فرانسه چهارشنبه 7 اکتبر 2020 ترکیه را به دخالت نظامی در ناگورنو قرهباغ در حمایت از جمهوری آذربایجان در جنگ علیه ارمنستان متهم کرد، پاریس با این موضع به نگرانیها درباره بینالمللی شدن بحران جنگ در منطقه جنوب قفقاز شدت بخشد.
از سوی دیگر به گزارش خبرگزاریها فرانسه اما روز چهارشنبه ضمن اعلام اینکه روز پنجشنبه نشستی در ژنو و دوشنبه آینده نشستی در مسکو برای بررسی بحران جنگ قرهباغ برگزار خواهد شد، درباره امکان آغاز مذاکرات در اینباره ابراز امیدواری کرد.
ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه در نشست کمیته امور خارجه در مجمع ملی این کشور گفت که «تازهترین مورد در جنگ قفقاز دخالتهای نظامی ترکیه است که به احتمال بینالمللی شدن جنگ دامن میزند».
از سویی امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه اخیرا آنچه که «اعزام جنگجویان سوری وابسته به گروههای تندرو» به قرهباغ، توصیف کرده بود را محکوم کرد.
دستگاه اطلاعاتی فرانسه میگویند «پیکارجویان سوری عضو گروههای تندرو از شهر غازی عینتاب ترکیه و به منظور مشارکت در جنگ به اقلیم قرهباغ در جمهوری آذربایجان انتقال داده شدهاند». آنکارا تاکنون واکنشی به اتهامات فرانسه نشان نداده است.
وزیر خارجه فرانسه همچنین نسبت به «کشته و مجروح شدن تعداد زیادی از غیرنظامیان در جنگ قرهباغ» ابراز تاسف کرد و گفت باعث تاسف است که «برای محقق شدن پیشرویهای کمی از سوی آذربایجان که خود آغازگر جنگ بوده شمار زیادی از غیرنظامیان قربانی شدند».
لودریان مجددا طرفهای درگیر را به برقراری آتشبس فوری و بازگشت به میز مذاکرات «بدون پیششرط» تحت نظارت گروه مینسک با عضویت فرانسه، روسیه و ایالات متحده آمریکا که مسئولیت میانجیگری میان طرفهای درگیر را بر عهده دارند، دعوت کرد.
وزیر خارجه فرانسه توضیح داد که پنجشنبه در ژنو و دوشنبه در مسکو نشستهایی برای بررسی بحران جنگ قرهباغ برگزار خواهد شد. او همچنین ابراز امیدواری کرد که این نشستها به آغاز گفتگوهای میان دو طرف متنازع بیانجامد.
شایان ذکر است اقلیم ناگورنو قرهباغ مورد مناقشه میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان از 2 هفته پیش شاهد درگیریهای نظامی بوده که قربانیان و خسارتهای مادی زیادی به همراه داشته است.
از سوی دیگر وزارت دفاع آذربایجان پیشتر اعلام کرد که عملیات نظامی در چندین محور در راستای گسترش پهنه دستاورهای متحقق شده ظرف روزهای گذشته به مورد اجرا درآمده است.
در همین راستا ارمنستان تأکید کرد که نیروهای آذربایجان در طول مرز قره باغ با ایران متمرکز شدهاند. به گفته وزیر دفاع ارمنستان، نیروهای ارتش آذربایجان در شمار زیاد برای پیشروی در طول مرزها حضور دارند و این نحوه تمرکز قوا، اقدام تحریک آمیز آشکاری از سوی آذربایجان است که میکوشد نیروهای قره باغ را وادار به تیراندازی یا اجرای حملاتی در امتداد ایران کند.
وی افزود که طرف ایرانی میبایست مانع تحرک قوای آذربایجان شده یا آنها را وادار به عدم تمرکز در مرزها سازد.
نیکول باشینیان نخستوزیر ارمنستان تأکید دارد که اقدامات ترکیه و آذربایجان تا مرز «حمله تروریستی رسیده» که به بیان وی «بخشی از ادامه نسلکشی ارامنه به حساب میآید».
این در حالی است که الهام علیاف رئیسجمهوری آذربایجان روز یکشنبه چهارم اکتبر 2020 در گفتوگوی اختصاصی با العربیه تاکید کرد که کشورش در جنگ با ارمنستان در وضعیت هجومی قرار دارد و «میکوشد سرزمینهایش را پس بگیرد».
او با تاکید بر اینکه «راه حل بحران، تن دادن به قطعنامههای شورای امنیت است» گفت: «اگر جامعه جهانی در اجرایی کردن قطعنامههایش ناکام بماند، خود ما رأسا این کار را میکنیم».
علیاف با اشاره به اینکه «سرزمینهای ما اشغال شدهاند و به تلاش برای بازپسگیری آنها ادامه میدهیم»، گفت: « اگر ارمنستان عقبنشینی کند، برای آتشبس آمادهایم».