وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا شامگاه سهشنبه 19 ماه مه 2020 از تفاهم با سودان درباره غرامت قربانیان تروریسم خبر داد.
بنا به روزنامه «وال ستریت ژورنال» تفاهم با خارطوم درباره غرامتها این اجازه را خواهد داد تا (سودان) از لیست تروریسم برداشته شود».
از سویی یک مقام مسئول در وزارت خارجه آمریکا سهشنبه گفت که « پس از مذاکرات فشرده، معتقدیم که به تفاهم مشترکی با سودان درباره چارچوبی توافقی حول مطالبات دوجانبه در آینده درباره انفجارهای سفارت دست یافتهایم».
افزون بر این یکی از دستیاران اعضای کنگره یادآور شد که « قربانیان بیش از 300 میلیون دلار دریافت خواهند کرد».
اولین سفیر سودان در آمریکا
شایان ذکر است که بنا به وزارت خارجه سودان پیش از این طی ماه جاری دولت آمریکا با نامزدی نورالدین ساتی به عنوان سفیر سودان در این کشور موافقت کرده تا به این ترتیب نورالدین ساتی پس از 23 سال اولین سفیر سودان در ایالات متحده آمریکا شود.
وزارت خارجه سودان همچنین در بیانیهای گفت که «موافقت دولت ایالات متحده با نامزدی دکتر نورالدین ساتی به عنوان سفیر فوق العاده و نماینده سودان در ایالات متحده آمریکا را دریافت کرده است».
ایالات متحده آمریکا از 23 سال پیش سطح روابطش با سودان را به کاردار کاهش داده بود.
از سال 1993 واشینگتن خارطوم را به دلیل روابطش با سازمانهای تروریستی در لیست کشورهای حامی تروریسم قرار داد، از جمله گروه القاعده که رهبر سابق آن اسامه بن لادن در دوره ما بین سالهای 1992 تا 1996 در سودان اقامت داشت.
در سال 1998 واشینگتن سفیر سودان در آمریکا را اخراج کرد و سطح نمایندگی را به کاردار کاهش داد.
از زمان سرنگونی عمر البشیر در آوریل 2019 مقامات جدید خارطوم همواره تلاش کردند تا روابط با واشینگتن را عادیسازی کرده و نام سودان را از لیست آمریکا درباره کشورهای حامی تروریسم که این کشور را از استفاده از هر گونه کمکهای بانک جهانی و صندوق بینالمللی منع می کند، خارج سازند.
در همین رابطه دولت سودان اوایل ماه آوریل گذشته توافقی را برای ایجاد راه حل با خانوادههای قربانیان ناوشکن آمریکایی «یو. اس. کول» که در سال 2000 مقابل بندر عدن منفجر شده و منجر به کشته شدن 17 تن از ملوان آن شد، امضا کرد.
واشینگتن خارطوم را به دست داشتن در انفجار ناوشکن آمریکایی متهم کرده بود، اتهامی که سودان همواره آن را تکذیب کرده است.
ارتقای نمایندگی دیپلماتیک
شایان ذکر است که نورالدین ساتی دیپلماتی کارکشته است که در اوایل دهه نود به عنوان سفیر سودان در پاریس انجام مأموریت میکرد و پس از آن بازنشسته شده و به سازمان ملل متحد پیوسته و در نمایندگیهای حافظ صلح سازمان ملل متحد در هر کدام از کنگو دمکراتیک و رواندا مشغول به کار بود.
در دسامبر گذشته نیز طی دیدار عبدالله حمدوک نخست وزیر سودان از واشینگتن ارتقای سطح نمایندگی دیپلماتیک میان دو کشور به سطح سفیران اعلام شد.