ایران: رسانههای افغانستان در مورد مرگ مهاجرین افغان فضای غیر مستند ایجاد کرده است
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران بعد از ظهر یکشنبه 21 ژوئن در دیدار با هیأت افغانستان در تهران گفت، نیروهای انتظامی ایران هیچگونه دخالتی به مرگ مهاجرین افغان نداشته اند و رسانههای افغانستان در این مورد فضای خبری سنگین و غیر مستند ایجاد کرده است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، شمخانی اضافه کرد: «در حالی که نیروهای انتظامی ایران هیچ گونه نقشی در شکل گیری این رخدادها نداشته اند،فضای خبری سنگین و غیر مستند ایجاد شده از سوی برخی مسئولین و رسانههای افغانستان مایه تعجب و تاسف است».
وی ادامه داد: «مستندات غیرقابل تردیدی در رد ادعاهای مطرح شده بر علیه ایران وجود دارد که در صورت اراده طرف افغانستانی میتواند فارغ از فضاسازیهای غیر سازنده مورد بررسی قرار بگیرد».
در همین حال، وزارت امور خارجه افغانستان با نشر اعلامیهای در مورد این دیدار نوشت: «در این دیدار طرفین درباره توسعۀ هر چه بیشتر روابط میان کابل و تهران در عرصههای مختلف همچون مبارزه مشترک با شبکههای قاچاق و تروریزم، تلاشها برای قانونمندسازی حضور اتباع افغانستان در جمهوری اسلامی ایران و تحفظ حقوق بشری ایشان، مشارکت و حمایت کشورهای همسایه به ویژه ایران از موقف جمهوری اسلامی افغانستان در روند صلح و پیگیری تحقیقات در مورد دو حادثه اخیر در رابطه به اتباع افغانستان بحث و تبادل نظر کردند».
از سوی دیگر، ملک ستیز پژوهشگر روابط بینالملل افغان در رابطه به سفری هیأت کابل به تهران در صفحه رسمی فیسبوکاش نوشت: «هیاتی تحت ریاست سرپرستوزیر خارجهی افغانستان به ایران رفته تا روی تشنجات اخیر مرزی و مهاجرت گفتوگو کند. من دیپلوماسی ایران را به خوبی میشناسم. فرصت برایم دست دادهاست تا با آنکار و مذاکره کنم. برداشت من ایناست که کانون دیپلوماسی ایران به سهولت میتواند این هیات را با دست خالی به کابل بفرستد. اعلامیهای در زمینه پخش خواهد شد و قراردادهای هم بسته خواهند کرد، اما چیزی را دگرگون نخواهد ساخت».
وی اضافه کرد: «مشکل مهاجرت، مرزها، حقوق بشر و حقوق بینالملل را با ایران به هیچصورتی نمیتوان از راه مذاکرات دوجانبه حل کرد. ما به دیپلوماسیی نیاز داریم که بتواند مذاکرات چند جانبه را در این راستا با بازیگران منطقه و جهان راهاندازی کند».
این پژوهشگر روابط بینالملل افغان تاکید کرد: «همیناکنون ایران با قطعنامهی آژانس منع گسترش سلاح اتومی پنجه نرم میکند. تخطیها از حقوق پناهجویان، مهاجرین کارگر و سایر شهروندان افغانستان در ایران، مشکل دیروزی و امروزی نیست بلکه سالهای درازی پیشرو خواهد داشت. از اینرو دولت افغانستان با طرح پیشنویس قطعنامه به شورای حقوق بشر میتواند ایران را در تنگای سیاسی قرار دهد و آنرا وادار به همکاری نماید».
گفتنی است که هیأت افغانستان به ریاست محمد حنیف اتمر سرپرست وزارت امور خارجه این کشور یکشنبه 21 ژوئن بهمنظور گفتوگو در مورد«رویدادهای ناگوار اخیر» علیه مهاجرین افغان وارد ایران شد.