داووداغلو و نزدیکی به کردها؛ خواستار آموزش زبانهای مادری در ترکیه شد
در اقدامی بیسابقه، احمد داووداوغلو نخستوزیر پیشین ترکیه، روز یکشنبه 23 اوت ضمن تلاش برای نزدیکی به کردهای این کشور خواستار آموزش آزادانه زبانهای مادری در مدارس و دیگر عرصههای زندگی اجتماعی در ترکیه شد.
داووداغلو طی سخنانی در اولین سفر رسمی خود از زمان تأسیس حزب «آینده» به شهر کردنشین وان، واقع در شرق ترکیه رفت و طی سخنانی خواستار تدریس زبانهای مادری در کشور شد.
داووداوغلو رئیس حزب «آینده»، در این سخنرانی با انتقاد از سیاست انتصاب روسای شهرداری این منطقه از سوی حزب حاكم عدالت و توسعه گفت، در انتخابات سال گذشته ما شاهد پیروزی «حزب دموکراتیک خلقها» در انتخابات شهرداری این منطقه بودیم، بنابرین حق این حزب است که شهرداریها را از میان برندگان در انتخابات تعیین کند.
داووداوغلو با انتقاد شدید از اقدام حکومت رجب طیب اردوغان در برکناری کردها از شهرداریها و جایگزین کردن اعضای حزب عدالت و توسعه، گفت: «ترکیه نمیتواند از آرامش و صفا برخوردار باشد در حالی که یک کرد در آن از مشکلاتی در رابطه با هویت و گرایشهای فرهنگی و ملی خودش رنج ببرد».
سخنان دادووداغلو با استقبال برخی و انتقاد برخی دیگر از شخصیتهای کرد ترکیه مواجه شد.
ارول قاطرچی یک مقام برجسته در حزب «دمکراتیک خلقها» كه مخالف حکومت رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه است، در باره اظهارات نخستوزیر و متحد سابق اردوغان گفت، سخنان داووداغلو در مورد حق تدریس زبان كردی و پایان دادن به سیاست تعیین روسای شهرداریهای برای مناطق ما از سوی حکومت عدالت و توسعه قابل اهمیت است.
ارول قاطرچی، استاد مشهور دانشگاه و نماینده حزب طرفدار کردها در پارلمان ترکیه گفت: «ارزیابی ما از آنچه نخست وزیر سابق ترکیه اخیراً گفته، بسیار مثبت است اما این به معنای این نیست که ما رابطه نزدیکی با او یا حزب جدید او داریم».
این استاد دانشگاه به «العربیه نت،» گفت: «پیشنهادها و خواستههای داووداوغلو به نظر ما گام مهمی است، اما در حال حاضر برای برقراری ارتباط با حزب او به هیچوجه کافی نیستند، به دلیل آنچه که وی در زمان نخستوزیریاش انجام داد. زیرا او پس از انتخابات محلی 2015 مانند یک دشمن با کردها تعامل کرد».
او ادامه داد: «داووداوغلو در آن دوره قول داد كه منطقه تاریخی (صور) در مركز دیاربكر را به منطقهای شبیه به «تولدو» در اسپانیا تبدیل كند. او این اظهارات را در زمانی بیان کرد كه منطقه زیر آتشباری ارتش ترکیه قرار گرفته بود و مردم کرد با مرگ روبهرو بودند. او در آن زمان چند بار سخنرانی کرد، اما گویا چیزی در مناطق کرد اتفاق نیفتاده بود. او حتی برای پایان دادن به جنگ هیچ کاری نکرد».
قاطرچی تأکید کرد: «ما در حزب دمکراتیک خلقها اهل کینه یا انتقامجویی نیستیم، ما میخواهیم با همه کسانی باشیم که یک دموکراسی واقعی در کشور میخواهند، بنابراین ممکن است در آینده همکاری بین ما و داووداوغلو وجود داشته باشد، به خصوص که در حزب او سیاستمداران کرد وجود دارند و این امر چیز خوبی است».
