تهدید اروپا مبنی بر تحریم ترکیه در صورت عدم عقبنشینی از آبهای قبرس
سران اتحادیه اروپا شامگاه پنجشنبه یکم اکتبر 2020 طی اجلاس دو روزه خود در بروکسل در پیامی که قاطع و تهدیدآمیز توصیف شده به آنکارا هشدار دادند که چنانچه عملیات حفاری در آبهای منطقهای جزیره قبرس را متوقف نکند، با اعمال تحریمهایی علیه آن مواجه خواهد شد.
به گزارش خبرگزاریها سران اتحادیه اروپا ماه دسامبر آینده را به عنوان زمانی برای بررسی «استراتژی گفتوگوی قاطع» با آنکارا تعیین کردند.
سران اروپا همچنین پس از گفتوگوهای فشرده بر ضرورت عقبنشینی کشتیهای ترکیه از آبهای قبرس همانند عقبنشینی آنها از آبهای یونان تاکید کردند و افزودند چنانچه این کار صورت نگیرد گزینه اعمال تحریمها تنها گزینه پیشرو خواهد بود.
در کنفرانس خبری پس از پایان اولین روز اجلاس که تا ساعات بعد از نیمه شب پنجشنبه و بامداد جمعه به طول انجامید، شارل میشل رئیس اتحادیه اروپا تاکید کرد که «انجام گفتگو با ترکیه مشروط به توقف اقدامات یکجانبه آن است».
او همچنین توضیح داد که « اجلاس اروپایی ماه دسامبر را به عنوان موعدی برای بررسی رویکردهای مختلف در برابر ترکیه تعیین کرده است، و افزود« از رویکرد گفتگو در چارچوب احترام مطلق به اصول و ارزشهای اروپایی حمایت میکنیم» و در این راستا درباره اتخاذ «راهبرد دوگانه گفتگو و قاطعیت» توافق کردیم.
افزون بر این شارل میشل گفت: «از سرگیری روند حل بحران تقسیم قبرس، تحت نظارت سازمان ملل متحد را حمایت میکنیم».
از سوی دیگر اورزولا فن در لاین رئیس کمیساریای اروپا گفت که اتحادیه اروپا احتمالا و چنانچه ترکیه به «تحریکات و فشارها» در شرق دریای مدیترانه ادامه دهد تحریمهایی را علیه آنکارا اعمال خواهد کرد.
رئیس کمیساریای اروپا در کنفرانسی خبری در این زمینه افزود: «خواهان رابطهای مثبت و سازنده با ترکیه هستیم و این نیز بیشتر به نفع آنکارا خواهد بود».

او در ادامه گفت که: «(این رابطه) اما جز با توقف تحریکات و فشارها، موفق نخواهد شد، و برای همین انتظار داریم ترکیه از این پس از اقدامات یکجانبه امتناع ورزد. و چنانچه اینگونه اقدامات از سوی ترکیه تکرار شود اتحادیه اروپا همه ابزارها و گزینههای در دست را به کار خواهد گرفت».
شایان ذکر است درگیریهایی که از روز یکشنبه گذشته در اقلیم ناگورنو قرهباغ متنازع علیه میان آذربایجان و ارمنستان اتفاق افتاده بر مجموعه اختلافات میان آنکارا و اتحادیه اروپا، از جمله درباره حفاری در منابع انرژی شرق مدیترانه، بحران لیبی، مساله مهاجران و غیره افزوده است.
اختلافات میان ترکیه و تعدادی از کشورهای اروپایی از 10 اوت گذشته و پس از آنکه آنکارا کشتی حفاری «اوروک ریس» را به شرق دریای مدیترانه اعزام کرده، تشدید شد.