چرا 3 سال پیش کمیسیون اروپایی «IMI» با طرح تولید واکسن کرونا مخالفت کرد؟
در حالی که جهان همچنان به مبارزه با شیوع ویروس کرونا که تاکنون جان 344 هزار و 107 نفر را در سرتاسر جهان گرفته و بیش از 5 میلیون را به بیماری مبتلا کرده است، ادامه میدهد، این ویروس خطرناک هنوز هم اسرار بسیاری را در خود پنهان کرده است.
هر چه از روزهای بحرانی این ویروس میگذرد حقایق و اطلاعات جدیدی در باره طرحهای پیشگیرانهای که دولتها قبل از ظهور آن برای جلوگیری از آن در نظر داشتند اما به دلایلی اجرا نکردهاند، برملا میشود.
بخشی از این اطلاعات که اخیر در یکی از روزنامههای بریتانیا منتشر شد، باعث تعجب و حیرت بسیاری از مردم جهان گردید.
این گزارش سهلانگاری یکی از نهادهای اتحادیه اروپا در ساختن واکسنی برای این نوع ویروس و عدم برداشتن گامهایی پیشگیرانه را فاش کرده است.
روزنامه بریتانیایی گاردین، روز دوشنبه در گزارشی نوشت، جهان 3 سال پیش میتوانست از فاجعه بیماری همهگیر کرونا جلوگیری کند، اما این کار را نکرد.
طبق گزارش این روزنامه 3 سال پیش اتحادیه اروپا برای تسریع در توسعه تولید واکسنهای ضد بیماریهای ویروسی مانند ویروس کرونا قبل از ظهور آنها، پیشنهادی به بزرگترین شرکتهای داروسازی جهان ارائه داده بودند اما این پیشنهاد از سوی این شرکتها رد شد.
طبق این گزارش اتحادیه اروپا طرحی با هدف تسریع تولید واکسن و تصویب آن به نمایندگان کمیسیون «ابتکارعمل و نوآوری داروها» (IMI)، که یک سازمان با مشارکت عمومی و خصوصی اتحادیه اروپا است و نقش حمایت از آخرین تحقیقات علوم پزشکی در اروپا را ایفا میکند، ارائه داد اما این پیشنهاد اروپایی توسط بخشی از شرکای داروساز این کمیسیون رد شد.
به نوشته گاردین، کمیسیون اتحادیه اروپا سه سال پیش گفته بود، تحقیقات در این زمینه ممكن است توسعه واکسن ضد عوامل بیماری زا را در اولویت همه کارهای خود قرار دهد تا در صورت امکان پیش از وقوع شیوع بیماری همه گیر روند تولید واکسن را سرعت بخشد، اما شركتهای داروسازی مرتبط به این کمیسیون از پذیرش طرح خودداری كردند.
بودجه مالی 4.5 میلیارد یورویی
منبع اطلاعات گاردین از گزارشی که توسط «دیدبان شرکتها در اروپا» که یک مرکز تحقیقاتی مستقر در بروکسل است، گرفته شده است. وظیفه این مرکز نظارت بر تصمیماتی است که توسط «کمیسیون ابتکارعمل و نوآوری داروها» (IMI) گرفته میشود.
به نوشنه گاردین بودجه این مرکز 4/4 میلیارد یورو است که توسط اتحادیه اروپا و کمکهای مالی نهادهای خصوصی و غیره تامین میشود.
این کمیسیون شامل برخی از مقامات اتحادیه اروپا و نمایندگانی از شرکتهای صنعت داروسازی اروپایی از جمله گلاكسو، اسمیت، کلاین ، نووارتیس، وایزر و جانسون اند جانسون است.
از سوی دیگر سخنگوی کمیسون «ابتکارعمل و نوآوری داروها» (IMI) این گزارش را رد کرد و گفت که این گزارش دارای اطلاعاتی گمراه کننده است، کمیسیون تولید واکسن برای بیماریهای عفونی را در اولویت قرار داده بود و در این زمینه به پروژهای با بودجه 20 میلیون یورو در سال 2015 پس از شیوع ابولا راه اندازی شد.
او افزود که کمسیون «ابتکارعمل و نوآوری دارویی» در ژانویه گذشته برای تسریع در توسعه و تولید واکسن بودجه را تعیین کرد. او تاکید کرد که پیشنهاد اروپا در سال 2017 برای اولویتهای آن دوره از جمله تحقیقات در زمینه سل، بیماریهای خود ایمنی و سلامت دیجیتال رقابت میکرد.