والی هلمند افغانستان: ایران به طالبان اسلحه جدید و مهمات جنگی کمک کرده است
محمد یاسین خان والی هلمند افغانستان جمعه 21 اوت تایید کرد که دولت ایران به جنگجویان طالبان اسلحه جدید و مهمات جنگی کمک کرده است.
محمد یاسین خان در گفتوگو با رادیو آزادی گفته است: «روابط شان از سوی ملا نعیم بریڅ برقرار میشود. مواد انفجاری، اسلحه، دوربین و اسلحه جدید ثابت میکند که همسایۀ ما ایران از این گروه حمایت میکند».
در همین حال، مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در ماه جاری در سفری به کشور چک اعلام کرد، دولت ایران هنوزهم به گروه طالبان سلاح میدهد.
همچنان، عبدالوهاب وردک فرمانده سابق نیروهای هوایی افغانستان به تاریخ 8 ژانویه 2020 به شبکه «طلوع نیوز» گفته بود، دولت ایران به طالبان کمک نظامی میکند و جنگجویان این گروه را در مشهد آموزش نظامی میدهد.
وردک اضافه کرد، دولت ایران با طالبان روابط نزدیک دارد، جنگهای که در غرب افغانستان به خصوص در ولایت فراه است سلاحهای ایرانی دیده شده که به طالبان کمک کردند و جنگجویان طالبان در مشهد ایران آموزش نظامی میگیرند.
سیانان: ایران برای حمله به سربازان آمریکایی در افغانستان به طالبان پول میدهد
شبکه خبری «سیانان» یک هفته پیش به نقل از دستگاههای اطلاعاتی آمریكا اعلام كرد كه ایران برای هدف قرار دادن سربازان آمریکایی و ناتو در افغانستان، به جنگجویان طالبان پول داده است.
این شبکه گزارش داد، دستگاههای اطلاعاتی آمریکا مسیر پرداخت این پولها را در شش حمله که جنگجویان طالبان طی یک سال گذشته انجام دادند، مورد بررسی قرار داده است.
به گفته دستگاههای اطلاعاتی آمریکا، حمله گروه طالبان به پایگاه نیروهای آمریکایی در بگرام (پروان) نیز شامل آن است.
پرداخت پول توسط یک کشور خارجی
بر اساس این گزارش، این پولها توسط یک دولت خارجی پرداخت شده و منبعی در پنتاگون به سیانان گفته، این کشور خارجی ایران است. طبق اسناد وزارت دفاع آمریکا، این پولها به شبکه حقانی پرداخت شده، گروهی که توسط معاون رهبر طالبان اداره میشود.
در ادامه این گزارش آمده، نام کشور خارجی که پول را پرداخت کرده از سوی پنتاگون سری باقی مانده ولی دو منبع نزدیک به نهادهای اطلاعاتی آمریکا در تماس با سیانان تاکید کردهاند که «این کشور ایران است».
کمتر از یک ماه پس از حمله طالبان به بگرام که در آن دو غیرنظامی کشته و بیش از 70 تن از جمله دو آمریکایی زخمی شدند، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران نیز در حملهای در عراق کشته شد.
اما پس از آن، یک روند طولانی با مشارکت چندین نهاد آغاز شد تا گزینههایی را برای مقابله با پشتیبانی ایران از گروههای شبهنظامی در افغانستان تهیه شود و در نهایت این تصمیم در ماه مارس اتخاذ شد تا بر اساس آن «اقدام خاصی» انجام گیرد، چون مقامات (آمریکا) نمیخواستند روند صلح در افغانستان را به خطر اندازند.
این افشاگری در مورد ایران بعد از آن مطرح شد که ادعاهای جنجالی آمریکا در مورد کمکهای روسیه به طالبان نیز چندی قبل مطرح شده بود. اما روسیه این ادعای آمریکا را رد کرد.
عدم محکومیت علنی ایران و طالبان
شکبه خبری «سیانان» در ادامه این گزارش نوشته است، عدم محکومیت علنی ایران و طالبان و تصمیم اینکه پاسخ نظامی و دپیلماتیک به این موضوع داده نشود، نشان دهنده این است که دولت آمریکا خواسته تا از روند صلح در افغانستان حمایت کند، روندی که در زمستان سال گذشته به امضای توافقنامه صلح میان آمریکا و طالبان منجر شد. از طرف دیگر این امر (روند صلح) میبایست استفاده تبلیغاتی برای دونالد ترامپ در بر داشته باشد زیرا پیشتر وعده خروج کامل سربازان آمریکایی را از افغانستان را داده بود.
در سند داخلی پنتاگون که توسط سیانان بررسی شده، آمده است که کمک مالی (ایران به طالبان) برای حمله به بگرام به این دلیل بوده تا «احتمالاً باعث تحریک (طالبان) به حملات شدیدتر علیه نیروهای آمریکایی و ناتو در آینده شود».
جنگ نیابتی ایران در منطقه
شبکه خبری «سیانان» نوشته، توسل به جنگ نیابتی در منطقه توسط ایران از دیرباز شناخته شده بود، اما پس از حمله بگرام، چندین نهاد اطلاعاتی آمریکا وظیفه داشتند که رابطه تهران را با شبکه حقانی در افغانستان بررسی کنند و گزینههای خاصی برای پاسخگویی به آن ارائه کنند.
علیرغم تایید اینکه روابط ایران و حقانی منافع آمریکا را تهدید میکند، سرانجام مقامهای شورای امنیت ملی آمریکا در اواخر ماه مارس توصیه کردند که دولت نباید اقدامهای مشخصی علیه شبکه حقانی و ایران انجام دهند، آنان به این نتیجه رسیده بودند که هرگونه واکنش در این زمینه میتواند تاثیرات منفی (بر روند صلح) را به همراه داشته باشد.
به گزارش سیانان، دولت ترامپ پس از پایان بررسیهایش در مورد رابطه ایران و شبکه حقانی، در اوایل سال جاری (2020)، هیچ اقدامی را انجام نداد، اما مقامهای آمریکایی ادعا کردند که ترامپ به خاطر معامله ایران با طالبان، موضع محکمی در قبال تهران گرفته است. ولی دولت ایران همواره چنین اتهامات را رد کرده است.