افزایش 34 درصدی هزینه خانوارها در ایران

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

در حالی هزینه خانوارهای ایرانی در ماه سپتامبر امسال نسبت به همین ماه در سال گذشته به طور متوسط بیش از 34 درصد افزایش داشته که در این بین رشد قیمت‌ها در گروه لبنیات و حمل و نقل قابل توجه است؛ جایی که رشد قیمت تخم مرغ و ادامه روند گرانی خودرو خودنمایی می‌کند.

به گزارش روز چهارشنبه 23 سپتامبر ایسنا، اخیرا مرکز آمار ایران وضعیت شاخص تورم در شهریور ماه (سپتامبر) سال جاری را اعلام کرد که نشان داد در 12 ماهه منتهی به این ماه نرخ تورم به 26 درصد رسیده که رشد 0.2 درصدی داشته است. از سوی دیگر تورم نقطه به نقطه (نسبت به ماه مشابه سال قبل) با رشد همراه شده و به 34.4 درصد رسیده که بیانگر افزایش چهار درصدی نسبت به مرداد ماه است. تورم ماهانه نیز که نشان دهنده میزان رشد قیمت ها در فاصله یک ماه است افزایش داشته و با رشد 0.1 درصدی به 3.6 درصد رسیده تا تورم شاخص ها در شهریور ماه افزایش داشته باشد.

Advertisement

بررسی وضعیت تورم در بین گروه های کالایی نیز قابل تامل است؛ به طوری که در گروه «خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات» بیشترین افزایش قیمت مربوط به گروه «شیر، پنیر و تخم مرغ» است که در آن کالاهایی همچون تخم مرغ، خامه، شیر پاستوریزه و پنیر پاستوریزه وجود دارد. در این گروه تورم ماهانه به 6.8 درصد رسیده که بالاترین حد تورم در بین کالاهای خوراکی به شمار میرود.

افزایش تورم در این در شرایطی اتفاق می افتد که در فاصله مرداد تا شهریور قیمت تخم مرغ در بازار افزایش داشته و به شانه ای 30 هزار تومان هم رسیده است. در عین حال که در گروه لبنیات هم افزایش قیمت کره موجب حواشی شده بود و رشد قابل توجه آن می تواند در تورم گروه لبنیات تاثیرگذار باشد.

اما دیگر گروه خوراکی ها که با افزایش تورم نسبت به سایر گروه ها همراه بوده «ماهی ها و صدفداران» است که کالاهایی همچون ماهی قزل آلا و کنسرو ماهی تن را در بر می گیرد و تورم ماهانه در آن به 6.6 درصد رسیده است که نسبت به شهریور ماه سال گذشته نیز 23.9 درصد افزایش قیمت دارند.

گروه «چای، قهوه و سایر نوشیدنی ها» که انواع نوشابه و آبمیوه را نیز در بر می گیرد سومین گروه خوراکی ها در افزایش قیمت است که تورم 5.1 درصدی داشته و نسبت به پارسال بیش از 32 درصد افزایش قیمت دارد.

تورم حمل و نقل در صدر ایستاد

اما در بین گروه های غیر خوراکی و البته تمامی کالاها این حمل و نقل است که بالاترین رشد را نسبت به مرداد دارد؛ به گونه‌ای که تورم ماهانه به 8.4 درصد رسیده و نسبت به شهریور سال گذشته 80.8 درصد افزایش قیمت وجود دارد. در گروه حمل و نقل قیمت انواع خودروها موثر است که در چند ماه گذشته افزایش قیمت خودرو در بازار به با شیب تندی روبه افزایش بوده است.

«تفریح و فرهنگ» که مجموعه لوازم تحریر، قطعات کامپیوتر، دوچرخه و لپ تاب را نیز در بر می گیرد دیگر گروه غیر خوراکی با تورم بالا است که نسبت به مرداد ماه 4.2 درصد تورم داشته است. این گروه نسبت به شهریور سال قبل 37.6 درصد گران شده است.

دیگر گروهی که در مقایسه با ماه مرداد رشدی بیشتری از افزایش قیمت را داشته «مبلمان و لوازم خانگی» بوده که کالاهایی همچون لوازم پلاستیکی آشپزخانه، ماشین لباسشویی، یخچال فریزر و ظروف شیشه ای آشپزخانه را در بر گرفته که نسبت به پارسال به طور متوسط 39.4 درصد گران شده است.

گفتنی است، دولت روحانی در 24 سال گذشته رکورددار بالاترین نرخ تورم در ایران شد. پیش از این، در سال 1995، دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی، تورم از 40 درصد عبور کرد و به مرز 50 درصد نزدیک شده بود.

بر همین اساس، بعد از دولت هاشمی رفسنجانی، دولت حسن روحانی، رکوردار تورم بیش از 40 درصدی در ایران است؛ طی 24 سال اخیر تورم در هیچ مقطعی در ایران، به بیش از 40 درصد نرسیده بود.

این در حالی است که سال‌های اخیر، حسن روحانی، بارها شعار تورم تک رقمی را تکرار می‌کرد که تنها به صورت مقطعی و موقت محقق شد و چندان دوام نیاورد.

بیشترین بازدید موضوعات مهم