احمد داووداوغلو، نخستوزیر و وزیر امور خارجه سابق ترکیه در حاکمیت حزب عدالت و توسعه و یکی از تئوریسینهای مهم این حزب به حساب میآید که تا سال 2016 نقش بسیار مهمی در بالاترین سطوح سیاسی کشور ایفا کرد، او پس از اختلافاتی با رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه از این حزب کنارگیری کرد و اکنون حزبی جدید تحت عنوان حزب آینده تأسیس کرده است.
با تأسیس حزب آینده و تشریح برنامههای این حزب به زودی مشخص شد که داووداوغلو برنامه ویژهای برای مناطق کردنشین ترکیه و به دست آوردن آراء کردها طراحی کرده است. این موضوع از تأکید مکرر او در بیانات مختلف در ارتباط با کردها نیز مشخص بود.
حزب آینده تاکنون در دو منطقه مهم کردنشین کنگره فوقالعاده برگزار کرد، گنگره نخست در دیاربکر برگزار شد و اکنون او به سراغ شهر «وان» رفته است.
تأکید داووداغلو بر مسئله کرد
خبرگزاری کردپرس در یک مقاله تحلیلی نوشت، داوود اوغلو با تأکید بر مسئله کردها، اراده آزاد کردها در مدیریت خود، زبان کردی و اهمیت تدریس زبان مادری خاطره سخنانش در سال 2002 هنگامی که در حزب عدالت و توسعه بود را به ذهنها زنده کرد. او در آن زمان با تأکید بر آن توانست اعتماد بخش قابل توجهی از کردهای ترکیه را به خود جلب کند. شیوهای که چنین به نظر میرسد یک بار دیگر توسط یک جریان جدا شده از همان حاکمیت با نامی جدید و تحت عنوان حزب آینده در پیش گرفته شده است.
این خبرگزاری این سئوال را مطرح کرده که آیا کردهای ترکیه خواهند توانست یک بار دیگر به جریانی که از جنس جریان سال 2002 است اعتماد کنند؟
کردپرس در پاسخ نوشت: «قبل از هر چیزی باید اعلام کرد داوود اوغلو فردی است که چندین سال در بالاترین سطح اجرایی کشوری جای داشت. اگر مسئله کردهای ترکیه تا این اندازه برای این فرد اهمیت داشته و این موضوع برای داوود اوغلو تا این اندازه دغدغه به حساب می آید چرا این دغدغه در دورانی که بالاترین اختیارات اجرایی کشور یعنی نخست وزیری را در دست داشت مطرح نشد؟
داووداغلو در بین سال 2014 تا 2016 ریاست حزب حاکم آک پارتی و نخست وزیری ترکیه را بر عهده داشت. مقامی که در آن دوران با توجه به پارلمانی بودن سیستم مدیریتی کشور بالاترین اختیار اجرایی به حساب می آمد. در بین سال های 2009 تا 2014 در حکومت های 60 و 61 ترکیه وزیر امور خارجه کشور بود. در بین سال های 2003 – 2009 مشاور عالی سیاست خارجی اردوغان و عبدالله گل بود. نماینده سه دوره پارلمان ترکیه بود. فردی که از سال 2003 تا 2016 در صدر حاکمیت کشور قرار داشت چرا تا این اندازه صریح بر حل و فصل مسئله کردها تأکید نکرد؟
غیرترکها در ترکیه
ملیتهای غیر ترک بخش مهمی از جمعیت جمهوری ترکیه را تشکیل میدهند، بهطوریکه برخی آمار جمعیت آنان را از 30 تا 40 درصد از کل جمعیت کشور برآورد میکنند و کردها بزرگترین جمعیت غیر ترک در این کشور هستند.
فعالان حقوق ملیتها مقامات آنکارا را متهم میکنند که آمار غیرواقعی از غیرترکها ارایه میدهند. پس از کردها میتوان به عربها، آلبانیاییها، یونانیهای پونتیک، بوسنیاکها، چرکسها و چچنها به عنوان دیگر تشکیلدهندگان جمعیت ترکیه در کنار ترکها و کردها اشاره کرد.