حذف چهار صفر از پول ملی ایران، از این جهت مورد انتقاد قرار میگیرد که بیشتر از آنکه راهحلی برای کاهش تورم باشد، آن را به عنوان یک مسئله پاک میکند، اما با وجود مخالفتها، مجلس ایران، امروز با لایحه آن موافقت کرد، برخی از نمایندگان هم از این لایحه دفاع کردند.
بر اساس گزارش خبرگزاری خانه ملت، دوشنبه 4 مه 2020، نمایندگان در نشست علنی امروز در مجلس ایران، با کلیات لایحه یک فوریتی اصلاح قانون نظام پولی و بانکی این کشور موافقت کردند.
محمود بهمنی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ایران، مدت زمان بررسی این پروژه را 10 سال دانست و گفت: «امروز موضوع هویت ما مطرح است، باید برای پولمان واحدی را تعیین کنیم».
بهمنی مدعی شد که حذف چهار صفر از واحد پول ایران، مزایایی دارد به گفته او، با توجه به تورم 50 سال گذشته، قیمتها در ایران، 3600 برابر رشد داشته، در حالی که اسکناس رسمی این کشور فقط 50 برابر افزایش داشته است.
بهمنی از ایجاد هزینه سالانه 800 میلیون تا یک میلیارد تومان به علت «فرسودگی اسکناسها، هزینه امحاء و همچنین هزینه خروج اسکناسها از گردنه» خبر داد.
او بر عدم تورمزایی حذف چهار صفر از واحد پول ملی تاکید کرد و گفت: «هم اکنون به دلیل ناکارآمدی اسکناسهای مورد استفاده در نظام پرداخت نقدی قیمت به سمت بالا گرد شده و هزینهها را افزایش داده است».
بهمنی، پیشبینی کرد که اگر نمایندگان با این لایحه موافقت کنند ظرف پنج سال، واحد پول ملی از ریال به تومان تغییر خواهد کرد که دو سال برای بررسی و سه سال برای اجرا زمان میبرد.
حذف چهار صفر از پول ملی در ایران سابقه 26 ساله دارد که در سال 1993 در بانک مرکزی ایران مطرح شد و در سال 2007 در کمیسیون اقتصادی مجلس در دستور بررسی مجدد قرار گرفت؛ سپس کمیسیون مربوط اعلام کرد این طرح نیاز به گذر زمان دارد.
اما سال گذشته، برای چهارمین بار از طرف ریاست بانک مرکزی اینموضوعی مطرح شد. طبق طرح پیشنهادی بانک مرکزی که در دولت به تصویب رسید، واحد پولی ملی جدید تحت عنوان «تومان» تعریف میشود که هر «تومان» معادل 10 هزار (10000) ریال فعلی و یکصد (100) «ریال جدید» میشد.
بر اساس گزارش اقتصادآنلاین، در 15 آگوست 2019، کارشناسان اقتصادی اعلام کردند که با وجود تورم دو رقمی و بالای 30 و 40 درصد، سیاست حذف چهار صفر از پول ملی ایران جواب نمیدهد؛ چراکه با افزایش تورم، هر چند سال یک بار نیاز به حذف صفر از پول خواهد بود.