نماینده ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل با حمله شدید به اعضای شورای امنیت این سازمان گفت که آنها فاقد شجاعت برای مقابله با پرونده ایران هستند.
نماینده آمریکا تاکید کرد که کشورش عزم خود را برای مقابله با «رفتار بیثبات کننده تهران در منطقه» جزم کرده است.
کلی کرافت، روز سهشنبه طی سخنانی در سازمان ملل گفت: «ما در باره حق خود برای فعال كردن ساز و كار مکانیسم ماشه «Snap-back» که در متن قطعنامه 2231 به آن اشاره شده، به اعضای شورای امنیت یادآوری کردیم، اما به دلیل بیشجاعتی و عدم شفافیت اخلاقی اعضای شورای امنیت، خود ما عزمی راسخ داریم که ابزار کار این مکانیسم را فعال کنیم».
تصمیم آمریکا برای فعال کردمکانیسم ماشه یا «Snap-back»، پس از آن صورت گرفت كه شورای امنیت سازمان ملل، تلاش آمریكا برای اعمال مجدد تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را ناکام كرد.
مکانیسم ماشه چیست؟
طبق بندهای 36 و 37 برجام، هر یک از طرفهای توافق میتوانند به کمیسیون مشترک شکایت کنند و این کمیسیون برای حل و فصل موضوع، پانزده روز فرصت دارد؛ مسائل حل و فصل نشده به وزیران خارجه ارجاع داده میشود، که پانزده روز دیگر فرصت دارند تا مساله بپردازند، سپس کمیسیون مشترک پنج روز دیگر فرصت دارد تا مسئله را حل و فصل کند. اگر پس از این فرایند 35 روزه، طرف شاکی هنوز راضی نباشد، میتواند موضوع را به عنوان تخطی چشمگیر از توافق، به شورای امنیت احاله کند که این شورا باید ظرف 30 روز در مورد قطعنامهای برای ادامه تعلیق تحریمها رای بدهد. قطعنامهای که طرف شاکی میتواند وتو کند به جز آلمان که عضو دائم شورای امنیت نیست، و به این ترتیب، تحریمها بار دیگر از سر گرفته خواهد شد.
از سوی دیگر ریاست شورای امنیت گفت، «شورای امنیت در وضعیتی نیست که بتواند درخواست جنجالی» آمریكا را بپذیرد.
در همین حال خانم دایان تریانسیاه دجانی، نماینده اندونزی که کشورش ریاست دورهای شورای امنیت را برای ماه اوت به عهده دارد، گفت با توجه به ابلاغیهای که از سوی اکثریت قریب به اتفاق اعضای شورا به وی داده شده، ریاست موقت شورای امنیت دیگر قادر به انجام هیچ کاری نبود».
او در جریان یک کنفرانس ویدئویی در مورد خاورمیانه افزود: «دلیل اصلی عدم اتخاذ اقدام علیه ایران از سوی ریاست شورای امنیت تنها به دلیل عدم اجماع میان اعضای شورای امنیت بود».
گفتنی است که دولت دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریكا همواره تاکید دارد که ایران به تعهدات خود در توافق هستهای امضاشده در سال 2015 با قدرتهای بزرگ، پایبند نبوده و به همین دلیل واشینگتن از شورای امنیت خواسته تا دوباره همه تحریمهای بینالمللی علیه تهران بازگردد.
ایالات متحده بر این اساس، هفته گذشته خواستار اجرا کردن ساز و کار مکانیسم ماشه «Snap-Back» علیه ایران شد، اما اکثر اعضای شورای امنیت معتقدند به دلیل اینکه ایالات متحده در ماه مه سال 2018 میلادی از توافق خارج شد، دیگر حق استفاده از این مکانیسم را ندارد. اما ایالات متحده این حق را دارد که به صورت یکجانبه تحریمهای سختگیرانه اقتصادی علیه ایران اعمال کند.
شایان ذکر است که مطابق توافق هستهای، ریاست شورای امنیت به محض ابلاغ یکی از طرفهای توافق هستهای 2015 در باره نقض تعهدات از سوی تهران، باید قطعنامه پیشنهادی بینالمللی را تدوین کند.