سازمان القاعده در شمال آفریقا و سه سازمان افراطی دیگر که در مالی و سواحل غربی آفریقا فعالیت میکنند، به مناسبت دریافت مبلغی نزدیک به 30 میلیون یورو باج و بازگشت بیش از 200 جنگجوی تروریست به قلعههای این سازمان در انتهای شمال غربی مالی در نزدیکی مرزهای الجزایر و موریتانی در منطقهای که به «مثلث مرگ» شناخته میشود، مراسم مهمانی بزرگی با سفرهای مملو از کباب و انواع خوراکی را برپا کرد.

منطقه مثلث مرگ، حدود دو دهه است به عنوان دژ مستحکم برای استقرار سازمانهای تروریستی و رهبران باندهای قاچاق مواد مخدر تبدیل شده است.
تصاویر منتشر شده طی ساعات گذشته، دهها تن از ستیزهجویان افراطی را نشان میدهد که بر دور یک سفره مجلل بره کباب در منطقهای بیابانی و دور افتاده به صورت علنی جمع شدهاند.

در تصاویر مراسم مهمانی بزرگ باربکیو القاعده که در آن چندین گوسفند به طور کامل کباب شده و بر سفره چیده شده، تعدادی از رهبران گروههای تروریستی تندرو دیده میشوند. از جمله «ایاد آغ غالی» تروریست تحت پیگرد نیروهای فرانسوی و نیروی مشترک ضد ترور منطقه ساحلی افریقا.
«ایاد آغ غالی» به عنوان امیر گروه موسوم به «جماعة نصرة الاسلام والمسلمین» یا گروه مددرسان به اسلام و مسلمانان است. این گروه در سال 2015 از به پیوستن چهار گروه مسلح «انصار الدین، جبهه ماسینا به رهبری محمد کوفا و دو سازمان وابسته» به یکدیگر به القاعده ملحق شد.
فعالان رسانهای تصاویری از مهمانی مجلل القاعده را در شبکههای اجتماعی منتشر کردند که نشان دهنده تجملگرایی، اصراف و ولخرجی در صرف غذا توسط جماعت مدعی اسلام، آن هم در منطقهای که مردمش از کمبود آب آشامیدنی و غذا به دلیل محیط سخت کویری رنج میبرند و تعداد زیادی از روستائیان بومی منازل و زمینهای خود را به دلیل سختی شرایط کویری، فقر و محرومیت ترک کردهاند.
معامله شگفتانگیز به نفع القاعده
اما در باره برپایی چنین مراسمی توسط القاعده، برخی گزارشها خبر دادند که این مراسم به مناسبت انجام یک معامله تبادل اسرا بین القاعده و برخی کشورها، با وساطت دو تاجر بزرگ به نامهای «شریف ولد الطاهر» و «محمد اکویتی» از قبایل طوارق، برگزار شد و القاعده باج هنگفتی در این معامله به جیب زد.
اما اسیران یا گروگانهای مبادله شده شامل 2 فرانسوی شاغل در شرکت استخراج اورانیوم «اریوا» هستند که در سال 2015 در شمال نیجریه ربوده شدند و دو گروگان دیگر ایتالیایی هستند و گروگان پنجم یکی از رهبران سیاسی سابق نیجریه بود. همه گروگانها در مقابل دریافت 30 میلیون یورو باج و آزادی 200 تن از اسرای القاعده آزاد شدند. هنوز مشخص نیست که چه کسانی یا کدام دولتها این مبلغ هنگفت را به القاعده پرداخت کرده است.
در این معامله، القاعده در ازای آزاد کردن این 5 گروگان، مبلغ 30 میلیون یورو پول نقد و 200 تروریست که توسط کشورهای مختلف شمال آفریقا به اسارت در آمده بودند را تحویل گرفت.
پیشتر موریتانی، الجزایر و برخی کشورها تصمیم گرفته بودند که هیچگونه امتیازی به سازمانهای تروریستی مانند القاعده در ازای آزادی گروگانها ندهند. این کشورها استدلال میکردند که دادن امتیاز، این گروهها را تشویق خواهد کرد که به آدمربایی و گروگانگیری دست زده و بدین سان اموالی را برای خرید اسلحه و ادامه عملیات تروریستی تأمین کنند.
با انتشار خبر دریافت مبلغ 30 میلیون یورو توسط القاعده و آزادی 200 تن از خطرناکترین تروریستهای این تشکیلات، خیلیها این پرسش را مطرح مکردند که چه کسانی معامله تأمین مالی القاعده را به ثمر رساندند.
به نوشته مجله فرانسوی «جان افریکه»، در میان آزادشدگان القاعده، برخی از طراحان حمله به هتل «رادیسون بلو» در باماکو پایتخت مالی در سال 2015 و نیز افرادی که در حملات تروریستی دیگر از جمله حمله به هتل «اسپلنداید» و کافه «کاپوچینو» در اواگادوگو پایتخت بورکینا فاسو در سال 2016 نقش داشتند، دیده میشوند.
ناظران سیاسی و امنیتی میگویند این نوع معاملهها شبکههای تروریستی را تشويق مىکند تا به عملیات گروگانگیری برای تامین مالی و خرید سلاح و مهمات ادامه دهند و این امر در دراز مدت، پیامدهای منفی بر امنیت منطقه و جهان خواهد داشت.