سخنگوی دولت ایران با تاکید بر ضرورت ارتباط با دنیا اعلام کرد برای انتقال پول از کشورهای همسایه به خاطر فشار آمریکا به مشکلات زیادی خوردهاند.
علی ربیعی در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا، دوشنبه 7 دسامبر 2020 درباره برجام تاکید کرد که دولت قطعا مسیر «گفتوگو» را در پیش خواهد گرفت.
به گفته او، همه جناحها بر برجام تاکید میکنند و کسی آن را تکذیب نکرده است و حتی آنهایی که روزی مخالفت میکردند، خودشان پیشرو مذاکره خواهند بود.
ربیعی تاکید کرد که «بدون تعامل با دنیا نمی توان رشد کرد» و اینها نیازمند یک مشروعیت و انسجام بالا است.
به گفته او موضوع تعامل با دنیا نباید تبدیل به نزاع شود تا مسیرهای مشکلزا ایجاد نشود.
ربیعی تصریح کرد: «بعضیها با تصور غلط از جهان میگویند در امور سیاسی و اقتصادی به دنیا چهکار دارید؛ با همسایهها کار کنید. ما برای انتقال پولمان از همین کشورهای همسایه به خاطر فشار آمریکا به مشکلهای زیادی خوردیم ».
سخنگوی دولت ایران در بخش دیگری از سخنان خود گفت که علت سرباز زدن یکباه مشکلات در ایران «نارساییهای تاریخی» است و نفت این نارساییها را میپوشاند.
او با تایید وجود ضعف در مدیریت کشور، تاکید کرد که تحریمها و فشارهای اقتصادی آثار جدی داشتهاند.
برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام، توافقی بین ایران و کشورهای 1+5 است که بر اساس آن، ایران ذخایر اورانیوم غنی شده متوسط خودش را پاکسازی خواهد کرد و ذخیرهسازی اورانیوم با غنای کم را تا 98 درصد قطع میکند و تعداد سانتریفیوژها را حدود دو سوم و حداقل به مدت 15 سال کاهش میدهد.
همچنین در نتیجه این توافقنامه، تحریمهای شورای امنیت ملل متحد، اتحادیه اروپا و ایالات متحده (تحریمهای ثانویه) علیه ایران لغو میشود.
ایالات متحده در 8 مه 2018 رسما از برجام خارج شد. در پاسخ به خروج آمریکا، سران سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا در بیانیهای مشترک بیان کردند که با افزایش احتمال اعلام نقض توافقنامه از سوی آمریکا، توسط شورای امنیت، قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر تأیید این توافقنامه هستهای همچنان به عنوان «چارچوب قانونی بینالمللی برای حل اختلاف» باقی خواهد ماند.
در پی این اقدام آمریکا، مقامات عالیرتبه ایران به این موضوع واکنش نشان دادند. علی خامنهای رهبر ایران خواستار ادامه روند کاهش تعهدات ایران شد که واکنش مقامات اروپایی را در پی داشت. اگنس واندر مول سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه در یک نشست خبری گفت: «ایران باید از عبور از یک مرحله جدید از اقدامات نگرانکنندهای که تنشها را تشدید میکند، خودداری کند».