به دنبال تشدید تنشهای ایجاد شده در شرق دریای مدیترانه میان ترکیه از یک سو و شماری از کشورهای اورپا و در راس آنها یونان از سوی دیگر، به دلیل حفاریهای گازی و نفتی ترکیه در این آبها، یونان چهارشنبه 26 اوت، اجرای رزمایشهای مشترک نظامی را اعلام کرد و وزارت خارجه آمریکا نیز تحرکات ترکیه در این منطقه را عامل افزایش تنش قلمداد نمود.
وزارت دفاع یونان در بیانیه خود تأکید کرد که این رزمایشهای نظامی مشترک میان یونان، فرانسه، قبرس و ایتالیا از چهارشنبه تا جمعه 28 اوت در جنوب جزیر کرت در شرق مدیترانه انجام میشود.
در ادامه بیانیه آمدهاست: «این 4 کشور نسبت به نشر حضور مشترک در شرق مدیترانه در چارچوب ابتکار عمل همکاری چهارجانبه (ای کیو ای دی) توافق نظر دارند و این رزمایشها از 26 تا 28 اوت درجنوب جزیر یونانی و قبرسی کرت انجام میگیرد.»

دربخش دیگری از همین بیانیه آمدهاست: «تنش و بیثباتی در شرق مدیترانه، باعث تشدید اختلافات در خصوص حریم دریایی (ترسیم مرزها، مهاجرت و سرازیر شدن پناهجویان) شدهاست.»
این در حالی است که ظواهر امر گویای بینتیجه ماندن میانجیگری روز گذشته آلمان میان ترکیه و یونان، دو عضو پیمان ناتو برای کاستن از سطح تنشهای موجود است.
مولود چاوش اوغلو وزیر خارجه ترکیه سهشنبه 25 اوت در واکنش به این رزمایشها تهدید کرد که ترکیه به هر گونه تحرک یونان در آبهای مدیترانه پاسخ خواهد داد.
این در حالی است که آلمان هر گونه اقدام نظامی میان دو کشور را جنونآمیز توصیف کرد.
فیل ریکر معاون وزیر خارجه آمریکا در امور اروپا نیز چهارشنبه 26 اوت تأکید کرد که اقدامات و تحرکهای ترکیه در آبهای مدیترانه، عامل افزایش تنش در این منطقه است.
به گفته وی اقدامات ترکیه در مدیترانه، وحدت پیمان ناتو را تهدید میکند.
روابط میان اتحادیه اروپا و آنکارا در پی حفاریهای گازی و نفتی ترکیه در شرق مدیترانه رو به وخامت گذاشت.
آتن رزمایشهای نظامی با مشارکت نیروی دریایی و هوایی خود در آبهای مدیترانه در جنوب شرقی جزیره کرت و جنوب جزیره یونانی کاستلو در مجاورت منطقه حضور کشتی کاوشی ترکیه به نام عروج ریس را سهشنبه 25 اوت آغاز کرد.

آشوب پراکنی
این در حالی است که رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه دوشنبه 24 اوت تأکید کرد که این کشور هرگز از مواضع خود در شرق آبهای مدیترانه عقب نخواهد نشست. وی با متهم کردن یونان به ایجاد آشوب افزود: «جهاتی که یونان را در پیشروی نیروی دریایی ترکیه قرار میدهند، پشتسر یونان باقی نخواهند ماند.»
به گفته اردوغان، آتن از حق پخش توصیههای ناوبری موسوم به نافتکس در مناطق مورد ادعای ترکیه برخوردار نیست. وی گفت: «یونان توصیههای ناوبری خاص خود را بشکلی غیرقانونی و به شیوهای زننده اعلام کردهاست.
یونان با این عملکرد عملاً آشوبی را میپراکند که قادر به فرار از تبعات آن نخواهد بود.»
اختلافات فزاینده ای میان ترکیه و یونان دو عضو پیمان ناتو بر سر حاکمیت بر منابع نفت و گاز منطقه ایجاد شده که ناشی از تعارض میان دیدگاهها در مورد امتداد فلات قاره ای هر یک از دو کشور در این آبها است که اکثر جزایر یونان درآن قرار دارند.
افزون براین تنشها، روابط میان آنکارا و اتحادیه اروپا بویژه فرانسه نیز به علت اقدامات ترکیه در آبهای مدیترانه، شاهد تشدید تنشها است.