کریاکوس میتسوتاکیس نخست وزیر یونان چهارشنبه 18 نوامبر 2020 ضمن اشاره به تعهد کشورش به انجام گفتگوهای صادقانه بر مبنای حسن نیت در روابط با ترکیه، تهدید کرد چنانچه فراخوان آتن برای گفتگو بیپاسخ بماند از آنکارا به دلیل رفتارهایش به دیوان بینالمللی دادگستری شکایت خواهد برد.
در گفتوگو با خبرگزاری رسمی یونان، کریاکوس میتسوتاکیس نخست وزیر این کشور چهارشنبه طی اظهاراتی ضمن تاکید اینکه اقدامات ترکیه در طول سال 2020 وحدت پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» را تضعیف کرده، گفت که اتحادیه در این راستا گامهایی را برای محافظت از منافع استراتژیک و منافع کشورهای عضو اتخاذ خواهد کرد.
او همچنین افزود که یونان و ترکیه باید با یکدیگر به مذاکره بنشینند و چنانچه این اتفاق نیافتد رسیدگی به اختلاف فیمابین آنها به دیوان بینالمللی دادگستری ارجاع خواهد شد.
در پی یورش ترکیه در سال 1974 به شمال قبرس که انتقادهای بینالمللی گستردهای به همراه داشت این جزیره به دو بخش جمهوری قبرس عضو اتحادیه اروپا و بخش شمالی تحت اشغال ترکیه تقسیم شده است.
شایان ذکر است سفر اخیر رجب طیب اردوغان به منطقه «فاروشا» در شمال جزیره قبرس واکنشهای شدیدی را در پی داشت.
منطقه فاروشا در گذشته یک مجتمع تفریحی بوده اما به دلیل جدایی دو بخش شمالی و جنوبی قبرس مانند شهر اشباح در منطقه حائل تحت نظارت سازمان ملل خالی مانده است.
از سویی اظهارات اخیر اردوغان طی سفر به فاروشا که در آن از وجود دو ملت جدای از هم در قبرس گفته که باید از طریق گفتگو به راه حلی بر مبنای دو کشور جدای از هم دستیابند، تلاشها برای اتحاد میان بخشهای این جزیره را ناکام گذاشت.
در مقابل «نیکوس آناستاسیادس» رئیسجمهوری قبرس (یونانینشین) یکشنبه 15 نوامبر در بیانیهای به سفر رجب طیب اردوغان به جمهوری قبرس شمالی (ترک نشین) به شدت واکنش نشان داد و رئیسجمهوری ترکیه را به بی توجهی به قوانین بینالمللی متهم کرد.
او همچنین قبرس شمالی را منطقه اشغالی به دست ترکیه نامید و گفت که ترکیه سعی دارد مسأله جدایی قبرس شمالی را به عنوان یک دستاورد برای خود رقم بزند و از این رو دست به اقدامات تحریکآمیز میزند.
از سویی آنتونیو گوتیرش دبیرکل سازمان ملل متحد در واکنش به سفر اخیر اردوغان به فاروشا و اظهاراتش در آن منطقه شدیدا ابراز نگرانی کرده و به خبرگزاری قبرس گفت که موضع سازمان ملل متحد در قبال فاروشا تغییر نکرده و از همه طرفها خواست تا از اتخاذ اقدامات یکجانبه بپرهیزند.
همچنین یونانیهای قبرسنشین ساکن در بخش جنوبی جزیره در امتداد منطقه حائل میان دو بخش تجمع کرده و نسبت به سفر اردوغان به این مناطق اعتراض کردند.
در مقابل اما خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه سهشنبه طی اظهاراتی جدید و تنشآمیز درباره بحران میان ترکیه و یونان گفت کشورش حاکمیت دوفاکتو در قبرس را نخواهد پذیرفت و قبرسیها باید از موضع خود کنار کشیده و «وجود ترکیه» را بپذیرند.