شماری از فرهنگیان و هنرمندان ولایت هرات در غرب افغانستان یکشنبه 12 ژوئیه در نشست خبری اعلام کردند که کشورهای ایران و ترکیه نباید هنر مینیاتور و خوشنویسی را تنها به عنوان میراث فرهنگی مشترک خود در سازمان علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) ثبت کنند.
این فرهنگیان ولایت هرات با ابراز نگرانی از ثبت احتمالی هنر مینیاتور و خوشنویسی به نام این دو کشور تاکید کردند که دولت افغانستان باید در این مورد اقدام جدی کند.
این نشست خبری تحت نام «هنر هرات؛ افتخار افغانستان، میراث مشترک منطقه» در انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان در شهر هرات برگزار شد.
داوود عرفان سرپرست دفتر انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان در ولایت هرات گفت: «مخاطب این دادخواهی در وهله اول دولت افغانستان است تا اقداماتی را برای ثبت ملی و جهانی آثار فرهنگی ملموس و غیرملموس روی دست گیرد و در وهله دوم مخاطب این دادخواهی کشورهای هم فرهنگ منطقه اند که باید در ثبت جهانی آثار مشترک حقوق همهی کشورهای منطقه را در نظر بگیرند».

در همین حال، نیک محمد مستمند غوری یک تن از پژوهشگران خوشنویسی در ولایت هرات گفت: «افغانستان آثار ارزشمندی را در حوزه خطوط ثلث، نسخ و کوفی در بناهای تاریخی خود دارد و دو فرزند شاهرخ میرزای تیموری از جمله مشهورترین خوشنویسان همان عصر بوده است که تاریخ افغانستان خود گواه این است که افغانستان نیز در زمینه خوشنویسی تاریخ بس دراز دارد و باید تلاش شود تا این هنر به عنوان میراث مشترک کشورهای منطقه ثبت جهانی گردد».
از سوی دیگر، توفیق رحمانی رئیس دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه هرات علاوه کرد، مهد تکامل هنر مینیاتور به طور واضح و روشن هرات است و افغانستان به عنوان میراثدار این هنر سترگ باید اقداماتی را روی دست گیرد.
همچنان، آزیتا ابراهیمی استاد دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه هرات تاکید کرد: «متاسفانه افغانستان این دو هنر خود را به فراموشی سپرده است و نیاز است تا افغانستان به سرمایههای فرهنگی خود نیز توجه نماید».
براساس اعلامیهای دفتر انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان در ولایت هرات، در این نشست خبری قطعنامهای صادر شد که براساس آن، هیچ کشور و سیاست امروزی نمیتواند این دو هنر(مینیاتور و خوشنویسی) را به تنهایی مدعی باشد.
شایان ذکر است که کشورهای ایران و ترکیه تلاش دارند که هنر مینیاتور و خوشنویسی را تنها به عنوان میراث فرهنگی مشترک خود در سازمان علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد(یونسکو) ثبت کنند، اما افغانستان در سال 2016 در این مورد انتقاد کرد و گفت، باید این دو هنر به عنوان میراث مشترک کشورهای منطقه ثبت جهانی شود.