اوضاع معیشیتی در ایران و درآمدزائی در کنار جهشهای غیرقابل پیشبینی بهای دلار و طلا و تأثیر ویرانگر آن بر قیمت کالاهای مورد نیاز مردم، به قدری بحرانی است که جراید داخلی را وادار کرده تا واکنش نشان داده و نسبت به عواقب وخیم ادامه لجام گیسخته این بحران به مسئولان نظام ایران هشدار دهند.
روزنامه «کسبوکار» در ایران جمعه 24 ژوئیه در مطلبی با عنوان «سونامی فقر و ابر تورم در راه ایران است؛ 6 دهک جامعه زیر خط فقر»، مینویسد: از بین 10 دهک درآمدی، 6 دهک به زیر خط فقر رفتهاند و این یعنی فقر در کمین دهکهای دیگر است.
این روزنامه به نقل از یک کارشناس مینویسد: وضع جامعه آنقدر وخیم است که حداقل مزد قانونی اگر به 3میلیون تومان هم برسد معادل 120 دلار است. این عدد در هیچ جایی از دنیا نیست. بخش قابل توجهی از مردم حداقل مزد قانونی ندارند.
این منبع نوشت: فاصله و شکاف بین فقیر و غنی آنقدر میشود که ایجاد بحرانهای اجتماعی شدید میکند و ما در این دو شرایط منتظر بحرانهای اجتماعی شدید هستیم. این مسئله نه تنها بحران نیست؛ بلکه ابر بحران میآورد و مشکلات اساسی در این حوزه شکل خواهد گرفت. قاعدتاً کل سیستم حاکمیت باید این مسئله را درک کند.
این روزنامه در ادامه تصریح کرد «کشورمان به سمتی میرود که به یک نقطه غیرقابل بازگشت خواهد رسید. اسم آن را باید «سیاه چاله» گذاشت که تمام دستآوردهای این کشور را درون خود میبرد و حذف میکند.»
روزنامه اعتماد هم در مطلبی ضمن اعتراف به 60 میلیون نیازمند به یارانه وضع موجود را مصیبتبار، گریهآور و بسیار بد توصیف میکند و مینویسد: مشکل تنها در زندگی خانوادههای آسیبپذیر نیست، جوانانی که سالها عمرشان را صرف تحصیل کردهاند، با هزار امید به دانشگاه رفتهاند، اکنون با مدارک تحصیلی عالی بیکارند.
به گفته بسیاری از ناظران، نارضایتی به نقطه انفجار نزدیک میشود؛ زیرا بسیاری از مردم دیگر چیزی برای از دست دادن ندارند، و سرانجام انباشت این خشم روزافزون انفجاری بزرگ است. در چنین سیستم فاسدی است که اقلیت ناچیز در پیوند با ساختار حکومت همه چیز دارند، اما اکثریت جامعه آنچنان درگیر فقر و محرومیت هستند که طبعاً هیچ راهی جز شورش و قیام علیه ستمگران حاکم پیش پایشان نیست.
صبر مردم یکباره لبریز خواهد شد
روزنامه آفتاب یزد در مطلبی با اشاره به بحرانیتر شدن وضعیت ایران پس از شیوع کرونا نوشت: با این وضعیتی که پیش میرویم بسیاری از کسب و کارها نمیتوانند دیگر به فعالیتشان ادامه دهند. اما مشکل اساسی اینجاست که دولت در برابر این اتفاقات سکوت کرده و فکری بهحال مردم نمیکند. در این شرایط سؤال اساسی که مطرح میشود این است که پس دولت چه کار میکند که دلار اینگونه افسار پاره کردهاست.
این روزنامه نوشت: مردم این روزها، روزهای عجیبی را میگذرانند. از یکسو بیماری کرونا خسته شان کرده و از سوی دیگر افزایش قیمت دلار آنها را کلافه و عصبانی کردهاست. یعنی بیاعتمادی به دولت روزبهروز بیشتر میشود. از یکسو فساد برخی از مسئولان، از سوی دیگر گرانی بیش از حد. وقتی در درازمدت این مطالبهگریها بیپاسخ بماند و در کنار هم قرار بگیرد آنوقت دولت متوجه موضوع خواهد شد. مردم ما به صبوری معروف هستند اما ممکن است که یکدفعه صبرشان لبریز شود.