ایران سانتریفیوژهای پیشرفته‌ای در زیر زمین تاسیسات اتمی نطنز نصب کرد

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشان می‌دهد که ایران سری اول سانتریفیوژهای تاسیسات غنی‌سازی نطنز را در زیر زمین نصب کرد. این در حالی است که براساس توافق برجام ایران تنها مجاز به استفاده از سانتریفیوژهای نسل اول «آی‌آر1» در این تاسیسات است.

ایران در روزهای گذشته به آژانس اطلاع داد که پس از حادثه خرابکارانه‌ای که در نطنز رخ داد، سه مجموعه از سانتریفوژها را از تاسیسات آزمایشی روی زمین نطنز به زیر زمین خواهد برد.

Advertisement

یک گزارش محرمانه آژانس که به رسانه‌ها درز کرده روز چهارشنبه 11 نوامبر 2020 نشان داد ایران در حال نصب سانتریفیوژهای سری «آی‌آر2» است اما هنوز گاز هگزافلوراید اورانیوم را که ماده اولیه مورد نیاز سانتریفیوژهاست، به آنها تزریق نکرده است.

همزمان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تهران خواست توضیحات جدیدی درباره یک تاسیسات هسته‌ای مشکوک ارائه کند، زیرا که به باور آژانس اطلاعاتی که تهران پیش از این در این باره ارائه کرده اعتبار ندارند.

در این گزارش آمده علیرغم اینکه ایران برخی اطلاعات را درباره این تاسیسات ارائه کرده‌اند، آژانس به ایران اطلاع داد که هنوز پاسخ آنها را از نظر فنی بی اعتبار می‌داند.

آژانس بر ضرورت ارائه فوری توضیح کامل و سریع درباره وجود بقایای اورانیوم صنعنی در تاسیساتی که وجود آن به آژانس اطلاع داده نشده، تاکید کرد.

فرانس‌پرس گزارش کرد که این تاسیسات هسته‌ای در تورقوزآباد قرار دارد. اسرائیل پیش از این ایران به فعالیت هسته‌ای پنهانی در این منطقه متهم کرده بود.

در گزارش آژانس اطلاعاتی درباره دو نقطه‌ای که آژانس در ماه سپتامبر از آنها نمونه‌برداری کرده بود، وجود ندارد. گمان می‌رود در ابتدای قرن جاری در این دو نقطه فعالیت‌های هسته‌ای پنهانی صورت گرفته باشد. نمونه‌های اخذ شده هنوز در حال بررسی هستند.

این گزارش نشان می‌دهد ذخیره اورانیوم ایران به 12 برابر سطح مجاز در توافق برجام رسیده است. بر همین اساس ایران در حال حاضر 2442.9 کیلوگرم اورانیوم غنی‌سازی شده دارد در حالی که سطح مجاز آن 300 كيلوگرم به شکل غنی‌سازی شده معادل 202.8 کیلوگرم اورانیوم غنی‌سازی نشده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همچنین اعلام کرد ایران در حال غنی‌سازی تا سطح 4.5 درصد است و این مقدار 3.67 درصد بالاتر از مقدار مجاز مشخص شده در برجام است.

بیشترین بازدید موضوعات مهم