آیا قتل فخریزاده توافق تعیین مرزها میان لبنان و اسرائیل را به هم زد؟
در حالی که قرار بود امروز چهارشنبه 2 دسامبر 2020 دور پنجم مذاکرات بین لبنان و اسرائیل در مورد تعیین مرزهای دریایی برگزار شود، لبنان موضوع مذاکره را تا اطلاع ثانوی به تعویق انداخت.
دو روز پیش یووال شتاینتز وزیر انرژی اسرائیل، تعویق مذاکرات را به طور رسمی به بیروت اطلاع داد.
او گفت که مسئله تاخیر این مذاکرات به درخواست ایالات متحده آمریکا صورت گرفته است. ایالات متحده طرف میانجی و ناظر بر توافق مسئله تعیین مرزها بین لبنان و اسرائیل است.
به تعویق انداختن روند تعیین مرزها بین اسرائیل و لبنان این سئوال را مطرح کرده که آیا این تاخیر به دلیل فنی پیش آمده یا به دلایل سیاسی پنهان که ابعاد بزرگتری دارد، رخ داده است.
برخی تحلیلگران لبنانی این تاخیر را به تشدید تحریمهای آمریکا علیه شخصیتهای لبنانی، نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده و انتقال تدریجی قدرت و تحولات منطقهای به ویژه تنش در منطقه پس از ترور محسن فخریزاده دانشمند هستهای ایران ربط دادند.
در این باره کیسی بنفیلد سخنگوی سفارت آمریکا در بیروت به العربیه گفت، جان دو روچر میانجی و رئیس هیئت آمریکایی شرکت کننده در مذاکرات ، به کار تسهیل روند گفتوگو با دو طرف ادامه خواهد داد تا به به تصمیمی که به تعیین مرزهای دریایی منجر شود، برسد.
او افزود: «تعیین بازه زمانی مذاکرات برای مشخص کردن مرزهای دریایی بین لبنان و اسرائیل تصمیمی است که کاملاً به عهده طرفهای درگیر است».
او افزود ایالات متحده با ارائه تسهیلات احتمالی به درخواست دو کشور همچنان به مداخلهای برای روند اجرایی شدن توافق متعهد است.
مقام آمریکایی گفت که به تاخیر افتادن مسئله تعیین مرزهای لبنان و اسرائیل به تحولات اخیر مربوط نمیشود.
این در حالی است که سرتیپ خالد حماده مدیر مجمع مشاورات و مطالعات منطقهای، به العربیه نت گفت که آنچه در منطقه اتفاق میافتد، به ویژه پس از کشته شدن دانشمند هستهای ایران پشت درخواست اسرائیل برای به تعویق انداختن مذاکرات تعیین مرزهای میان بیروت و تلآویو شد.