نماینده ایران در سازمان ملل گفت که در صورت تمایل آمریکا برای بازگشت به برجام، ایران شرایطی برای از سرگیری کامل تعهدات هستهای خود خواهد داشت.
به گزارش روز جمعه 25 سپتامبر 2020 «خبرگزاری ایسنا»، مجید تخت روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل در گفتوگوی مطبوعاتی گفت: «در صورت پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری و تمایل این کشور برای بازگشت به برجام، جمهوری اسلامی شرایط خاصی را برای اجرای کامل تعهداتش خواهد داشت.»
او بیان کرد که «اولین شرط ایران این است که دولت جدید آمریکا تعهد کند نقض برجام - توافق اتمی ایران و قدرت ها - تکرار نخواهد شد و شرط دوم رسیدگی به خساراتی است که ایران از نظر مالی و رنج انسانی به خاطر تحریمها متحمل شده است.»
تخت روانچی همچنین گفت «اگر آمریکا با محقق کردن این شروط قول بازگشت به اجرای کامل برجام را بدهد ایران هم مجددا آماده اجرای کامل توافق هستهای خواهد بود.»
چندی پیش، آمریکا اعلام کرد که قصد دارد به رغم خروج از برجام، سازوکار اسنپ بک (مکانیسم ماشه) را فعال کند و به این توافق پایان دهد.
وزیر خارجه آمریکا، در نامهای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، اعلام کرد که ایران توافقنامه هستهای را نقض کرده و بر همین اساس مایک پمپئو، خواستار فعالسازی مکانیسم ماشه و فعال شدن تمامی تحریمهای پیشین علیه تهران شد. پس از آن، خبرگزاری رویترز از مخالفت 13 عضو از 15 عضو شورای امنیت با طرح آمریکا برای کلید زدن اسنپ بک (ماشه) علیه ایران خبر داد.
این 13 کشور اعلام کردند که آمریکا به دلیل خروج از برجام، حق استفاده از مکانیسم ماشه را ندارد.
از سوی دیگر، آمریکا نیز به این کشورها واکنش نشان داد. کلی کرفت، نماینده آمریکا در سازمان ملل تاکید کرد که واشنگتن هرگز به ایران اجازه دستیابی به سلاح را نخواهد داد.
او که به العربیه گفت: «مکانیسم ماشه را بر اساس منافع آمریکا و ملت های منطقه اجرا خواهیم کرد و شورای امنیت باید به مسئولیت خود برای اجرای روندهای قانونی عمل کند».
نماینده آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل توضیح داد که قطعنامه 2231 به این کشور اجازه میدهد تا سازوکار بازگشت تحریمها علیه ایران را اجرایی کند و هر کسی که در برابر اسنپ بک بایستد تحریم خواهد شد.
او در ادامه افزود: «ایران از سلاح برای تروریسم استفاده میکند و تهران باید تامین سلاح برای گروههای مسلح را متوقف کند و بدترین چیزی که میتواند اتفاق بیفتد دستیابی ایران به سلاح است».

فعالسازی مکانیسم ماشه «اسنپ بک»
پس از مخالفت با تمدید تحریمهای تسلیحاتی اعمال شده علیه ایران، ایالات متحده آمریکا در واکنش به تصمیم از برنامه خود برای فعالسازی مکانیسم موسوم به «سناپ بک Snapback» که همان بازگشت فوری همه تحریمهای سازمان ملل علیه ایران است، خبر داده بود.
پیشنویس قطعنامه ارائه شده از سوی آمریکا به سازمان ملل متحد در این راستا شدیدترین تحریمها علیه ایران را در بر دارد.
«مکانیسم ماشه» راهکاری پیشبینی شده در توافق برجام 2015 میان کشورهای 5+1 با ایران است. بر اساس این راهکار، هرگاه یکی از کشورهای ذیربط در توافق هستهای از انجام تعهدات خود عدول کند، طرف مقابل نیز از حق عدول از این توافق برخوردار خواهد شد.
آمریکا با استناد به مفاد قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل در زمینه فعال کردن مکانیسم ماشه اقدام خواهد کرد.
به موجب توافق هستهای هر کدام از کشورهای امضا کننده طرف توافق با ایران حق دارند چنانچه ایران یکی از بندهای توافق هستهای را زیر پا گذارد، به سازمان ملل متحد شکایت کنند.
از سویی سازمان ملل وظیفه دارد تحقیقاتی را به مدت یکماه تا قبل از دستیابی به توضیحها و تضمینهایی برای طرف شکایت کننده (آمریکا)، آغاز کند.
چنانچه طرف شکایت کننده به پذیرفتن این توضیحات قانع نشود بدون موافقت شورای امنیت میتوان مکانیسم سناپ بک را فعال کرد.
به دنبال فعال شدن این مکانیسم همه تحریمهایی که از سوی شورای امنیت علیه ایران به تصویب رسیده و علاوه بر آن قطعنامه 2231 که در ژوئیه 2015 به تصویب رسیده فعال خواهند.