فرمانده نیروی انتظامی ایران: موضوع غرق شدن اتباع افغانستانی صحت ندارد
قاسم رضایی جانشین فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران دوشنبه 18 مه اعلام کرد، ماجرای غرق شدن اتباع افغان در مرز ایران صحت ندارد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، رضایی گفت: «زمانی که موضوع غرق شدن تعدادی از اتباع مطرح شد، بلافاصله با فرمانده مرزبانی "تایباد" تماس گرفتم و با بررسیهای به عمل آمده، مشخص شد چنین موضوعی وجود نداشته و اصلا چنین روحیه ای در مرزبان های ایران وجود ندارد».
رضایی ادامه داد: «به هیچ عنوان این موضوع قابل باور نیست و نمیشود این فتنه را به مرزبانان ناجا نسبت داد و این موضوع به هیچ عنوان صحت ندارد».
وی مدعی شد که ماجرای غرق شدن اتباع افغان در نقطه صفری مرزی یک «توطئه و فتنه جدید» برای ایران است که توسط آمریکا دامن زده میشود.
از سوی دیگر، گران هیواد سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان شامگاه یکشنبه 17 مه در پیام ویدئویی گفت، کمیساران ایرانی اسناد و شواهد در مورد غرق شدن مهاجرین افغان در مرز ایران را نپذیرفتند و تحقیقات همهجانبه در این مورد وارد مرحله سوم شد.
هیوان اضافه کرد، تحقیقات اول توسط هیئت تحقیق افغانستان به ریاست محمد حمید طهماسی با بازدید از محل حادثه انجام شد که در این تحقیق اسناد و شواهد جمع آوری و مستند سازی گردیده و هویت قربانیان این حادثه نیز شناسایی شد.
وی علاوه کرد، هیأتهای افغانستان و ایران براساس موافقتنامه سال 1335 خورشیدی تحقیقات مشترک در مورد غرق شدن مهاجرین را در محل حادثه انجام دادند که هیأت افغانستان تمام مدارک و شواهد را به اختیار هیأت ایرانی در میان گذاشته اما هیأت ایرانی آن را نپذیرفتند.
سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان تاکید کرد، براساس مفاد موافقتنامه سال 1335 خورشیدی، تحقیق به مراجع دیپلماتیک دو کشور ارجاع گردیده و قرار است در مورد این حادثه توسط هیأتهای بلندرتبه دیپلماتیک دو کشور تحقیق شود.
از سوی دیگر، محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان شنبه 16 مه تاکید کرد: «این غم مشترک همۀ ماست و برای همیش در خاطره و حافظۀ تاریخی ملت ما جای خواهد داشت. موضوع متذکره در مطابقت به اصول و قوانین بینالمللی تعقیب میگردد و وزارت امور خارجه و دفتر شورای امنیت ملی برعلاوۀ بررسی تمام ابعاد این موضوع، شرایط رفتوبرگشت به ایران را بیشتر اصولی، قانونی و قابل پیش بینی خواهند ساخت».
گفتنی است که برخی از مهاجرین افغان برگشته از مرز ایران مدعیاند که مرزبانان ایرانی 50 تن از کارگران افغان را بعد از شکنجه و دشنام به رودخانه هریرود انداختند.
هرچند هیأتهای کابل – تهران بهگونه مشترک این حادثه را بررسی میکنند، اما مقامهای ایرانی همواره این حادثه را رد کرده میگویند، این یک ماجرای «دروغ» و ساختگی است.
از جانب دیگر، سحام نیوز شنبه 16 مه نوشت، 250 تن از اساتید دانشگاه و فعالان سیاسی، مدنی و حقوق بشری ایرانی داخل و خارج از ایران طی بیانیهای فاجعه جنایت بار علیه مهاجران افغان در مرز دو کشور را محکوم کرده و از آن اظهار شرمساری کردهاند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «تاسف بار است که ظلم و جنایتی که هر از چندی در مرزهای غربی کشورمان نسبت به کولبران کرد ایرانی تکرار میشود این بار در مرزهای شرقی کشور نسبت به مهاجران مظلوم افغانستانی اعمال گردیده است».
در این بیانیه نوشته شده: «ما امضاکنندگان این بیانیه خواهان معذرتخواهی رسمی دولت ایران از خانوادههای قربانیان، مردم و دولت افغانستان، همکاری همهجانبه برای روشن شدن همه ابعاد این جنایت و نیز کشف بقیه اجساد، پرداخت غرامت به خانواده قربانیان، مجازات خاطیان و جلوگیری از تکرار این گونه فجایع هستیم. حکومت ایران باید بدون هر گونه اهمال، تعلل و سرپیچی به پروتکلهای بینالمللی در باره مهاجران پایبند باشد و قوانین همسو با آن را تصویب و اجرا نماید».