خبر مرگ مشکوک و شوکبرانگیز غلامرضا منصوری، قاضی متهم به دریافت رشوه 500 هزار یورویی در پرونده اکبر طبری که روز گذشته در رومانی اتفاق افتاد، واکنشهای بسیاری در پی داشت و گمانهزنیها درباره قتل یا خودکشی او را افزایش داد.
اگرچه روز گذشته اغلب رسانهها گزارش دادند که جسد قاضی منصوری در بیرون هتل محل اقامتش در رومانی پیدا شده که به نظر میآید خود را از پنجره پرتاب کرده یا او را پرتاب کردهاند، اما رادیو اروپای آزاد در رومانی خبر داد که جنازه غلامرضا منصوری در لابی هتل پیدا شده که فرضیه پرت شدن از پنجره را باطل میکند.
تصاویر منتشر شده از جسد منصوری نیز نشان میدهد که او توسط دو نفر با لباسهای ایزوله از داخل هتل خارج میشود و نه بیرون آن.
جان باختن این متهم از این رو حائز اهمیت است که در پرونده اکبر طبری معاون رئیس قوه قضاییه سابق که یکی از بزرگترین پروندههای فساد مالی در نظام حاکم ایران به شمار میآید، غلامرضا منصوری متهم ردیف نهم در بین 22 متهم این پرونده بود.
او توسط نماینده دادستان این پرونده متهم به دریافت رشوه 500 هزار یورویی شد. اما او در پيامي ويديويي اعلام كرد كه در اولین فرصت به ايران برمیگردد در حالی که 12 روز بعد با مرگ مشکوکی جانش را از دست داد.
انتشار خبر درگذشت این قاضی سابق، گمانهزنیها درباره قتل او را افزایش داد. حسامالدین آشنا مشاور حسن روحانی، شنبه 20 ژوئن 2020 در توئیتر با بیان اینکه پرونده طبری دارای ابعاد غیراقتصادی است، نوشت: «بدون وجود شبکههای فعال در هر سه قوه و چه بسا نهادهای دیگر بعید است فسادی شکل بگیرد که یک متهمش در رومانی از دنیا رانده شود».
او در ادامه با اشاره به مرگ مشکوک سعید امامی که در سال 1999 با خوردن یا خوراندن داروی نظافت روی داد، اظهار کرد: «نکند سر و ته پرونده زده شود. لطفا مراقب داروی نظافت باشید».
عباس عبدی، تحلیلگر و فعال سیاسی نیز در یادداشتی تلگرامی، با بیان اینکه هنوز اطلاعات دقیقی درباره مرگ منصوری منتشر نشده، به مقایسه رفتار طبری در دادگاه با رفتار منصوری در صورتی که خودکشی کرده باشد، پرداخت و تلویحا از این اقدام تقدیر کرد.
او از اینکه در ایران هنوز کسانی هستند که از رفتار زشت و مجرمانه خود درکی دارند که حاضر به تحمل تبعات آن نیستند و با خودکشی، خود را از این وضع رهایی میبخشند، ابراز خرسندی کرد.
عبدی با بیان اینکه در یک جامعه سالم دیدن دفاعیاتی از نوع طبری رایج نیست بلکه بیشتر رفتار قاضی منصوری قابل مشاهده است تاکید کرد که در ایران رفتار طبریها متداول است؛ زیرا قبح ارتکاب این رفتارها ریخته است و دفاع از ارتکاب جرم یا تغییر معنای آن، به نوعی «زرنگی و شجاعت» محسوب میشود.
یکی از روزنامهنگاران شاغل در «مشرق» نیز در توئیتر نوشت: «از امروز رومانی هم عمق استراتژیک است برای خودش».
داود حشمتی (روزنامهنگار) نیز طی توئیتی کنایهآمیز در این باره نوشت: «به حمدالله ماجرای قاضی منصوری هم با مرگش ختم به خیر شد. دو روز دیگه همه یادشون میره».
او همچنین با اشاره به توئیت خبرنگار مشرق افزود: «فقط این وسط اکانتهای خاص گیج زدن. اول از عمق استراتژیک گفتند بعد خط رو دادن که هماهنگ برید روی منافقین. علی برکت الله».
از سوی دیگر، علی باقری معاون بینالملل و حقوق بشر قوه قضائیه ایران در ارتباط تلفنی با خبر بیست و سی جمعه شب شبکه دو سیمای ایران، با بیان اینکه مرگ غلامرضا منصوری، صدمهای به ابعاد مختلف پرونده وارد نمیکند، گفت: «هر چند که استرداد او میتوانست به بازگشت وجوه و اموالی که توسط وی اختلاس شده است و همچنین مجازات او کمک کند».
او تاکید کرد که «پرونده ابعادش روشن است و درگذشت این فرد ایرادی به اتمام روشن پرونده وارد نمیکند».