در واکنش به ادامه اختلافات میان قبرس و ترکیه اتحادیه اروپا شامگاه جمعه 15 ماه مه 2020 ضمن اتهام آنکارا به «تشدید» اختلافات، حفاریهای ترکیه در میادین گازی مقابل سواحل قبرس را محکوم کرد.
با محکومیت حفاریهای ترکیه در میادین گازی مقابل سواحل قبرس از سوی اتحادیه اروپا این منطقه وارد فاز تازهای از بحران شده و احتمال آن میرود رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه همانند ژانویه گذشته که در واکنش به موضع مشابه اروپا درباره حفاریها به استفاده از اهرم پناهجویان تهدید کرده بود اینبار نیز از اتحادیه اروپا باجخواهی کند.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا با اعتقاد به اینکه این حفاریها با منطقه اقتصادی قبرس که عضو اتحادیه اروپا است تداخل دارد، بارها از ترکیه خواستهاند تا حفاریهای نفت و گاز در مقابل سواحل قبرس را متوقف کند.
بلوکهکردن اموال دو تن از اتباع ترکیه
علیرغم اینکه اتحادیه اروپا پیش از این طی سال جاری اموال دو شهروند ترکیهای که در عملیات حفاری در میادین نفت و گاز مقابل سواحل قبرس مشارکت داشتهاند را بلوکه و ورود آنها به خاک اتحادیه اروپا را ممنوع کرده است، ترکیه اما همچنان از این حفاریها عقبنشینی نمیکند.
به گزارش خبرگزاریها وزرای خارجه 27 کشور عضو اتحادیه اروپا شامگاه جمعه در بیانیه مشترکی گفتند «از این که ترکیه به فراخوانهای متعدد اتحادیه اروپا برای متوقفکردن این گونه اقدامات پاسخی نداده است، متأسفیم».
وزرای خارجه اتحادیه اروپا در این بیانیه افزودند «به فراخوانهایمان تا ابراز خویشتنداری ترکیه و عقبنشینیاش از این گونه اقدامات و احترام به حاکمیت قبرس و حقوق ملی آن ادامه میدهیم».
در همین راستا وزرای خارجه اتحادیه اروپا ضمن استقبال از تلاشهای قبرس برای مذاکره درباره این اختلاف تاکید کردند که «تحرکات تنشآمیز اخیر ترکیه متأسفانه به سوی مسیر اشتباه میرود».
این در حالی است که از آوریل گذشته کشتی حفاری ترکیه با نام «یافوز» به عملیات حفاری در مقابل سواحل قبرس ادامه میدهد.
همچنین فاتح دونماز وزیر انرژی ترکیه پنجشنبه گفته کشورش عملیات حفاری برای نفت و گاز را متوقف نخواهد کرد.
وزیر انرژی ترکیه در گفتگو با خبرگزاری رسمی آناتولی گفت که «ترکیه بیوقفه به فعالیتهایش برای حفاری و عملیات لرزهنگاری در شرق دریای مدیترانه ادامه میدهد».

هشدارهای سابق و باجخواهی اردوغان
اتحادیه اروپا ژانویه گذشته درباره عملیات حفاری در مقابل سواحل قبرس به ویژه به ترکیه و همزمان با اعلام این کشور مبنی بر رسیدن کشتی حفاری آن به نزدیکی جزیره قبرس، هشدار داده بود.
در مقابل اما رجب طیب اردوغان «هشدارهای» اتحادیه اروپا را رد کرده و به استفاده از مسأله پناهجویان برای فشار بر اتحادیه اروپا متوسل شده و گفت که ترکیه حضور نزدیک به 4 میلیون پناهجو که اغلب آنها سوری هستند را در خاک خود پذیرفته است و احتمال آن میرود که هر لحظه مرزهایش را برای ورود این پناهجویان به خاک اتحادیه اروپا بگشاید.