شورای امنیت از حوثیها خواست تا اقدامات ملموسی برای تعمیر نفتکش صافر انجام دهند
شورای امنیت سازمان ملل متحد شامگاه سهشنبه 18 اوت 2020 به دنبال ممانعت شبهنظامیان کودتاگر حوثی از ورود تیم کارشناسان بینالمللی برای تعمیر و نگهداری نفتکش صافر و تخلیه آن، درباره خطرهای فزاینده و احتمال نشت یا انفجار این نفتکش و احتمال وقوع بزرگترین فاجعه زیست محیطی جهان، در مقابل سواحل غربی یمن، ابراز نگرانی کرد.
به گزارش خبرگزاریها اعضای شورای امنیت در جلسه غیر علنی شامگاه سهشنبه خواستار دادن مجوزهای لازم به تیم کارشناسان بینالمللی برای بازدید و فراهم کردن مسیری امن برای دسترسی آنها به نفتکش صافر شدند تا دیگر اقدامات لجستیک برای تسهیل ورود بی قید و شرط کارشناسان فنی سازمان ملل متحد با هدف بررسی وضعیت این نفتکش و همچنین انجام هر گونه تعمیرات ممکن و فوری و ارائه توصیههای لازم درباره احتمال تخلیه ایمن نفت از این نفتکش صورت پذیرد.
شورای امنیت در پی نشست مجازی غیر علنی خود بیانیهای صادر کرد که از سوی دیان تریانسیاه سفیر اندونزی که کشورش ریاست دورهای شورای امنیت را بر عهده دارد، خوانده شد.
از سویی مارتن گریفتس فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن و رامش راجا سینگام دستیار معاون امور انسانی دبیرکل سازمان ملل متحد در این جلسه هر کدام گزارشی را درباره پیشرفتهای محرز در زمینه طرحهای ابتکاری برای برقراری صلح در یمن و ادامه تعامل با حوثیها برای تسریع ورود کارشناسان فنی سازمان ملل به نفتکش صافر ارائه دادند.
شورای امنیت ضمن تاکید بر حمایت از ماموریت مارتن گریفتس در یمن از همه طرفهای یمنی خواست تا فورا طرحهای پیشنهادی سازمان ملل را پذیرفته تا امکان دستیابی به صلحی پایدار در این کشور فراهم و قطعنامههای ذیربط شورای امنیت و از آن جمله قطعنامه 2216 سال 2015 و همچنین طرح ابتکار شورای همکاری خلیجی و مکانیسم اجرایی و نتایج کنگره گفتگوهای ملی یمن اجرایی شود.
اعضای شورای امنیت همچنین ضمن دعوت از همه طرفهای یمنی برای برقراری آتشبس و توقف اقدامات خصمانه به ویژه در استان مأرب به منظور جلوگیری از وخامت اوضاع انسانی با استقبال از نتایج نشست 28 ژوئیه برای تجدید اجرایی شدن توافق ریاض درباره یمن آن را گامی ضروری در جهت برقراری صلح پایدار در این کشور عنوان کردند.
از طرفی استفان دوجاریک سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد در کنفرانس خبری روزانه، گفت همه هدف مشترکی را دنبال میکنند و آن جلوگیری از وقوع فاجعهای بزرگ به سبب نفتکش صافر است.
دوجاریک همچنین بر اصرار سازمان ملل متحد در فراهم کردن کمک به کادرهای نمایندگی برای سفر به یمن با دعوت رسمی سازمان ملل که در 14 ژوئیه صادر شده است، تاکید کرد.
بنا به این بیانیه دوجاریک گفت، این گامی مهم و رو به جلو است و پس از تعدادی از تعاملات با سلطه دوفاکتو برای تاکید مجدد بر گستره فنی و رسمی فعالیتهای سازمان ملل متحد و کارشناسان آن در یمن انجام میشود.
دوجاریک گفت که مقامات سلطه دوفاکتو در یمن علاوه بر انجام تعمیرات محدودی که از تیم بینالمللی بازدید کننده از نفتکش صافر انتظار دارند فهرستی مفصلی از تجهیزات و امدادها را درخواست کردند تا از سوی تیم کارشناسان فنی سازمان ملل فراهم شود.
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد افزود:« کارشناسان فنی سازمان ملل هماکنون در حال بررسی این درخواستها هستند تا امکان عملیاتی شدن و تاثیر آنها بر زمانبندی را مشخص کنند».
دوجاریک در ادامه گفت اولویت نخست، حضور و دسترسی به نفتکش صافر است تا در سریعترین زمان ممکن ارزیابیهای فنی انجام و اقدامات لازم برای تعمیرات اولیه احتمالی صورت پذیرد.
او گفت که سازمان ملل درباره آغاز به کار در سریعترین وقت ممکن با امید به دستیابی به مجوزهای نهایی برای ورود کارشناسان فنیاش به نفتکش صافر خوشبین است.
دوجاریک در ادامه اظهاراتش در اینباره گفت:« سعی میکنیم تیم کارشناسان فنی را برای ارزیابیهای اولیه به محل اعزام کنیم تا همه تعمیرات احتمالی را در اسرع وقت انجام دهند اما واضح است که این موضوع نیاز به عملیاتی بزرگ دارد».
از سویی کارشناسان هشدار میدهند که هر گونه نشتی از نفتکش صافر در درجه اول بر ساکنان منطقه تحت کنترل سلطه دوفاکتو تاثیر خواهد گذاشت که مسئولیت برآورده کردن نیازهای اساسی اهالی منطقه را بر عهده دارد.
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد گفت وقوع فاجعه در پی احتمال نشت نفت یا انفجار نفتکش صافر ساکنان منطقه را نابود کرده و بندر الحدیده را برای ماهها خواهد بست که این بر دسترسی میلیونها یمنی به غذا و دیگر کالاهای اساسی و بر بخش اعظمی از صادرات این کشور تاثیر خواهد گذاشت.