امانوئل ماکرون رئیسجمهوری فرانسه پیش از اجلاس اروپا در بروکسل تأکید کرد که رهبران اروپا باید موضعی مطابق با تصمیماتی بگیرند که در جلسه اکتبر گذشته مورد توافق قرار گرفت مبنی بر «همان شروط و محدودیتهایی که ما معین کردیم.»
علاوه بر این، رئیسجمهوری فرانسه افزود که رهبران اروپا باید از حاکمیت اتحادیه و ثبات منطقه، به ویژه شرق مدیترانه محافظت کنند. به گفته ماکرون «ما نگران ثبات مدیترانه از شمال آفریقا تا خاورمیانه و تا شرق مدیترانه هستیم.»
از سوی دیگر، چارلز میشل رئیس شورای اروپا گفت که «روابط با ترکیه مورد بحث قرار خواهد گرفت و در پرتو دیدگاهی مبتنی بر موضعی واحد، سیگنال روشنی را ارسال خواهیم کرد و برای حفاظت از ارزشها و منافع اروپا به کار خود ادامه خواهیم داد.»
در حالی که جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تأیید اینکه وزیران خارجه اتحادیه اروپا نمیتوانند ارزیابی مثبتی از رفتار ترکیه ارائه دهند، خاطرنشان کرد که رفتار آنکارا نه تنها تغییر اساسی نکرده بلکه بدتر هم شده است.

محکومیت گفتمان خصمانه ترکیه
خبرنگار العربیه / الحدث پنجشنبه 10 دسامبر گزارش داد که اجلاس اروپا در حال مطالعه پیشنویس قطعنامه اروپا در محکومیت گفتمان خصمانه ترکیه علیه رهبران اتحادیه است.
خبرنگار العربیه /الحدث به نقل از یک منبع دیپلماتیک گفت که اجلاس اروپا توصیه خواهد کرد که شخصیتها و نهادهای ترک در لیست تحریمها قرار خواهند گرفت و تحریمهای آینده اروپا افرادی را هدف قرار خواهد داد که مسئول اکتشاف در شرق مدیترانه هستند.
پیشنویس قطعنامه همچنین با انتقاد از نقش آنکارا در لیبی، اقدامات یکجانبه ترکیه را محکوم کرد.

پیشنهاد مشترک
یونان، فرانسه و قبرس، تحریم فروش اسلحه، تعلیق اتحادیه گمرکی موجود با ترکیه و مسدود کردن دائمی افق مذاکرات عضویت در اتحادیه پیشنهاد دادهاند که مورد تأیید اکثریت کشورهای عضو نیست.
این درحالی است که کیریاکوس میتسوتاکیس نخستوزیر یونان ابراز اطمینان کرد ترکیه بدون فشار اتحادیه اروپا، اقدامات خود را در منطقه تغییر نخواهد داد.
میتسوتاکیس با تأکید بر این که کشورش انتظار ندارد، ترکیه رفتار خود را تغییر دهد، افزود که این کار پس از زیر فشار قرار دادن این کشور انجام خواهد شد و تغییر رفتار آنکارا پس از گفت و گو، ممکن خواهد بود.
تهدید به تحریم
نکته قابل توجه این است که شورای اروپا امروز پنجشنبه و فردا جمعه 10 و 11 دسامبر، جلسه ای را برگزار میکند تا در مورد آینده روابط با ترکیه و درعین حال تهدید به اعمال تحریمها علیه آنکارا به دلیل رفتار با همسایگان خود در مدیترانه شرقی گفتوگو کند.
گفتنی است که اقدامات آنکارا در جستجوی منابع گاز در شرق مدیترانه، انتقادات زیادی را از سوی یونان، قبرس و مصر برانگیخته بود، به ویژه پس از آنکه ترکیه در پایان سال گذشته توافقنامه تعیین مرزهای دریایی را با دولت الوفاق لیبی امضا کرد.