ترور فخریزاده چه تاثیری بر سیاست بایدن در قبال ایران خواهد گذاشت؟
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز، روز یکشنبه 29 نوامبر در مقالهای نوشت، ترور محسن فخری زاده دانشمند هستهای ایران، تلاشهای جو بایدن رئیس جمهوری منتخب آمریکا برای احیای توافق هستهای با تهران را فلج خواهد کرد. ایران بیش از دو دهه برای دستیابی به بمب اتمی تلاش میکند.
این عملیات ترور که پیش از اینکه جو بایدن بتواند فعالیت دیپلماسی خود را با رژیم تهران آغاز کند، اتفاق افتاده، ممکن است با هدف منع دولت بایدن از احیای توافق هستهای با ایران صورت گرفته است.
به نوشته روزنامه آمریکایی، مقامات اطلاعاتی شک و تردیدی ندارند که اسرائیل عامل این ترور بوده است زیرا ویژگیهای این نوع ترور مشخصه عملیاتهایی را دارد که به طور دقیق توسط موساد تنظیم شده است.
این روزنامه در ادامه نوشت، اسرائیلیها هیچ عکس العملی در باره رد این اتهام یک از بین بردن چنین نظریهای از خود نشان ندادند.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر همیشه ایران را تهدیدی وجودی قلمداد میکند. او محسن فخریزاده دانشمند مقتول را دشمن شماره 1 اسرائیل توصیف کرده که قادر به ساخت سلاحی است که میتواند کشور 8 میلیونی اسرائیل را با یک انفجار تهدید کند.
نتانیاهو معتقد است که برنامه هستهای «مخفیانه» ایران تا دیروز تحت رهبری محسن فخریزاده ادامه داشت و مسلما این برنامه و اهداف پس از سال 2030 که پایان محدودیتهای اعمال شده علیه ایران در چارچوب توافق هستهای است، تهران به تولید هر چه بیشتر سوخت هستهای مورد نظر برای ساخت بمب هستهای ادامه خواهد داد.
از نظر اسرائیل و دیگر منتقدان توافق هستهای، بزرگترین اشکال و عیب اساسی این توافق عدم گنجاندن محدودیت دائمی ذخیره سازی اورانیوم برای ایران در این توافق است.
روزنامه در ادامه نوشت، اکنون سئوالی که تا حد زیادی احتیاج به پاسخ دارد این است که ایران در چند هفته آینده به چه نحوی پاسخ خواهد داد.
به نوشته این روزنامه مقامات نظامی ارتش آمریكا، روز شنبه گفتند كه آنها پس از تهدید ایران به انتقام برای كشته شدن محسن فخری زاده دانشمند هستهای این کشور، نیروهای نظامی و امنیتی ایران را زیر نظر گرفتند اما تاکنون هیچگونه تحرکات نظامی یا جابجایی سلاحهای ایرانی را کشف نکردهاند.
به نوشته روزنامه «نیویورک تایمز» مقامات نظامی آمریکایی از اظهار نظر در مورد افزایش سطح هشدار ایالات متحده یا اقدامات اضافی برای محافظت از نیروهای آمریکایی در خاورمیانه خودداری کردند و خاطرنشان کردند که بیش از 40 سرباز آمریکایی در منطقه در وضعیت آماده باش نسبتا بالایی قرار دارند.
سه لرزش بزرگ و ویرانگر که تهران از ابتدای سال جدید با آن مواجه شد
اولین لرزش کشته شدن ژنرال قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس که در بغداد توسط یک هواپیمای بدون سرنشین کشته شد. دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا دلیل تصفیه او را اینگونه مطرح کرد که سلیمانی در حال تدارک حملهای به نیروهای آمریکایی در منطقه را داشت.

پس از آن اتفاق تکان دهنده، در اوایل ژوئیه انفجار مرموزی در مرکز تحقیقات و توسعه بخش سانتریفیوژ در نیروگاه اتمی نطنز و چند صد متری مرکز تولید سوخت زیرزمینی، رخ داد که ایالات متحده و اسرائیل بیش از یک دهه پیش با سلاح الکترونیکی پیشرفته به آن حمله کرده بودند.
اکنون سوم لرزش برای رژیم جمهوری اسلامی، قتل محسن فخری زاده دانشمند هستهای و شخصیت مرموز برنامه اتمی ایران که اغلب او را «رابرت اوپنهایمر» ایران می نامند. «رابرت اوپنهایمر» دانشمند آمریکایی است که بیش از 75 سال پیش بر پروژه منهتن نظارت کرد تا اولین سلاح هستهای جهان را برای ایالات متحده آمریکا تولید کند.
اگر ایران از اقدامات تلافی جویانه بزرگ خودداری کند و در برابر اقدام جسورانه حذف شاه مهره برنامه هستهاش خود دست به اقدامی نزدند و این ترور باعث مخفیتر نگه داشتن برنامه هستهای ایران شود، در واقع تهران نتایج بهتری خواهد گرفت اما اگر ایرانیان مقابله به مثل کنند و به دونالد ترامپ قبل از ترک کاخ سفید در ماه ژانویه بهانه دهد تا علیه آنها دست به اقدام نظامی بزند، آن موقع دیگر جو بایدن مشکلاتی بیش از بقایای یک سند دیپلماتیک 5 ساله را به ارث خواهد برد و احتمال موفقیتش در بازگشت به توافق هستهای بسیار کم خواهد بود.
جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه او صریحاً اظهار داشتند که بازگشت به توافق هستهای که ترامپ از آن خارج شد یکی از اولین اهداف آنها در خاورمیانه است. اما همانطور که جیک سالیوان مشاور تازه منصوب شده امنیت ملی که به عنوان یکی از شرکت کنندگان مذاکرات مخفیانه با ایران که منجر به توافق هستهای شد، روز چهارشنبه در دانشگاه مینه سوتا گفت:«این واقعا به ایران بستگی دارد اگر ایران به تعهدات خود که اکنون مرتب آن را نقض میکند باز گردد و با حسن نیت مایل به ادامه مذاکرات درباره توافق هستهای مذاکره کند، جو بایدن آماده انجام چنین کاری است».