زمانی که شرکت فایزر و «بیونتیک» نتایج مثبت مربوط به واکسن کرونا را در دوشنبه گذشته منتشر کردند و کارآمدی این واکسن در درمان 90٪ از موارد ابتلا را مورد تأیید قرار دادند، درهای امید و خوشبینی نسبت به آینده واکسن گشوده شد. اعلام نتایج مبتنی بر تحقیقی به روی 44 هزار تن است که بدین ترتیب شاخص سهام بعد از ترقی سهام سفر و تفریح و انرژی، بالا رفت که در پی پاندمی کرونا دچار زیانهای شدید شده است.
به گفته بلومبرگ «پرسشهای زیادی بدون پاسخ مانده؛ بویژه در این خصوص که چه افرادی به این واکسن پاسخ داده و تا چه زمانی از آنها حفاظت خواهد شد و این حفاظت به چه دلیل است؟»
این پژوهش در وهله نخست برای ابراز کارایی واکسن در مواردی است که علائم بیماری کووید 19 در آنها مشاهده شده، نه کسانی که مبتلا به ویروس هستند. هنوز هم باید روشن شود کسانی که از واکسن استفاده میکنند، کمتر از دیگران در آینده در معرض علائم خطرناک و مرگبار بیماری قرار دارند.
طبق برنامه، کارکرد واکسن از طریق گروههای بشری همانند سالمندان و اشخاصی که از بیماریهای مزمنی همچون دیابت رنح میبرند، مشخص خواهد شد. نمیتوان انتظار داشت که پژوهش اجرا شده در 4 ماه به ما بگوید که این حفاظت بهداشتی تا چه زمان ادامه خواهد یافت.
حتی پس از پاسخ به این پرسشها، مسائل دیگری نیز بروز میکند که در ارتباط با ساخت و توزیع و مدیریت توزیع است. شرکت فایزر پیشبینی کرده، 50 میلیون دوز از این واکسن امسال تولید شود و نزدیک به 1.3 میلیارد دوز نیز در سال 2021 تولید خواهد شد. اگر این مقادیر به دو بخش تقسیم شوند هر فرد نیازمند دو دوز از واکسن است تا نسبت به ویروس کرونا ایمنی یابد.
چالش تازهای نیز در نگهداری واکسن در دماهای بسیار پائین است که نیازمند دستگاههایی است که بسیاری از کشورها فاقد آن هستند.
نکته مهم، ادامه مراقبت به مدت چندین سال از کسانی است که واکسینه شدهاند؛ بهویژه که پژوهشهایی در مورد کاربرد فناوری «امآرانآ» در درمان انسان منتشر نشده است.
علاوه بر این بسیاری از پرسشها و همچنین کارهای زیادی باقی مانده که دولتها، دانشمندان و فعالان عرصه بهداشت هنوز باید انجام بدهند.
به گفته ریچارد هاتچیت مدیر اجرایی «ائتلاف نوآوریهای آماده باشهای پاندمیک، هر گونه علامت مثبتی جالب توجه خواهد بود ولی نه به این معنا که پاندمی کرونا در شرف پایان است.»
دکتر اوگور شاهین مدیر اجرایی شرکت اجرایی شرکت بیونتیک و کاشف واکسن کرونا میگوید که آزمایشهای بالینی در مورد 40 هزار نفر، بیانگر علائم مثبت محدودی بوده که تنها مدت دو روز از استفاده آنها از واکسن گذشته است.
او در مصاحبه با العربیه افزود که شرکت به جمعآوری دادههای مربوط به واکسن در بازه دو سال آینده ادامه خواهد داد و این واکسن به صورت دو دوز از روز نخست تا روز 22م خواهد بود.
دکتر شاهین ادامه داد: «دادههای اولیه، بیانگر ایمنی دستکم 3 ماهه است و ما در انتظار ایمنیهای بین 6 ماه تا یک سال هستیم و کار واکسینه کردن کودکان 12 تا 16 سال را آغاز کرده و برنامهای برای واکسینه کردن کودکان زیر 12 سال داریم.»
او بر اهمیت دور نگاه داشتن موضوع جلب موافقت مسئولان بهداشتی از سیاست، تأکید ورزید به طوری که توزیع دوز این واکسن مبتنی بر موافقت اطراف و مسئولان سازمادهی این امر در هر یک از کشورها خواهد بود.
وی افزود: «همه با تمامی توان خود در تلاشند اما دستیابی به کیفیت بالا، زمانبر است و ما میکوشیم 1.5 میلیارد دوز را در سال آینده تأمین کنیم و با اتحادیه اروپا در راستای تضمین رسیدن واکسن به کشورهای ناتوان اقتصادی همکاری داشته و امیدوریم که میلباردها دوز را درسال 2021 بفروشیم تا در سراسر جهان توزیع شود.»
دکتر شاهین توصیه کرد که کشورها درخواست دریافت واکسن را بشکل زودهنگام برای تشکیل زنجیره امدادرسانی مطرح سازند.
به گفته او، انتقال واکسن در دمای 70 درجه زیر صفر خواهد بود که بعد از انتقال باید در یخچالهای ویژه بیمارستانها نگهداری شوند.