پس از کاهش نسبی تنش میان ترکیه و یونان، بار دیگر روابط دو کشور طی روزهای گذشته، به ویژه پس از اظهارات روز دوشنبه رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه که یونان را به پرداخت «هزینهای سنگین» تهدید کرده بود، دوباره وخیمتر شد.
روز سهشنبه 25 اوت، یونان از اجرای یک رزمایش بزرگ خبر داد. این رزمایش که در واقع پاسخی به تهدیدهای ترکیه ارزیابی شده، فضای حاکم بر روابط دو کشور را متشنجتر کرد.
آتن بامداد امروز سهشنبه، رزمایش هوایی و دریایی خود را در دریای مدیترانه، جنوب شرقی جزیره کرت و جنوب جزیره یونانی کاستلوریزو آغاز کرد. این مانور در نزدیکی منطقهای انجام میشود که ترکیه در آنجا کشتی تحقیقات اکتشاف نفت، موسوم به «اورتچ» را به همراه ناوهای جنگی خود برای جستجوی گاز و نفت مستقر کرده است.
در همین حال هایکو مایس وزیر امور خارجه آلمان، روز سهشنبه در تلاش برای کاهش تنش فزاینده بین دو عضو پیمان ناتو و با هدف پایان دادن به بحران اکتشافات گاز و نفت در شرق مدیترانه، عازم یونان و ترکیه شد.
از سوی دیگر، جيوجوس جراپيتيرتس وزیر خارجه یونان با تأکید بر اینکه «آتن تحت فشارهای نظامی با ترکها مذاکره نخواهند کرد»، از موضع فرانسه در حمایت از آتن در برابر ترکیه ستایش کرد.
روز دوشنبه، رجب طیب اردوغان اعلام کرد که نیروی دریایی ترکیه از مواضع خود در شرق مدیترانه عقبنشینی نخواهد کرد و یونان را به اتخاذ سیاست دست زدن به «هرج و مرج» در منطقه متهم کرد.
او گفت : «کسانی که یونان را در مقابل نیروی دریایی ترکیه قرار میدهند، پشت سر این کشور نخواهند ایستاد».
اردوغان گفت، آتن حق هدایت یا مدیریت ناوبری موسوم به « NAFTEX» را در مناطق تحت قلمرو دریایی ترکیه، ندارد.
او افزود: «یونان دستورالعملهای ناوبری خود را بهطور غیرقانونی اعلام کرده است. یونان با این موضعگیری، در دریای مدیترانه آشوب ایجاد کرده، اما نمیتواند از این آشوب و هرج ومرج خود را بیرون بکشد».
گفتنی است که دو کشور ترکیه و یونان به دلیل اختلاف بر سر مالکیت بخشهایی از دریای مدیترانه که دارای نفت و گاز است، با فرستادن ناوچههای نظامی به منطقه، «جنگ کلامی» را آغاز کردند.
ترکیه مأموریت اکتشافی کشتیهای خود در دریای اژه واقع در شرق مدیترانه را که مورد مناقشه دو کشور است، تا 27 اوت تمدید کرده و با این اقدام به تنش در منطقه دامن زده است.
آتن به نوبه خود این اقدام ترکیه را غیرقانونی توصیف کرد. استیلیوس پتساس سخنگوی دولت یونان، روز دوشنبه به خبرنگاران گفت، کشورش برنامهای تحت عنوان هدایت و مشاوره ناوبری در دریای مدیترانه را صادر کرده است. این طرح در تاریخ 27 اوت منقضی میشود.
او همچنین تأکید کرد، آتن آماده است تا در سطح دیپلماتیک و عملی به آرامی پاسخ دهد، اما در عین حال همه تلاشهای خود را برای دفاع از حق حاکمیت خود به کار خواهد بست.
اختلاف میان ترکیه و یونان دو عضو ناتو بر سر حاکمیت در بخشهایی از دریای مدیترانه که دارای منابع نفت و گاز است، وارد مرحله حساسی شده و دو کشور دیدگاههای متناقضی درباره قلمرو حاکمیت خود بر مرزهای آبی مطرح میکنند. این اختلافات باعث تنش اخیر میان آنکارا و آتن شده است.
آنکارا علاوه بر تنش با یونان، روابطش با کشورهای اتحادیه اروپا، به ویژه فرانسه نیز بر اثر اختلاف بر سر تحرکاتش در دریای مدیترانه به تیرگی گراییده است.