شیب فزاینده تصاعدی نرخ ارز در پی ابراز نگرانی إسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری ایران در خصوص شرایط ارزی کشور و تاکید رییس کل بانک مرکزی ایران بر لزوم تغییر سیاست تخصیص ارز، شتاب بیشتری به خود گرفت و دلار را به سوی 19 هزار تومان و یورو را به مرز 21 هزار تومان رساند.
بر أساس آخرین گزارشها بانک مرکزی ایران روز سهشنبه 16 ژوئن، نرخ عرضه دلار آمریکا در سامانه رسمی صرافیهای بانکی را 100تومان دیگر افزایش داد و به مرز ۱۸ هزار تومان رساند.
همزمان در بازار آزاد ارز تهران نیز شتاب صعود بهای فروش دلار افزایش یافت؛ به طوری که قیمت فروش هر دلار با 300 تومان افزایش، در محدوده 18هزار و 550 تا 18 هزار و 600 تومان مبادله گردید.
همچنین با نزدیک شدن نرخ رسمی یورو به 20 هزار تومان، بهای آزاد آن نیز به بیش از 21 هزار تومان رسید.
جهش دوباره نرخ ارز در بازار ایران در شرایطی رخ میدهد که اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری ایران روز دوشنبه 15 ژوئن،اعلام کرد که شرایط کشور از نظر معیشت، بودجه دولت و شرایط ارزی بسیار بحرانی است. همزمان عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران نیز تاکید کرد که دیگر مثل گذشته در تامین ارز برای بخشهای مختلف از جمله واردات گشاده دستی نمیکنیم و آن را فقط برای تامین مواد اولیه، دارو و کالاهای اساسی اختصاص میدهیم.
این در حالی است که همتی یک ماه پیش مدعی شده بود که ذخایر ارزی ایران به شکل اسکناس در بالاترین سطح تاریخی خود قرار دارد.
بدین ترتیب با ادامه رکوردشکنی نرخ رسمی عرضه ارز توسط بانک مرکزی ایران، متوسط بهای آزاد دلار طی معاملات خرداد ماه از 17 هزار و 800هزارتومان عبور کرد که بالاترین سطح تاریخی متوسط قیمت ماهانه دلار محسوب میشود.
همزمانی افزایش نرخ ارز در ایران و رشد دوباره قیمت جهانی طلا موجب شد تا قیمت هر قطعه تمام سکه طلا نیز روز سه شنبه 16 ژوئن به بالاترین حد تاریخی خود برسد.
اما نکته نگرانکننده برای مسئولان اقتصادی و بانک مرکزی از نوسان بازار ارز، حرکت دوباره سرمایههای سرگردان و نقدینگی از بورس به این بازار است که با اهداف میانمدت برنامهریزان اقتصادی ایران منافات دارد.