برغم نفی روسها وزیرفاع ترکیه بر مشارکت کشورش در نیروی حافظ صلح قرهباغ تاکید کرد
خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه روز پنجشنبه 12 نوامبر2020 در مصاحبه با رسانههای محلی ترکیه تاکید کرد که نیروهای کشورش در ترکیب نیروهای حافظ صلح ناظر بر سیر و اجرایی شدن توافق قرهباغ مشارکت خواهد داشت.
این در حالی است روسیه تاکید کرده که نیروهای حافظ صلح در منطقه ناگورنو قرهباغ مورد مناقشه میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان شامل حضور نیروهای ترکیه نمیشود.
کاخ کرملین سهشنبه تاکید کرده که بیانیه سه جانبه رهبران روسیه، آذربایجان و ارمنستان درباره توقف درگیریها در منطقه قرهباغ شامل هیچگونه اشارهای مبنی بر امکان استقرار نیروهای حافظ صلح ترکیه در آن منطقه نمیشود چرا که این موضوع باعث تحریک ارمنستان میشود.
در این راستا ارتش روسیه چهارشنبه اعلام کرد، نیروهایش در پی توافقی که روز دوشنبه با آذربایجان امضا شده برای حفظ صلح در کریدور لاچین ارتباطی میان ارمنستان و منطقه جداییطلب قرهباغ مستقر شدند.
سرگئی رودسکی ژنرال ارتش روسیه در بیانیهای گفت نزدیک به 400 تن از 1960 سرباز حافظ صلح روسی که قرار است طی روزهای آینده در میان ارمنستان و آذربایجان مستقر شوند به ارمنستان رسیدهاند.
بنا به توافق حاصله میان ایروان، مسکو و باکو استقرار نیروهای حافظ صلح به تدریج و همزمان با عقبنشینی نیروهای ارمنستان از سرزمینهای تحت کنترل آذربایجان که پیروز درگیریهای نظامی خونین میان دو کشور بر سر منطقه ناگورنو قرهباغ بوده، انجام خواهد شد.
به موجب توافق سهجانبه حاصله آذربایجان مناطق هفتگانه و بخش کوچکی از اقلیم ناگورنو قرهباغ را به دست خواهد گرفت و جمهوریی که به طور یکجانبه در اقلیم قرهباغ اعلام شده تحت الحمایه نیروهای روسیه که در خطوط نبرد مستقر هستند، خواهد ماند.
به موجب این توافق نیروهای ارتش روسیه به ویژه دفاع از کریدور لاچین که تنها راه امدادرسانی و کمک میان ارمنستان و اقلیم قرهباغ است را بر عهده خواهند گرفت.
همچنین از امروز پنجشنبه مراکز نظارت روسی در جنوب مناطق متنازع علیه میان ارمنستان و آذربایجان آغاز به فعالیت خواهند کرد.
از سوی دیگر وزیر دفاع ترکیه اعلام کرد که آنکارا سامانه دفاع موشکی S-400 را در چارچوب پیمان ناتو به کار خواهد گرفت و تاکید کرد که کشورش در سواحل مدیترانیه و دریای اژه اقدام به مقابله با تلاشهایی خواهد کرد که قصد محاصره کردن ترکیه را دارند.
همچنین موضوع خریداری و راهاندازی سامانه دفاع موشکی S-400 روسیه از سوی ترکیه اخیرا به اختلافات میان آنکارا و واشنگتن دامن زده و تهدیدهایی مبنی بر اعمال تحریمهای آمریکایی علیه ترکیه را به همراه داشته است.
از طرفی در ماههای گذشته و در پی حفاریهای نفت و گاز ترکیه در مناطق مرزی مورد مناقشه میان یونان و ترکیه روابط دو کشور نیز پرتنشتر شده است.
شایان ذکر است که پرونده حفاریهای ترکیه در آبهای شرق دریای مدیترانه به مسئلهای تنشزا تبدیل شده و به اختلافهای میان ترکیه و اتحادیه اروپا دامن زده که بارها به احتمال اعمال تحریمهایی علیه آنکارا تهدید کرده است.