تد کروز: شورای امنیت در تعامل با پرونده ایران اعتبارش را از دست می دهد
تد کروز سناتور جمهوریخواه آمریکا، از موضع شورای امنیت در خصوص تعامل با تهران در پرونده توافق هستهای و مسئله بکارگیری ساز و کار مکانیسم ماشه یا «اسنپ بک» انتقاد داد.
کروز در توئیت خود نوشت: « بسیار جای تاسف و نگرانی است از اینکه کشورهایی در قبال رژیم ایران دست بسته باقی ماندند.
او افزود: «عجیب نیست که برخی کشورها با تلاش برای ممانعت آمریکا از فعال سازی مکانیسم ماشه، باعث به خطر انداختن اعتبار و مصداقیت شورای امنیت شدند».
ریاست دورهای شورای امنیت، روز سه شنبه گذشته کوشید تا اقدام آمریکا برای «بازگرداندن» تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را رد کند. این امر باعث شد که کلی کرافت نماینده آمریکا در سازمان ملل، شورای امنیت را به «پشتیبانی و همداستانی با تروریستها» متهم کرد.
دیان دجانی رئیس دورهای شورای امنیت تاکید کرد که این شورا به دنبال اعتراضهای روسیه، چین و دیگر اعضا، هرگز با درخواست آمریکا موافقت نخواهد کرد.
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا گفته است که مکانیسم ماشه علاوه بر تحریمها، ممنوعیت آزمایش موشکهای بالستیک و فعالیتهای هستهای مداوم را متوقف خواهد کرد.
به گفته وزیر خارجه آمریکا توافق هستهای دارای تهدیداتی است که از روی «حماقت» تنظیم کنندگان برجام در دوران أوباما، نادیده گرفته شدند.
شایان توجه است که آمریکا در سال 2018 از برجام خارج شد اما مسئولان آمربکا بر این گمان هستند که حقوق این کشور به عنوان مشارکت کننده در تصویب از قطعنامه 2231شورای امنیت محفوظ است که به مشارکت کنندگان در این قطعنامه 2231 اجازه می دهد، مکانیزم ماشه را در صورت تشخیص عدم التزام ایران به برجام، فعال سازند. این موضع آمریکا با تعارض بسیاری از اعضای شورای امنیت مواجه شده که می گویند آمریکا با خروج خود از برجام، دیگر از چنین حقوقی برخوردار نیست.
نماینده فرانسه در سازمان ملل سه شنبه 25 اوت، بیانیه مشترک این کشور به همراه آلمان و برینانیا را یادآور شد که در آن آمده است: «با توجه به عدم مشارکت آمریکا در برجام، گروه مخالف با موضع آمریکا هشدار این کشور برای فعال سازی مکانیسم ماشه را عملا فاقد هر گونه اثر حقوقی میدانند.»
خانم گیگن نماینده فرانسه در سازمان ملل گفت: «ما درجریان نظرات نزدیک به هم 13 کشور از 15 عضو شورای امنیت پیرامون این موضوع قرار گرفتیم؛ به همین دلیل قاطعانه بر این باور هستیم که اقدامات دیگری در شورای امنیت قابل اجرا نیست.»
گفتنی است که پمپئو به رئیس ادواری شورای امنیت اطلاع داده که آمریکا هفته گذشته تصمیم به بازگرداندن تمامی تحریم ها علیه ایران گرفته که طی 30 روز به اجرا در می آیند و شامل تحریم تسلیحاتی نیز می شود. در صورتی که شورای امنیت، تصمیمی در مورد تمدید کاستن از تحریم ها بگیرد، می توان این مکانیزم را متوقف کرد اما شکی نیست که آمریکا این قطعنامه را وتو خواهد کرد.
این اقدام ریاست شورای امنیت باعث می شود که این شمارش معکوس، وضعیتی متزلزل پیدا کند تا جایی که کلی کرافت نماینده آمریکا در سازمان ملل از بی عملی شورای امنیت بشدت انتقاد کرد.
کرافت گفت « دولت ترامپ با توجه به انگیزه کاملا واقعی علت عملکرد ما، بیمی از تحرک دراین راستا ندارد. من متاسفم که دیگر اعضای شواری امنیت، راه را گم کرده و اکنون در کنار تروریستها ایستادهاند. گروه هایی همچون حزب الله و شورشیان حوثی در یمن و رژیم مادورو در ونزوئلا از این چنین موضعی منتفع خواهند شد.»