رئیس مجلس ایران طی نامهای به حسن روحانی «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» را جهت اجرا ابلاغ کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، احمد امیرآبادی عضو هیأت رئیسه مجلس شورا روز چهارشنبه 2 دسامبر 2020، اظهار داشت: محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورا طی نامهای به حسن روحانی رئیسجمهوری، قانون «اقدام راهبردی برای رفع تحریمها» و آنچه «صیانت از منافع ملت ایران» خواند را ابلاغ کرد.
امیرآبادی افزود: «این نامه به منظور اجرای این قانون توسط دولت ابلاغ شده است.»
گفتنی امروز شورای نگهبان پس از اصلاحات انجام شده در طرح مذکور، آن را تأیید کرده و به مجلس ارسال کرد.
ماده 1 این قانون عنوان میکند که «سازمان انرژی اتمی ایران موظف است بلافاصله پس از تصویب این قانون، جهت مسائل صلح آمیز نسبت به تولید اورانیوم با غنای 20درصد اقدام و سالانه به میزان حداقل 120 کیلوگرم آن را در داخل کشور ذخیره و نیاز کشور برای مصارف صلح آمیز به اورانیوم با غنای بالای 20 درصد را به طور کامل و بدون تأخیر تأمین کند.
در ماده 2 این قانون نیز آمده است که «سازمان انرژی اتمی ایران را مکلف است ظرفیت غنی سازی و تولید اورانیوم غنیسازی شده با سطح غنای متناسب هر یک از مصارف صلحآمیز کشور را، به میزان ماهانه حداقل 500 کیلوگرم افزایش دهد و نسبت به نگهداری و انباشت مواد غنی شده در کشور اقدام کند.»
این طرح در ماده شش دولت ایران را موظف کرده است در صورت «عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای متعاهد طرف توافق هستهای در قبال ایران» و «عادی نشدن روابط بانکی و رفع کامل موانع صادرات و فروش کامل نفت و فرآوردههای نفتی ایران و برگشت کامل و سریع ارز منابع حاصل از فروش»، 2 ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون، در مجلس شورا، نظارتهای فراتر از پادمان از جمله اجرای داوطلبانه سند ـ پروتکل الحاقی ـ را متوقف کند.»
ماده 9 قانون ابلاغ شده به دولت نیز تصریح داشته است: مستنکفین از اجرای این قانون به تناسب امتناع یا ممانعت از اجراء به مجازات تعزیری درجات 2 یا 5 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392محکوم می شوند.
گفتنی است پس از ترور محسن فخریزاده رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع ایران در روز جمعه 27 نوامبر، طی یک انفجار و تیراندازی در بلوار شهر آبسرد دماوند در عملیاتی مسلحانه، ضمضمههای خروج تهران از برجام توسط برخی از مقامات عالیرتبه ایرانی شروع شد.
روز گذشته نیز نمایندگان ایران در جلسه علنی مجلس در جریان بررسی کلیات طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها، با 251 رای موافق با کلیات این طرح موافقت کردند.
پس از تصویب کلیات این طرح، نمایندگان شعارهای ضدآمریکایی و ضداسرائیلی سر دادند.
برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام، توافقی بین ایران و کشورهای 1+5 است که بر اساس آن، ایران ذخایر اورانیوم غنیشده متوسط خودش را پاکسازی خواهد کرد و ذخیرهسازی اورانیوم با غنای کم را تا 98 درصد قطع میکند و تعداد سانتریفیوژها را حدود دو سوم و حداقل به مدت 15 سال کاهش میدهد.
همچنین در نتیجه این توافقنامه، تحریمهای شورای امنیت مللمتحد، اتحادیه اروپا و ایالات متحده (تحریمهای ثانویه) علیه ایران لغو میشود.
ایالات متحده در 8 مه 2018 رسما از برجام خارج شد. در پاسخ به خروج آمریکا، سران سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا در بیانیهای مشترک بیان کردند که با افزایش احتمال اعلام نقض توافقنامه از سوی آمریکا، توسط شورای امنیت، قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر تأیید این توافقنامه هستهای همچنان به عنوان «چارچوب قانونی بینالمللی برای حل اختلاف» باقی خواهد ماند.
در پی این اقدام آمریکا، مقامات عالیرتبه ایران به این موضوع واکنش نشان دادند. علی خامنهای رهبر ایران خواستار ادامه روند کاهش تعهدات ایران شد که واکنش مقامات اروپایی را در پی داشت. اگنس واندر مول سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه در یک نشست خبری گفت: «ایران باید از عبور از یک مرحله جدید از اقدامات نگرانکنندهای که تنشها را تشدید میکند، خودداری کند».
حسن روحانی رئیسجمهوری ایران نیز در نشست مطبوعاتی با اشاره به این که در صورت پایبندی اروپا به برجام، تهران نیز تعهدات توافق هستهای سال 2015 را اجرا میکند، گفت که ایران در حال کار روی بر سانتریفیوژهای پیشرفته برای غنیسازی اورانیوم است.
پس از آن نیز ایران طی هشت ماه گامهای کاهش تعهدات برجامی خود را آغاز و در ماه ژانویه گام نهایی را با توقف تمامی محدودیتهای عملیاتی برداشت.