چین با اعلام پیوستن به معاهده تجارت تسلیحات، آمریکا را به «قلدرى» متهم کرد
دولت چین روز دوشنبه 7 ژوئیه 2020 از پیوستن به پیمان تجارت جهانی اسلحه که ایالات متحده آمریکا با آن مخالف است، خبر داد.
پکن با انتقاد شدید از سیاستهای دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا، واشینگتن را به «قلدری، زورگویی، تکمحوری و تضعیف تلاشها برای مقابله با چالشهای جهانی متهم کرد.
ژانگ جون، سفیر چین در سازمان ملل متحد گفت، او اسناد مربوط به الحاق چین به این پیمان که تجارت بینالمللی خرید و فروش تسلیحات خارج از مرزهای را متعارف میکند، آماده کرده است.
طبق برآورد سازمان ملل، ارزش سالانه درآمد ناشی از فروش اسلحه تقریباً 70 میلیارد دلار است. پیمان تجارت اسلحه به نقض کنندگان حقوق بشر اجازه پیوستن به این معاهده و خرید و فروش سلاح را نمیدهد.
چین که در سپتامبر گذشته از برنامه خود برای پیوستن به معاهده تسلیحات خبر داده بود، اکنون با پیوستن به این معاهده به صد و هفتمین کشور عضو این پیمان خواهد بود.
توافقنامه این پیمان در سال 2013 یعنی زمان ریاست جمهوری باراک اوباما توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تصویب رسید. ایالات متحده در آن زمان اعلام کرد، به محدودیتهای این توافقنامه تسلیحاتی ملزم نخواهد بود.
ژانگ در بیانیه خود بدون اشاره به نام ایالات متحده، گفت: «یک کشور خاص از تعهدات بین المللی خود شانه خالی کرده و به انجام اقدامات یک جانبه و «زورگویی» پرداخته است».
او گفت: «این امر به ابهام عظیمی در توازن استراتژیکی و ثبات جهانی منجر شده و تلاشهای مشترک کشورها برای مقابله با چالشهای جهانی را تضعیف کرده است».
او افزود: «ضروری است كه قدرتهای بزرگ باید با مشاركت خود در حمایت از نظم جهانی، حاكمیت قانون، تقویت نقش سازمان ملل و چند جانبه گرایی، الگویی از عملکرد خود را ارائه دهند».
هیئت نمایندگی ایالات متحده در سازمان ملل اما هیچ پاسخی به نماینده چین نداد.
طبق اعلام موسسه بینالمللی تحقیقات صلح در استکهلم، چین بین سال های 2014 و 2018 به عنوان پنجمین صادرکننده بزرگ اسلحه در جهان معرفی شده بود. البته این کشور تاکنون هیچگونه آماری یا ارقامی در باره صادرات اسلحه خود منتشر نکرده است.
معاهده تجارت تسلیحات یک معاهده چند جانبه است که تجارت بینالمللی سلاحهای متعارف را تنظیم میکند. این معاهده در 24 دسامبر 2014 به اجرا درآمد. 104 کشور این معاهده را تصویب کردهاند و 33 کشور دیگر نیز فقط آن را امضا نموده اما تصویب نکردهاند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در یک سخنرانی در انستیتوی اقدام قانونی انجمن ملی سلاح NRA- ILA در آوریل 2019، اعلام کرده بود که کشورش از پیمان بینالمللی تجارت اسلحه که در سال 2013 در سازمان مللمتحد به امضای 130 کشور رسیده، خارج میشود.
آمریکا بزرگترین صادرکننده تسلیحات در جهان است. حدود 34 درصد از کل صادرات تسلیحات در جهان به آمریکا اختصاص دارد و در زمان ترامپ فروش تسلیحات آمریکا 29 درصد افزایش پیدا کرد. این رقم بیش از 55 میلیارد دلار در سال است.