به نظر میرسد که اظهارات دیوید هیل معاون وزیر امور خارجه آمریكا، درباره حزب الله لبنان و اینکه این حزب « همیشه بخشی از طبقه فاسد در لبنان بوده و هنوز هم هست»، تا حدود زیادی به واقعیتهای موجود در لبنان یا حداقل با دیدگاه طبقهای از لبنانیها همسویی دارد. این حزب از نظر بسیاری از لبنانیها حتی آنهایی در محیط نفوذش یعنی مناطق شیعیان، با سکوت در برابر فساد و مشارکت در ساختار فاسد حاکم خود نه تنها به بخشی از فساد تبدیل شد بلکه از طبقه فاسد حمایت کرده و آنها را پوشش داد .
پانزده سال سال پس جنایت ترور رفیق الحریری نخست وزیر پیشین لبنان گه حزب الله نقس اصلی را در آن ترور ایفا کرد، این حزب تقریبا بر کل لبنان مسلط شده و به نیرویی بلامنازع در این کشور تبدیل شده است.حزب الله لبنان مسئول همه بحرانهای ویرانگر، انزوا در منطقه و جهان و بلاخره فروپاشی اقتصادی و رشد و افزایش تعداد فقرای این کشور که در آستانه رسیدن به پنجاه درصد جامعه هستند، نقش اساسی داشته است.
با این حال، این حزب که در جنگ داخلی سوریه و در همه نزاعهای منطقهای به نمایندگی از سوی تهران دخالت کرده است، اکنون به دلیل انفجار در بندر بیروت، با خشم گسترده مردم لبنان روبرو شده است. علاوه بر این صدور حکم دادگاه بینالمللی ویژه پرونده قتل رفیق الحریری که دو روز پیش صادر شد، لبنانیها را شوک بزرگی مواجه کرد.
لبنان و سلطه حزبالله
این وخامت سیاسی، امنیتی و اقتصادی به ویژه پس از انفجار بندر بیروت، چهره این حزب «قوی» را دگرگون و موقعیت آن را به شدت تضعیف کرد.
یک منبع آگاه به رویترز گفته است که لبنان کم کم دارد از چنگ حزب الله خارج می شود.
این منبع ادامه داد: «حزب الله با کسب اکثریت در انتخابات پارلمانی و داشتن رئیس جمهوری چون عون در کنار خود، معتقد بود که کشور را به دست گرفته است اما آنچه اکنون اتفاق افتاده این است که حزب الله و متحدانش قدرت را به دست آوردند ، اما در عوض کشور و مردم را از دست دادند».
حزب مورد حمایت ایران پس از عدم موفقیت در اجرای اصلاحاتی که پس از پیروزی در انتخابات پارلمان سال 2018 وعده آنها را داده بود، اکنون با انتقادهای فزایندهای در سطح کل لبنان و در محیط خود روبر است.
شکست حزب الله لبنان در ایجاد اصلاحات در داخل لبنان
در همین زمینه ، ماجنوس رانستورب، کارشناس امور «حزب الله» گفت :«مشکلات داخلی زیادی وجود دارد ، به غیر از انفجار در بندر ، کشور زیر پای آنها در حال فروپاشی است».
مهند حاج علی، محقق و پژوهشگر «مرکز کارنیجی خاورمیانه» ، گفت:«حزب الله نتوانسته به وعده انتخاباتی خود برای مبارزه با فساد جامه عمل بپوشاند».
او افزود: «حزب الله و متحدانش هیچ کدام از وعدههایش را محقق نکردند و در واقع شعار مبارزه با فساد آنها اکنون دیگر به یک شوخی تبدیل شده است».
این کارشناس در ادامه گفت: «حزب الله لبنان و طبقه حاکم هیچگاه در وضعیتی ضعیفتر از آنچه اکنون هستند، قرار نگرفته بودند».
علاوه بر فشارهای مردمی که در پی انفجار عظیم بندر بیروت افزایش یافته است، حزب الله لبنان با فشارهای بینالمللی نیز روبروست.
نارضایتی گسترده میان شیعیان
در همین زمینه ، علی صبری حماده سیاستمدار مخالف حزب الله لبنان در مصاحبهای با العربیه، گفت: «فرزندان بعلبک-هرمل که اکثر آنها شیعه وابسته به جنبش حزب الله و امل هستند، پس از انفجاری که اتفاق افتاد ، نسبت به عدم اعلام همبستگی با مردم بیروت ناراحت هستند. آنها معتقدند که باید مانند سایر مناطق لبنان در باره مسئله انفجار موضع داشته باشند».
حماده اما تاکید کرد:« در مقابل نارضایتی میان شیعیان، از حزب الله لبنان اما نوعی ترس و نگرانی وجود دارد که مبادا انفجار بندر بیروت که در آن انگشت اتهام به سوی حزب الله اشاره شده است، مقدمهای برای هدف قرار دادن همه سیعیان در لبنان باشد».
حماده افزود:«صحنه حلق آویز کردن ماکتهای رهبران سیاسی از جمله حسن نصرالله که معترضان به صورت نمادی اعتراضی از آن استفاده کردند وهمچنین حرکت کشتیهای جنگی خارجی به سمت لبنان و دیدارهای رسمی پیوسته مقامات آمریکایی از بیروت، فرصتی برای حزب الله ایجاد کرده که در محیط خود نظریه «توطئه» را ترویج کند و در لابلای این شعارهای قبضه وسلطه امنیتی داخلی خود را بر مردم لبنان و شیعیان این کشور محکمتر کند».