پس از منع واكسن غربی از سوی خامنهای، واکسن کوبایی بر ایرانیها آزمایش میشود
کوبا روز یکشنبه 10 ژانویه 2021 اعلام کرد ، توافق نامهای برای انتقال آنچه که «فناوری مربوط به پیشرفتهترین واکسنهای ضد ویروس کرونا» و انجام آخرین مرحله آزمایشات بالینی واکسن روی انسانها در ایران را با جمهوری اسلامی امضا کرده است.
هاوانا و تهران دو متحدی هستند که تحت تحریمهای شدید آمریكا قرار دارند. ایالات متحده فروش داروها به این دو کشور را مجاز کرده و آن را از دیگر تحریمها مستثنی کرده است، اما در عین حال ایالات متحده مانع تجارت شركتهای دارویی خارجی با این دو کشور شده است. به همین دلیل این دو کشور برای غلبه بر کمبود نقدینگی به امکانات داخلی خودشان متکی هستند.
کوبا پیشتر اعلام کرد که تصمیم دارد، همه جمعیت خود را تا پایان نیمه اول سال 2021 با واکسن مخصوص این کشور برای بیماری ضد ویروس Covid-19 واکسینه کند.
ایران اواخر ماه گذشته اعلام کرد که آزمایشات بالینی برای اولین واکسن محلی ضد ویروس Covid-19 را روی انسان آغاز کرد، در حالی که کوبا در حال حاضر 4 واکسن بالقوه در مرحله آزمایش دارد، اما هنوز هیچ یک از آنها بر روی انسان آزمایش نشده است.
انستیتوی واکسن «فینلای» در کوبا بعد از ظهر روز جمعه گفت، توافقنامه همکاری با انستیتوی پاستور ایرانی را برای همکاری در آزمایش واکسن «2Soberana» امضا کرده است.
این انستیتوی کوبایی در حساب توئیتر خود افزود: «این همکاری دو کشور را قادر میسازد تا در رابطه با واکسیناسیون علیه ویروس SARS-Cove-2 با سرعت بیشتری پیشرفت کنند».
کوبا اعلام کرد، چندین کشور نسبت به خرید واکسنهای ضد ویروس کرونا ساخت این کشور ابراز علاقمند هستند ، اما اولین توافقنامه در این زمینه را با ایران امضاء کرده است.
رسانههای ایران به نقل از کیانوش جهانپور یکی از مقامات وزارت بهداشت این کشور اظهار داشتند که 50 هزار داوطلب در انجام مرحله سوم آزمایشات بالینی شرکت خواهند کرد.
این مقام وزارت بهداشت ایران افزود: انتقال فن آوری و تولید مشترک پیش شرط مجاز بودن آزمایش روی انسان در این کشور است.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در نوامبر گذشته طی سفر خود به هاوانا که در راستای سفر ش به آمریکای لاتین، گفت که او تحت تأثیر دستاوردهای بیوتکنولوژی کوبا ضد ویروس Covid-19 قرار گرفته و از دستاوردهای کوبا شگفت زده شده است.
علی خامنهای، رهبر ایران، در یک سخنرانی زنده تلویزیونی گفت: «ورود واکسن آمریکایی و انگلیسی کرونا ممنوع است».
شبکه اجتماعی توئیتر یک توئیت خامنهای به زبان انگلیسی که گفته بود واکس آمریکایی و بریتانیایی ممنوع است و او به آنها اعتماد ندارد و چه بسا آنها میخواهند این واکسن را بر ایرانیها آزمایش کنند، را حذف کرد.
توئیتر این توئیت خامنهای را «نقض قوانین این شبکه اجتماعی به ویژه قوانین مربوط به ویروس کرونا Covid-19»، دانست و آن را حذف کرد.
از زمان شیوع ویروس کرونا تاکنون چندین کشور در تولید واکسن کرونا تلاش کرده و برخی از این کشورها نیز اعلام کردند که واکسن را تولید کردند اما از میان همه واکسنهای روسیه، چین، کوبا و برخی کشورها تنها واکسن ساخت شرکتهای فایزر و بیونتک به تایید سازمان جهانی بهداشت رسیده است.
ایران کشوری است که بیشتر ین زیان را از شیوع بیماری همهگیر کوید -19 در خاورمیانه متحمل شده است.
سخنان علی خامنهای رهبر ایران در باره ممنوع کردن استفاده از واکسنهای غربی در ایران با واکنشهای تند داخلی و خارجی روبرو شد برخی از کاربران ایران در شبکه اینترنت با انتقاد از رهبر ایران گفتند که او با این اقدام جان هزاران ایرانی را به خطر می اندازد.
سازمان بهداشت جهانی نیز با انتقاد از اظهارات خامنه از رهبر ایران خواست که مسئله واکسن را نباید سیاسی کرد .
مایکل رایان، مدیر اجرایی برنامه فوریتهای سلامت سازمان جهانی بهداشت نیز در واکنش به سخنان خامنهای، گفت «سازمان جهانی بهداشت بارها تاکید کرده که کرونا را سیاسی نکنید و حالا هم میگوید لطفا ماجرای واکسن را سیاسی نکنید».