تشدید جنگ قره‌باغ و سرنگونی 4 پهپاد در نزدیکی پایتخت ارمنستان

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

در پی تشدید جنگ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان، نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان شامگاه پنج‌شنبه یکم اکتبر 2020 از واکنش پدافند هوایی کشورش و سرنگونی 4 پهپاد در حریم‌ هوایی دو استان‌ کوتایک و جگرکونیک در نزدیکی، ایروان پایتخت این کشور، خبر داد.

با گسترش آتش جنگ میان دو کشور همسایه در جنوب قفقاز آذربایجان و ارمنستان بر سر اقلیم ناگورنو قره‌باغ و تشدید درگیری‌های نظامی که از سال 2016 تاکنون بی‌سابقه بوده، بیش از 130 تن تاکنون جان خود را از دست دادند.

Advertisement

در پی اعلام سرنگونی 4 پهپاد در آسمان دو استان در نزدیکی ایروان پایتخت ارمنستان، رویترز به نقل شاهدی عینی نوشت که او جسمی آتشین را در آسمان مناطق جنگی با آذربایجان مشاهده کرده است.

در همین راستا امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه اعلام کرد که «استقرار مزدوران در اقلیم ناگورنو قره‌باغ تحولی جدید و خطرناک» است.

از سویی روسیه و کشورهای غربی مجددا از طرف‌های درگیر ارمنستان و آذربایجان خواستند ضمن آتش‌بس به میز مذاکره بازگردند.

همچنین در فراخوان مشترکی ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا و امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه از دو طرف درگیر در منطقه قفقاز جنوبی خواستند تا به مذاکراتی هدفمند که به تسویه مناقشه قدیم بر سر اقلیم ناگورنو قره‌باغ بیانجامد، بازگردند.

از سویی نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان و الهام علی‌اف رئیس جمهوری آذربایجان با موضوع امکان برگزاری مذاکرات میان این دو کشور متخاصم در مسأله قره‌باغ، مخالفت کردند.

از طرفی پوتین، ترامپ و مکرون پنج‌شنبه در بیانیه‌ مشترک‌شان خواستار «توقف فوری اقدامات خصمانه» میان ارمنستان و آذربایجان شده و دو کشور را به پایبندی به مذکرات فراخواندند.

رؤسای جمهوری سه کشور روسیه، آمریکا و فرانسه در این بیانیه مشترک گفتند «رهبران ارمنستان و آذربایجان را دعوت می‌کنیم که بی‌درنگ پایبند شده و مذاکراتی حقیقی را از سر گیرند».

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در سخنرانی‌اش در پارلمان این کشور قبل از صدور بیانیه رؤسای جمهوری سه کشور روسیه، آمریکا و فرانسه با بیان این که او با دخالت این سه کشور در بحران میان آذربایجان و ارمنستان مخالف است، گفت: «از آنجایی که ایالات متحده آمریکا، روسیه و فرانسه نزدیک به 30 سال است که به این مشکل بی‌توجهی کرده‌اند، قابل قبول نیست که الان در پی آتش‌بس باشند».

همچنین بیم آن می‌رود با تحول درگیری‌های آذربایجان و ارمنستان به جنگی مستقیم و تمام عیار میان دو کشور، پای روسیه و ترکیه که حامیان دو طرف این نزاع هستند به جنگ در منطقه قفقاز جنوبی کشیده شود.

ارمنستان که عضو ائتلاف نظامی جمهوری‌های سابق اتحاد جماهیر شوروی به رهبری مسکو است، ترکیه را به ارسال مزدوران از شمال سوریه برای کمک به نیروهای آذربایجان در درگیری‌های اقلیم قره‌باغ متهم می‌کند.

شایان ذکر است ایالات متحده آمریکا، فرانسه و روسیه از اعضای گروه مینسک هستند که از دهه 90 از سوی سازمان امنیت و همکاری‌های اروپا برای ایجاد راهکاری برای مناقشه اقلیم قره‌باغ تشکیل شده است.

از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی که در پی آن اقلیم قره باغ از جمهوری آذربایجان تجزیه و اعلام استقلال کرده، تاکنون دو کشور ارمنستان و آذربایجان وارد درگیری‌های خونینی بر سر این منطقه شده‌اند.

اعلام استقلال منطقه قره‌باغ از جمهوری آذربایجان در اوایل دهه 90 جنگی خونین میان دو کشور را در پی داشت که منجر به کشته شدن 30 هزار تن شد، علی‌رغم این اما هیچ طرفی و حتی خود ارمنستان نیز استقلال اقلیم قره‌باغ را به رسمیت نشناخته است.

با شعله‌ور شدن مجدد نزاع در منطقه قره‌باغ، ارمنستان و مقامات محلی این منطقه حکومت نظامی و بسیج عمومی اعلام کردند و در اقدامی متبادل آذربایجان نیز در شهرهای بزرگ این کشور حکومت نظامی و مقررات منع رفت و آمد اعلام کرد.

بیشترین بازدید موضوعات مهم