منابع العربیه روز شنبه 11 ژوئیه خاطرنشان کردند که یک نفتکش برای جلوگیری از بروز فاجعه زیستمحیطی درحال تخلیه محموله خود در بندر نفتی السدره در شرق لیبی بوده و هنوز اجازه صادر کردن نفت لیبی، داده نشده است.
سازمان ملی نفت لیبی جمعه 10 ژوئیه اعلام کرد که تولید و صادرات متوقف شده نفت پس از 6 ماه توقف به دلیل درگیریهای داخلی در کشور، از سر گرفته شد.
در بیانیه این سازمان به نقل از فرانسپرس آمده است: «سلطه اعمال شده بر تمامی صادرات نفت از لیبی برداشته شد» اما افزایش تولید و بازگشت به سطح قبل از توقف آن، زمان زیادی خواهد برد زیرا «زیانهای اساسی به زیر ساختهای این تأسیسات، وارد آمده که حاصل متوقف شدن فعالیت آن از 17 ژانویه 2020 است.»
اصطلاح «سلطه اجباری» که در بیانیه سازمان ملی نفت لیبی بکار رفته، بیانگر شرایط فوقالعاده است که به سازمان مزبور اجازه میدهد از التزام به تعهدات خود برای تحویل قراردادهای نفتی، معاف گردد.
مصطفی صنع الله مدیر سازمان ملی نفت لیبی میگوید: «ما از این که سرانجام توانستیم چنین گام مهمی را به سوی تحقق احیای ملی برداریم، بینهایت خشنودیم.»
سازمان ملی نفت لیبی تأکید کرد که نفتکشها، کار بارگیری طلای سیاه از بندر السدره در شرق لیبی را آغاز خواهند کرد.
شایان ذکر است که لیبی در آغاز سال جاری، روزانه 1.22 میلیون بشکه نفت را تولید میکرد و در نظر داشت تا میانگین تولید خود را به روزانه 2.1 میلیون بشکه در سال 2024 برساند اما دراثر زیانهای وارد شده به زیر ساختهای نفتی این کشور، میزان تولید نفت در سال 2022 احتمالاً به 650 هزار بشکه در روز خواهد رسید.
سازمان ملی نفت لیبی در آغاز ماه جاری میلادی، عنوان کرد که مذاکراتی «زیر نظر سازمان ملل و آمریکا» در راستای از سرگیری تولید نفت را آغاز کرده که به دلیل توقف تولید، متحمل 6.5 میلیارد دلار زیان شدهاست.
صادرات نفت لیبی مهمترین منبع درآمد این کشور است که از زمان سرنگونی معمر القذافی درجریان خیزش حمایت شده از سوی پیمان ناتو در سال 2011، دچار آشوب ویرانگری شده که هنوز هم ادامه دارد.