مرکز تحقیقاتی در استرالیا: چین 380 زندان در استان مسلماننشین سین کیانگ دایر کرد
یک مرکز تحقیقاتی در استرالیا در گزارشی جدید فاش کرد که چین در «سین کیانگ» استان مسلماننشین خود صدها مرکز نگهداری و زندان دایر کرده است.
خبرگزاری «فرانس24» روز پنج شنبه 24 سپتامبر 2020 در گزارشی به نقل از یک مرکز تحقیقاتی در استرالیا عنوان کرد؛ «زندانهای چین در استان غربی سین کیانگ به مراتب بیشتر از تصورات قبلی سازمان ملل و گروههای حقوق بشری است. مرکز سیاستهای راهبردی در استرالیا اعلام کرد چین در استان مسلمان نشین خود بیش از 380 زندان دایر کرده است که از طریق آنها نزدیک به دو میلیون انسان را نگهداری کرده و یا از آنها بیگاری میکشد.»
این گزارش فاش میکند که «زندانهای چین در استان سین کیانگ 40 درصد بیشتر از برآوردهای قبلی بوده است.»
چین ضمن رد زندانی کردن مسلمانان میگوید «به خاطر جلوگیری از افراطی شدن آنها و عدم تبدیل سین کیانگ به سوریه دوم، این مسلمانان را تحت بازآموزی عقیدتی و سیاسی قرار داده است.»
این گزارش میافزاید تنها بین سالهای 2019 و 2020 تعداد 61 زندان جدید در سین کیانگ ساخته شده که نشان از تلاش چین برای زندانی کردن تعداد بیشتری از مسلمانان است.
گفتنی است چین تاکنون اجازه بازدید بازرسان سازمان ملل یا گروههای حقوق بشری را از استان مسلمان نشین خود نداده است.
آمریکا نیز دو هفته پیش همه اقلام و کالاهای تولید شده توسط مسلمانان را در تعداد زیادی از این زندانها تحریم کرد.
پیشتر رویترز در 15 سپتامبر 2020 در گزارشی عنوان کرد، گروههای مختلف حقوق بشری از جمله کنگره اویغورها مستقر در آمریکا و همچنین دیدهبان نسلکشی در این نامه سرگشاده از کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد خواستند به تحقیقات در مورد سرکوب مسلمانان اویغور بپردازد. این درحالی است که آمریکا نیز روز دوشنبه اعلام کرد کالاهایی را که گمان میرود توسط بردههای اویغور تولید میشوند تحریم کرده است.
در این نامه چین به ربایش مسلمانان اویغور، تبلیغات اجباری علیه آنان، بازداشت یک تا 1.8 میلیون نفر، نابودی میراث فرهنگی و تاریخی، کار اجباری و کنترل جمعیت اجباری متهم شده است. این درحالی است که میشل باشله کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل نیز روز دوشنبه از گفتگو با مقامات چینی برای دسترسی به استان مسلمان نشین سین کیانگ خبر داده بود.

جنایات علیه بشریت
از سویی دولت چین بازداشت این تعداد از مسلمانان را تکذیب کرده و سخن از «مراکز آموزش فنی و حرفهای» به میان آورده که به گفته مقامات این کشور برای توانبخشی به اهالی منطقه جهت یافتن کار و دوری از تندرویهای دینی به کار میروند.
کنگره آمریکا شامگاه چهارشنبه 27 ماه مه 2020 پیش نویس قانون اعمال تحریمها علیه مسئولان چینی متهم به ارتکاب نقض حقوق بشر علیه اقلیت مسلمان «اویغور» در ایالت سینکیانگ را به تصویب رسانده بود، اقدامی که «خشم شدید» مقامات چینی را در پی داشت.
در گزارش کمیتهای در کنگره آمریکا آمده است که «مسئولان چینی مظنون به ارتکاب جنایتهای علیه بشریت در حق اویغورها و دیگر اعضای قومیتهای مسلمان ترکزبان هستند».
شورای نمایندگان آمریکا با 413 رای موافق در مقابل یک رای مخالف پیشنویس «قانون حقوق انسانی ایغور» را که پیشتر از سوی مجلس سنا با اجماع به تصویب رسیده را تصویب کرده بود.
اکنون علیرغم نگرانی برخی اعضای کنگره از احتمال این که دولت آمریکا اولویت را به مذاکرات تجاری با پکن بدهد، امضای قانون لازم اجرا از سوی دونالد ترامپ برای اعمال تحریمهایی علی مقامات چینی احتمالا منجر به تشدید هر چه بیشتر تنشها در روابط میان دو ابرقدرت اقتصادی جهان، چین و آمریکا خواهد شد.
اویغورها از اقوام تُرکتبار و ساکنان اصلی ایالت خودگردان سینکیانگ یا تُرکستان شرقی (اویغورستان) به مرکزیت اورومچی هستند این ایالت در شمال غرب چین واقع است و اقلیتهای قزاق و قرقیز نیز در آنجا ساکن هستند.
زبان ایغورها در میان زبانهای التایی همخانواده زبانهای تاتاری و ازبکی است و به خط عربی ایغوری نوشته میشود.
ایغورها غیر از استان سینکیانگ چین (ترکستان شرقی)؛ بر پایه آخرین آمارِ مربوط به سال 2009 میلادی، بخشی از آنان اینک ساکن کشور قزاقستان و بخشی کوچکی هم ساکن کشور قرقیزستان هستند. بیشتر اویغورها پیرو دین اسلام و سنی مذهب هستند.