اتاق بازرگانی ایران: بازگشت درآمد سرانه کشور به 50سال پیش باعث کاهش فرزندآوری شده است

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

عضو اتاق بازگانی تهران با بیان اینکه کاهش درآمد سرانه در ایران و شرایط دشوار توسعه‌ای باعث کوچک شدن اقتصاد این کشور شده اعلام کرد که درآمد سرانه در ایران به 40 یا 50 سال پیش بازگشته است و این موضوع جمعیت‌آوری و توسعه جمعیت را محدود و محدودتر کرده است.

حسن فروزان‌فرد در گفت‌وگو با ایلنا، جمعه 30 اکتبر 2020 گفت که مهم‌ترین موردی که طی سال‌های گذشته بر اثر ناتوانی‌های مدیریتی در ایران از دست رفته منابع طبیعی، نفت و گاز و غیره نبوده بلکه از دست رفتن یک فرصت طلایی برای بهره‌برداری از جمعیت جوان و توسعه جمعیتی بعد از انقلاب و جنگ ایران و عراق بود.

Advertisement

او تاکید کرد که این جمعیت جوان می‌توانست زمینه‌های یک توسعه چشمگیر را به گونه‌ای فراهم کند که فاصله قابل قبولی با رقبای منطقه‌ای ایجاد شود ولی ایران نتوانست از این ظرفیت استفاده کند و بهترین‌ها هم طی این زمان به گونه‌ای هدر رفتند یا نهایتا از این کشور خارج شدند و ظرفیت‌های توسعه‌ای خود را خارج از ایران پیگیری کردند.

فروزان‌فرد در ادامه بیان کرد: «آثار این عدم بهره‌مندی در 20 سال آینده خودش را بهتر و بزرگتر جلوه می‌دهد. مهم‌ترین جایی که خود را جلوه خواهد داد در ورشکستگی صندوق‌های تامین اجتماعی خواهد بود. این صندوق‌ها زمانی پایدار می‌مانند و رشد می‌کنند که یک روند منطقی در ورود و خروج داشته باشند‌. متاسفانه یکباره دچار افت توانمندی رشد جمعیت شدیم و آثار این موضوع به صورت خیلی دردناکی ورشکستگی ناهنجار صندوق‌های بازنشستگی خواهد بود».

او افزود: «غیر از موضوعات فرهنگی شاید مسئله‌ی اقتصادی مهم‌ترین عامل تحولات جمعیتی در ایران است. کاهش درآمد سرانه در ایران و شرایط دشوار توسعه‌ای باعث کوچک شدن اقتصاد ایران شده به طوری که الان درآمد سرانه کشور به 40 یا 50 سال پیش بازگشته است و این موضوع جمعیت‌آوری و توسعه جمعیت را محدود و محدودتر کرده است».

درآمد سرانه به این معنی است که به ازای هر نفر در یک کشور چه میزان درآمد وجود دارد. شاخص درآمد ناخالص ملی سرانه یکی از مهمترین مؤلفه‌هایی است که برای نشان دادن وضعیت اقتصادی یک کشور به کار می‌رود و بهبود این شاخص بیانگر وضعیت مناسب خانوارها، بنگاه‌های اقتصادی و بخش‌های مختلف است.

درآمد سرانه در ایران در سال هشت سال اخیر به شدت کاهش پیدا کرده است. رکورد بالاترین درآمد سرانه در این کشور مربوط به سال 2011 است که سهم هر ایرانی از تولید ناخالص داخلی هفت میلیون و 370 هزار تومان بود، اما پس از آن درآمد سرانه نزول کرد طوری که برآورد مرکز پژوهش‌های مجلس ایران نشان می‌دهد در سال گذشته درآمد سرانه این کشور به پایین‌ترین سطح سقوط کرده و به 4 میلیون و 870 هزار تومان رسیده است.

بیشترین بازدید موضوعات مهم