مقامهای ایرانی تایید کردند، چهار شهروند افغان عصر سهشنبه 16 ژوئن در بند (سد) زایندهرود در غرب ولایت (استان) اصفهان ایران غرق شدند.
منصور شیشهفروش مدیرکل مدیریت بحران استانداری(والی) اصفهان ایران به خبرگزاری ایرنا گفته است: «این چهار نفر شامل سه زن و یک مرد بودند که به محل سد زایندهرود رفته بودند و ابتدا یکی از آنها وارد آب و دچار غرق شدگی شد و سپس سایر افراد یکی یکی برای نجات دیگران داخل آب رفتند و غرق شدند».
منصور شیشهفروش علاوه کرد، قربانیان این رویداد میان 20 تا 50 سال عمر داشتند و جنازههای آنها از آب بیرون آورده شده است.
گفتنی است این رویداد در شرایطی رخ داده که اخیراً دو حادثه مرتبط به مهاجرین افغان نیز در ایران رخ داد که پس از گذشت یکونیم ماه از حادثه به رودخانه انداختن مهاجرین افغان توسط نیروهای ایرانی، حادثه دیگری که تیراندازی نیروهای انتظامی ایران به خودرو (موتر) حامل پناهجویان افغان در شهر یزد بود رخ داد که در این تیراندازی موتر یادشده حریق شده و در نتیجه سه افغان بر اثر جراحات و سوختگی جان باختند و شماری نیز زخم برداشتند. هنوز پرونده هر دو حادثه بسته نشده است.
این رفتار نیروهای ایرانی با مهاجرین افغان که اکثرا کارگران بودند، اعتراضات گسترده افغانها علیه برخوردهای دولت در شهرهای مختلف افغانستان را برانگیخت.
شماری از شهروندان افغانستان هفته گذشته در شهرهای کابل، هرات، مزارشریف، جلالآباد، فراه و لشکرگاه هلمند این کشور علیه برخوردهای دولت ایران با پناهجویان افغان تجمع اعتراضی برپا کردند و در برخی شهرها عکسهای خمینی، خامنهای، حسن روحانی و همچنان پرچم رژیم ایران را به آتش کشیدند.
پس از اعتراضات گسترده در شهرهای مختلف افغانستان علیه دولت ایران، سرانجام این اعتراضات به اروپا و آمریکا نیز رسید.
افغانهای مقیم اروپا اخیراً در شهرهای پاریس، فرانکفورت، برلین و لندن علیه برخوردهای دولت ایران با پناهجویان افغان تظاهرات کردند و خواهان عدالت شدند.
روز یکشنبه 14 ژوئن 2020 تظاهرات افغانها در شهرهای لندن بریتانیا و واشنگتن آمریکا برگزار شد؛ این معترضان شعارهای ضد دولت ایران سر میدادند و تاکید کردند که برای قربانیان افغان در ایران عدالت میخواهند.
در همین حال، وزارت امور خارجه ایران در واکنش به این اعتراضات، سفیر افغانستان در تهران را احضار کرد، اما وزارت امور خارجه افغانستان اعلام کرد، هر شهروند افغان بر اساس قوانین و حقوق شهروندی حق دارد اقدام به برگزاری تجمعات مسالمتآمیز کند. هرگاه رفتار تظاهرکنندگان منجر به بینظمی و اخلال در اجرای قوانین گردد از سوی نهادی مؤظف مورد پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.
شایان ذکر است که قرار است هفته آینده یک هیأت بلندپایه به ریاست محمد حنیف اتمر سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان به هدف گفتوگو در مورد مسایل کلیدی مهاجرین به تهران برود.