اقدام آمریکا در برداشتن تحریم تسلیحاتی قبرس خشم ترکیه را برانگیخت

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

به دنبال اعلام موضع آمریکا مبنی بر لغو تحریم‌ تسلیحاتی قبرس در گرماگرم تنش‌های جاری میان نیکوزیا و آنکارا که واکنش تند ترکیه را به دنبال داشت، خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه، پنجشنبه 3 سپتامبر تاکید کرد که این اقدام آمریکا قابل قبول نیست و هرگز نمی‌تواند صلح را به ارمغان بیاورد، بلکه درگیری و ادامه اختلافات را در شرق مدیترانه دامن خواهد زد.

وزیر دفاع ترکیه ضمن تاکید بر این‌که کشورش، آتش‌بیار معرکه در شرق مدیترانه نیست، افزود: «ما در راستای حمایت از منافع خود خواهیم کوشید و هیچکس نمی‌تواند مانع ما بشود.»

Advertisement

آکار افزود: «بر دیگر کشورهاست که با خردورزی و درایت به این امر بنگرند، زیرا تنها از این طریق می‌توان مشکل را حل کرد.»

اقدام امریکا خشم ترکیه را برانگیخت

ترکیه در پی اظهارات روز سه‌شنبه 1سپتامبر مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در این زمینه بود که واکنش نشان داد، او گفته که تحریم تسلیحاتی اعمال‌شده توسط کشورش از 33 سال پیش علیه قبرس، لغو خواهد شد و ایالات متحده برای تحکیم همکاری‌های امنیتی خود با نیکوزیا خواهد کوشید. این موضع، واکنش بسیار تند ترکیه را به دنبال داشت.

وزیر خارجه آمریکا در توئیتی نوشت؛ «قبرس شریک اساسی در شرق مدیترانه است و ما تحریم‌های اعمال‌شده علیه قبرس در زمینه فروش تجهیزات و خدمات دفاعی غیرمرگبار را برای سال مالی آینده بر می‌داریم».

این اقدام تازه آمریکا در بحبوحه شدت گرفتن تنشها در شرق مدیترانه، میان ترکیه و یونان، دو عضو پیمان ناتو، بر سر حقوق حفاری‌ برای اکتشاف نفت و گاز در منطقه و در پی بروز اختلاف بر سر تعیین امتداد آب‌های فلات قاره دو کشور اتخاذ شد.

بازبینی این تصمیم

در حالی که نیکوس اناستاسیادس رئیس‌جمهوری قبرس در توئیتی از این اقدام پمپئو استقبال کرد، وزارت خارجه ترکیه این تصمیم آمریکا را «نادیده گرفتن برابری و موازنه» در جزیره قبرس توصیف کرده و خاطر نشان کرد که آنکارا از شریک خود در پیمان ناتو انتظار دارد که این تصمیم را مورد «بازبینی» قرار دهد.

در بیانیه وزارت خارجه ترکیه آمده است: «در غیر این صورت ترکیه اقدامات لازم را در راستای مسئولیت‌های حقوقی و تاریخی خود برای تضمین امنیت قبرسی‌های ترک‌تبار به مورد اجرا خواهد گذاشت».

قبرس از سال 1974 پس از حمله ترکیه به این جزیره در پی کودتایی به پشتیبانی یونان در این کشور، به دو بخش ترک‌نشین و یونانی‌نشین تقسیم شد.

ترکیه بر خلاف دیگر کشورهای جهان، جمهوری برپا شده در بخش ترک‌نشین واقع در شمال قبرس را به رسمیت می‌شناسد.

از سوی دیگر همه‌ تلاش‌های به کار رفته برای برقراری صلح میان طرفین طی سالیان گذشته با شکست مواجه شده است.

واشنگتن از سال 1987 محدودیت‌هایی تسلیحاتی را در راستای تشویق وحدت مجدد جزیره قبرس و ممانعت از مسابقه تسلیحاتی علیه نیکوزیا به مورد اجرا گذاشت.

بیشترین بازدید موضوعات مهم