رسانههای ایران اعلام کردند مقامات این کشور روز چهارشنبه 25 نوامبر 2020 در ازای آزادی سه نفر که خبرگزاری ایرنا آنها «سه فعال اقتصادی ایرانی که به قصد دور زدن تحریم بازداشت شده بودند» خواند، کایلی مور تبعه استرالیایی که از سال 2018 در ایران زندانی است، را آزاد کرد.
خبرگزاری صدا و سیمای ایران کایلی مور را به جاسوسی برای اسرائیل متهم کرد و گزارش کرد که « وی پس از طی مراحل قانونی و قضایی به جرم اقدام علیه امنیت ملی از طریق همکاری اطلاعاتی با رژیم صهیونیستی به 10 سال حبس محکوم گردید و پس از 2 سال از محکومیت خود، در نهایت نظام جمهوری اسلامی تصمیم میگیرد وی را با سه فعال اقتصادی ایرانی که به قصد دور زدن تحریم بازداشت شده بودند تبادل کند.»
هنوز نامی از 3 ایرانی که با کایلی مور مبادله شدهاند، منتشر نشده ولی پیشتر گزارشهایی درباره احتمال مبادله او با نگار قدوسی کنی که در استرالیا زندانی است، مطرح شده بود.
کایلی مور گیلبرت، استاد و پژوهشگر در رشته اسلامشناسی در دانشگاه «ملبورن» در ماه سپتامبر 2018 هنگامی که برای سفر پژوهشی به ایران رفته بود، به اتهام جاسوسی در ایران بازداشت و زندانی و در آخر به 10 سال زندان محکوم شد.
پیشتر خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی آورد که کایلی مور اتهامات وارده از سوی دستگاه امنیتی و قضایی ایران را رد کرده و در نامهای که قبلا به «اسکات موریسون» نخست وزیر کشورش نوشت، گفته است که : «در جریان یک برنامه دانشگاهی به ایران سفر کرده بود و گفتوگوهای تحقیقاتی انجام میداد. کایلی نوشته که متاسفانه یکی از همکاران او در این تحقیق و یکی از سوژههای مصاحبهاش او را به عنوان مظنون به سپاه پاسداران معرفی میکند.»
کایلی مور گیلبرت دانشآموخته دانشگاه «کمبریج» است او علاوه بر استرالیا، تابعیت بریتانیایی نیز دارد. گزارشها حاکی از آن است که او به دعوت دانشگاه «الزهرا و دانشگاه ادیان و مذاهب قم » برای شرکت در هفتمین کنفرانس شیعهشناسی که سبتامبر سال 2018 در ایران برگزار میشد، این سفر را انجام داده بود. او سپس در فرودگاه و در مسیر بازگشت به استرالیا بازداشت شد.
کایلی مور گیلبرت پیش از کریسمس سال 2019 در نامهای به مورسیون از ادامه حبس در سلول انفرادی، اعتصاب غذاهای متوالی و محدودیت شدید تماس با خانوادهاش سخن گفته بود.
در ژوئیه 2020 حساب کاربری نسرین ستوده، وکیل مشهور ایرانی زندانی در اوین گزارش کرد که خانم گیلبرت به «عنوان تنبیه» به بخش قرنطینه قرچک منتقل شده که شامل زندانیانی با جرایمی مانند قتل و مواد مخدر و زندانیان مبتلا به کرونا میشود. طبق این خبر، این شهروند استرالیایی طی تماسی از زندان گفته که «شرایط بدی» دارد، چیزی نمیتواند بخورد، ناامید است و افسردگی دارد.
در 4 آگوست 2020 لیندال ساکس، سفیر استرالیا در ایران توانست با کایلی مور در زندان قرچک دیدار کند.