیتکوین) در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان است که دولت ایران در اختیار چینیها قرار داده است.