نماینده مجلس: کجا دشمن گفته شعبان بیمخهایی را به جان اقتصاد ایران بیندازیم؟
نماینده مجلس ایران با انتقاد از وضعیت اقتصادی و تورم شدید در ایران، تاکید کرد که آنچه او «دشمن خارجی» خواند، در برخی موارد مانند بورس که به گفته او تبدیل به «قتلگاه سرمایههای مردم» شده هیچ تاثیری ندارد، او برخی از مسئولان در ایران را «شعبان بیمخ» خواند که «به جان اقتصاد» در ایران افتادهاند و هر روز یک «کودتای جدید علیه اقتصاد» راه میاندازند.
بر اساس گزارش آفتابنیوز، پنجشنبه 22 اکتبر 2020، سارا فلاحی در نطق میاندستور مجلس گفت: «کدام دشمن خارجی میگوید پراید بُنجل 7 میلیونی را 130 میلیون بفروشیم و کک وجدان هیچکسی گزیده نشود؟»
او با بیان اینکه طرفدار «توهم تئوری توطئه» نیست تاکید کرد که «امروز کاسهای زیر نیم کاسه است».
فلاحی همچنین از مهاجرت فرزندان برخی مسئولان رده بالا به کشورهای خارجی مانند آمریکا و بریتانیا انتقاد کرد و این کشورها را «مراکز جاسوسپروری» خواند که در آنجا سبک زندگی و باورهای فرزندان مسئولان تغییر میکند.
نماینده مجلس ایران ضمن اشاره به استفاده فرزندان مسئولان از رانت پدرانشان، دادن منصب سفیر به این اشخاص در کشورهایی که آنها را «دشمن» نامید، مورد انتقاد قرار داد.
فلاحی در ادامه اظهار کرد: «کجا دشمن خارجی ما گفته است که بورس را به قتلگاه سرمایههای مردم تبدیل کنیم؟ کجا دشمن خارجی به ما گفته است که شعبان بیمخهایی را به جان اقتصاد این سرزمین بیندازیم که هر روز یک کودتای جدید علیه اقتصاد این مردم ارائه میدهند».
او همچنین خواستار تغییر در «روش کمیسیونداری» شد و گفت: «نگذاریم وزیری بیاید و بگوید و برود و او را به خیر و ما را به بی خیالی. اجازه ندهیم که این گزاره غلط در میان ما جا بیفتد که 8 ماه مانده، بگذاریم و برود».
جهش نرخ ارز یکی از مهمترین چالشهایی است که از سال 2017 در ایران ایجاد شده است. صندوق بینالمللی پول در سال 2018 رشد منفی 1.5 درصدی در اقتصاد ایران را برآورد کرد؛ همچنین طبق این برآورد نرخ بیکاری به 12.8 درصد افزایش و نرخ تورم نیز به 29.6 درصد رسیده بود که نشاندهنده «رکود تورمی» بود. رشد اقتصادی ایران در سال 2019 به منفی 9.5 درصد رسید.
اقتصاد آشفته ایران با شیوع کرونا به سمت سراشیبی بیشتر سقوط کرد. کرونا سبب رکود منفی 6 درصدی در ایران، در سال 2020 بنابر پیشبینی صندوق بینالمللی پول شد.
از سوی دیگر، فساد گسترده در ایران بحران اقتصادی در این کشور را افزایش داده است. مطابق آمار سازمان شفافیت بینالمللی، رده ایران در جدول فساد اداری و مالی، در سال 2015 به 130 رسیده بود. ایران از این لحاظ با کشورهایی چون اوکراین، کامرون، نپال، نیکاراگوئه و پاراگوئه در یک ردیف قرار گرفت. بر اساس گزارش سالانه سازمان شفافیت بینالمللی در سال 2020، ایران از لحاظ فساد مالی، در میان 180 کشور، رتبه 146 را به خود اختصاص داده است که نسبت به سال گذشته 8 پله سقوط کردهاست.