اعمال محدودیتهای واشینگتن علیه دیپلماتهای چینی و واکنش پکن در قبال آن
جنگ سرد میان پکن و واشینگتن که درعرصه تجاری آغاز، با بحران کرونا تشدید وبا اختلافات ناشی از نرمافزار تیک تاک و شرکت هواوی و جنگ کنسولگریها و همچنین پرونده هنگ کنگ به نقطه داوج خود رسید، اکنون در ارتباط با بحران دریای جنوبی چین بسیار بالا گرفته است تا جایی که آمریکا دیپلماتهای چینی را ملزم به گرفتن موافقت وزارت خارجه قبل از هر گونه سفر یا ورود به حریم دانشگاهی یا برگزاری هر گونه مناسبت فرهنگی با حضور بیش از 50 نفر دربیرون مراکز نمایندگی دیپلماتیک کردهاست.
واشینگتن این اقدام را در پاسخ به محدودیتهای اعمال شده از سوی پکن علیه دیپلماتهای آمریکایی درچین توصیف کرده و خاطر نشان نمود که این تدابیر درچارچوب کمپین دولت ترامپ علیه فعالیتهای جاسوسی چین قرار دارد.
دربیانیه شامگاه چهارشنبه 2 سپتامبر وزارت خارجه آمریکا اضافه شده که تدابیر لازم برای تضمین «تعریف مناسب» را برای کلیه حسابهای کاربری سفارت خانهها و کنسول گریهای چین اجرا خواهد کرد.
پمپئو گفت: «ما تنها خواهان معامله به مثل هستیم. آزادی تحرک دیپلماتهای ما در چین میبایست بیانگر آزادی تحرکت دیپلماتهای چینی در آمریکا باشد و اقداماتی که امروز به اجرا درآوردیم ما را عملاً در این راستا قرار خواهد داد.»
این درحالی بود که چین پنجشنبه 3 سپتامبر تأکید کرد، پاسخی مناسب به این اقدام آمریکا داده خواهد شد.
هوا شون ینگ سخنگوی وزارت خارجه چین در اظهار نظری مطبوعاتی تأکید کرد که پکن «از طرق قانونی» به اعمال محدودیتهای جدید آمریکا پاسخ خواهد داد.

بخشی از سیاست ترامپ
این اقدام، تازهترین اقدام دولت ترامپ در محدود کردن فعالیتهای چین در آمریکا در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در نوامبر آینده است که ترامپ موضعگیری قاطعانه ای را در قبال چین به عنوان بخشی اساسی از سیاست خارجی خود اتخاذ کردهاست.
سفارت چین در واشینگتن این اقدام را «مانع و محدودیتی تازه و غیرقابل توجیه علیه دیپلماتهای چینی» توصیف کرده که با «روح برخورد باز و آزادی ادعا شده از سوی طرف آمریکایی، منافات دارد.»
به گفته پمپئو، کیت کراتچ نماینده وزارت خارجه در توسعه اقتصادی اخیراً پیامی را برای شورایهای دانشگاههای آمریکا فرستاده و در آن نسبت به خطرات حزب کمونیست چین هشدار دادهاست. پمپئو افزود که «این خطرات میتواند در قالب تأمین غیرقانونی بودجه برای پژوهشها و سرقت حقوق مالکیت فکری و ترساندن دانشجویان خارجی و تلاشهای پنهان برای عضوگیری از استعدادهای درخشان باشد.»
ممانعت از تجارت تسلیحاتی چین با ایران
پمپئو سهشنبه 1 سپتامبر در گفتاری رادیویی خاطر نشان کرد یکی از کشورهایی که در صدد فروش سلاح به ایران میکوشد، چین است که سود سرشاری را از این نوع معاملات تسلحاتی خواهد برد.
وی همچنین توضیح داد که چین به احتمال زیاد مبادرت به خریداری برخی سیستمها از ایران خواهد کرد ولی اگر این کشور نظام تحریمهای آمریکا علیه ایران را نقض کند، واشینگتن چین را وادار میکند تا مسئولیت این کار را بپذیرد.