فائزه هاشمی رفسنجانی با شرکت در نشست وبیناری آنلاین صبح سهشنبه،23 ژوئن از سوی مرکز مطالعات ایرانی دانشگاه استنفورد با مدیریت دکتر عباس میلانی، گفت، من خودم بر این باورم که با این حکومت اسلامی که ما برقرار کردیم در واقع اسلام را خراب کردیم.
فائزه هاشمی در این نشست دو ساعته در پاسخ به پرسشی گفت: «یکی از شعارهای انقلاب در کنار استقلال و آزادی، «حکومت اسلامی» بود. آن زمان نمیگفتیم جمهوری اسلامی، بلکه میگفتیم حکومت اسلامی. توجه نداشتیم که این حکومتهایی که تحت عنوان دین، یک ایدئولوژی را ترویج میکنند، همانند مسیحیت در دوران قرونوسطی و یا حکومت شوروی که ایدئولوژی مارکسیستی را تبلیغ میکرد، چه جنایاتی میتوانند مرتکب شوند. من خودم بر این باورم که این حکومت اسلامی که ما برقرار کردیم در واقع اسلام را خراب کردیم و حکومتها نمیتوانند مدافع ایدئولوژیها باشند و ایدئولوژیها ابزار سوءاستفاده قرار میگیرند و تا مردمی که با احساسات، دل به این ایدئولوژیها دادند، متوجه آن بشوند. سالها گذشته و خیلی چیزها از دست خارج شده است. درحالیکه عقل و توجه و کاربرد آن از پایههای دین اسلام است و ما متأسفانه از عقل گریزان بودهایم».
او ده سال اول انقلاب را از دید خودش، سالهای انقلابیگری نام نهاد که طبیعت انقلاب آن رفتارها را ایجاب میکرد و افزود: «سالهای حضور پدرم و نیز آقای خاتمی اگر ادامه پیدا میکرد شاید ما مسیر مناسبتری پیدا میکردیم، اما از دوران آقای احمدینژاد، ما دوباره در سراشیبی سقوط افتادیم، از عقل فاصله گرفتیم و به مسائل غیرعقلانی نزدیک شدیم و تصمیمات ما نیز رابطه کمتری با عقل داشت و این اشتباه بزرگی بود. با این کار ضربه بیشتری به دین زدیم و دین را خراب کردیم و ضمن آنکه به بسیاری از اهداف انقلاب هم نرسیدیم و از عمده آنها منحرف شدیم. ما الآن نه حکومت دینی هستیم و نه حکومت انقلابی».
در این نشست دو ساعته، هاشمی حقوق ضایعشده در زمینههای عرفی، فرهنگی و مدیریتی در ایران نسبت به زنان را فراوان دانست و تبعیض در قوانین نسبت به زنها و سقفهای شیشهای کاذبی که وجود دارد را ازجمله دلایل اصلی چنین وضعیتی توصیف کرد و گفت: «درزمینهٔ برخی مسائل فرهنگی مثل ورزش بانوان و مدیریت تا حدودی موفق بودیم اما درزمینهٔ قوانین نه و همچنان تبعیض فراوان است.»
در ادامه عباس میلانی با اشاره به وقایع اخیری که سبب کشتهشدن رومینا و یا قتلهای ناموسی شده و میشود، از او پرسید آیا در چارچوب وضعیت موجود و قدرت قاهره فعلی میتوان به تحولی امید بست؟
فائزه رفسنجانی با اشاره به اینکه خود را فمینیست اسلامی میداند گفت: «من اعتقاد ندارم اسلام واقعی با حقوق زنان و حقوق بشر مغایرت دارد. در برخی موارد خاص هم اگر نکتهای تبعیضآمیز وجود دارد، میتوان از آنها هم با توجه به شرایط زمان و مکان و مصلحت جامعه اجتهادی را اتخاذ کرد.»
وی برداشتهای متفاوت از اسلام و قرآن را توضیح داد و گفت: «ما حدود 58 کشور اسلامی در دنیا داریم و در هر کشوری روایتی از اسلام حکمفرماست. از اسلام داعش تا اسلام آمریکایی تا اسلامی که در پاکستان، مالزی، اندونزی و یا عربستان و دیگر کشورها ارائه میشود که هرکدامشان مدعی هستند. متأسفانه در جمهوری اسلامی هم از یک دورهای خاص برداشتها بسیار افراطی شده و بهنوعی داریم تنه به داعش میزنیم.»
فائزه هاشمی در بخشی از این مصاحبه به قتلهای ناموسی اخیر اشاره کرد و گفت: «در قرآن هیچ جایی چنین رفتاری را که پدر میتواند چنین برخوردی بکند و فرزندش را بکشد تائید نکرده است و اینها روایتهایی است که مشخص نیست چقدر صحیح است و روایت نمیتواند از نص قرآن جلوتر برود.»