جهانیان در انتظار مشخص شدن نام کسی هستند که 4 سال آینده را در کاخ سفید و راس سیاست آمریکا سپری خواهد کرد. نکته این است که موضوع انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، صرفا یک مسئله مورد اهتمام مردم آمریکا نیست چرا که سیاستهای اتخاذ شده در کاخ سفید، بر دیگر کشورها نیز تاثیر میگذارد تا به حدی که برلین از زبان هایکو ماس وزیر خارجه آلمان، ابراز امیدواری کرده این انتخابات بتواند توافق مشارکت تازهای را با واشنگتن در ناتو ترسیم کند.
ماس در این راستا عنوان ساخت که این انتخابات، رایگیری تاریخسازی است که روند و نقش آمریکا در جهان را رقم خواهد زد و برلین تلاش خواهد کرد تا «مشارکت فعالی را از طریق ناتو بعد از انتخبات متبلور سازد.» به گفته وزیر خارجه آلمان، «ما خواهان توافق تازهای در خصوص این مشارکت هستیم.»

«هر کسی که برنده باشد»
از سوی دیگر دومنیمک راپ وزیر خارجه بریتانیا چهارشنبه 4 نوامبر تاکید کرد که بریتانیا و آمریکا اعتماد زیادی دارند که به توافق تجاری بسیار کارآمد؛ بهویژه پس از تحقق پبیشرفت بزرگ در مذاکرات، دست خواهند یافت. وی افزود که روابط میان دو کشور صرف نظر از این که چه کسی پیروز انتخابات آمریکا شود، بسیار مستحکم خواهد بود.
جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا نیز عنوان کرد که مردم آمریکا، سخن خود را گفتهاند و ما در انتظار نتایج این انتخابات هستیم. به گفته وی اتحادیه اروپا از آمادگی برای ادامه روند ایجاد مشارکت قدرتمندانه از طریق ناتو بر اساس ارزشها و تاریخ مشترک با آمریکا برخوردار است.
روابط اتحادیه اروپا و آمریکا در 4 سال ریاستجمهوری ترامپ دشواریهایی را تجربه کرد که چه بسا با هیچ یک از دیگر روسای جمهوری آمریکا نیازموده بود.
«آمریکا اولا»
در حالی که روسیه، چین، ایران و اروپا بهشدت چشم بهراه دانستن این هستند که کدام یک از این دو نامزد به کاخ سفید راه خواهد یافت، باید گفت که سیاست ترامپ، شعار «آمریکا اولا» را مطرح ساخت که باعث شد اقتصاد آمریکا و منافع تجاری این کشور بر هم پیمانیهای جهانی و توافقهای بسته شده در سطح جهان، سایه افکند.
برجستهترین نمونه این سیاست، خروج ترامپ از برجام در سال 2018 بود که جوی از تنش را میان آمریکا و هم پیمانان اروپایی آن بهوجود آورد، بهویژه که ترامپ انتقاداتی را متوجه ناتو ساخته و ناخشنودی کشورش را از پولهای نجومی ابراز داشت که ناتو از آمریکا دریافت میکند در حالی که کشورهای اروپایی، پول چندانی را برای دفاع مشترک هزینه نمیکنند.

روابط با چین
از سوی دیگر آغاز کار دولت ترامپ، شاهد روابط دوستانه و توافق تجاری با چین بود ولی دیری نپایید که این دوستی بدل به خصومت و دشمنی گردید؛ بهویژه با آغاز شیوع پاندمی کرونا در آمریکا و انداختن مسئولیت آن به گردن چین و اصرار ترامپ به نامیدن آن به عنوان ویروس چینی.
به باور کارشناسان، در صورت راهیابی بایدن به کاخ سفید و به رغم انتقادات وی بر چین، پیشبینی میشود که او سیاست اوباما را در حفظ روابط همکاری با پکن ادامه دهد.
ترمیم تنش
بایدن همچنین در نظر دارد تنش موجود در روابط آمریکا با هم پیمانان اروپایی را برطرف ساخته و به برجام بازگردد که در دوران اوباما پیریزی شده است. بایدن همچنین در نظر دارد تامین بودجه برای ساخت دیوار جداساز با مکزیک را متوقف کرده و سیاستهای انعطاف پذیرانهتری را در قبال مهاجران غیر قانونی به آمریکا در پیش بگیرد.