یک منبع آگاه در صنعت هوانوردی ایران با تکذیب خبر بازداشت خلبان پرواز 1152 تهران-بیروت، اعلام کرد که این خلبان و کروی پروازی، برای «ارائه پارهای توضیحات و مصاحبه درباره مکالمهای که با جنگندههای آمریکایی داشتهاند»، احضار شدهاند.
برخی گزارشهای منتشر شده حاکی از آن بود که خلبان پرواز 1152 ماهان که از تهران به مقصد بیروت پرواز کرده بود و به علت نزدیک شدن دو جنگنده آمریکایی مجبور به فرود اضظراری شد، پس از بازگشت به تهران بازداشت شده است، خبرگزاری مهر جمعه 24 ژوئیه 2020 به نقل از یک منبع آگاه، این خبر را تکذیب کرد.
این منبع آگاه در ادامه ادعا کرد: «فعلاً منتظریم برخی دیتاها از سوریه ارسال شود؛ همچنین کارشناسان دفتر سوانح هوایی سازمان هواپیمایی هم در حال بررسی موضوع هستند».
به گفته او، ملاک تصمیم گیری درباره این اتفاق، «مصاحبه با خلبان، پیادهسازی اطلاعات جعبه سیاه هواپیما، گرفتن اطلاعات از مراقبت پرواز سوریه و رادارهای این کشور» است.
این منبع آگاه در ادامه تصریح کرد که وقتی این هواپیما به ایران برگشته، افراد مسئول با آنها مصاحبه میکنند که اتفاقات رخ داده را توضیح دهند.
به گفته او، بازرسان سازمان هواپیمایی ایران، هواپیما را بازرسی و سالم بودن آن را تأیید کردهاند و این هواپیما در خط پروازی قرار گرفته است.
خبرگزاریهای ایران، شامگاه پنجشنبه گزارش دادند که رهگیری هواپیمای ایرباس مسافربری A310 خطوط هوایی ماهان ایر در مسیر تهران-بیروت به شماره پرواز 1152 از سوی دو جنگنده موجب آسیب دیدن تعدادی از مسافران به علت تغییر وضعیت سریع هواپیما شد.
خلبان هواپیمای ایرانی اعلام کرد پس از برقراری تماس با خلبانان این دو جنگنده، آنها خود را از نیروهای آمریکایی سنتکام معرفی کردهاند.
ارتش آمریكا، مواجهه یکی از جنگندههای خود با هواپیمای مسافربری ماهان در آسمان سوریه را تایید کرد، اما در عین حال تاکید داشت که جت اف-15 آمریکایی فاصله ایمن را با هواپیمای ایرانی رعایت کرده بود.
رسانهها نخست اعلام کردند که دو جت جنگی اسرائیلی به هواپیمای ماهان نزدیک شدند، اما ساعاتی بعد خلبان پرواز ایرانی گفت که این جنگندهها آمریکایی بودند.
بر اساس گزارش رسانههای آمریکایی، سخنگوی ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده در منطقه اعلام کرد که تنها یک جت جنگی در این حادثه دخیل بوده است.
کاپیتان بیل اوربان گفت که پس از عبور هواپیمای مسافربری ماهان از نزدیکی پایگاه نظامی تنف در سوریه که نیروهای آمریکایی آنجا مستقر هستند، یک جت اف-15 ایالات متحده عملیات شناسایی انجام داد.
به گفته او، در این عملیات معیارهای معمول رعایت شده و جنگنده آمریکایی «فاصله ایمن» را رعایت کرده بود و از حدود هزار متری هواپیمای ایرانی فراتر نرفته بود.
این مقام نظامی آمریکا تاکید کرد که عملیات بررسی به این جهت انجام شد که نسبت به امنیت نیروهای ائتلاف در پایگاه تنف اطمینان حاصل شود و زمانی که خلبان اف-15 تشخیص داد این هواپیما یک هواپیمای مسافربری است از آن فاصله گرفت.