اعتصاب غذای گروهی از زندانیان سیاسی عرب اهوازى در اعتراض به پروندهسازی جدید اطلاعات
اهرو، سازمان حقوق بشر اهواز روز پنجشنبه 23 آوریل 2020 گزارش کرد که تعدادی از زندانیان سیاسی زندان شیبان اهواز که از سوی وزارت اطلاعات به تحریک اعتراضات زندانهای این شهر در ماه مارس 2020 متهم شدهاند، دست به اعتصاب غذا زدند.
این سازمان به نقل از منابع محلی خود گزارش کرد «تعدادی از زندانیان سیاسی در بند 5 زندان شیبان اهواز، از جمله سید جابر آلبوشوکه و برادرش سید مختار، در اعتراض به تشکیل پروندههای جدید علیه آنان توسط اداره اطلاعات اهواز به اتهام تحریک اعتراضات زندان در فروردین گذشته، دست به اعتصاب غذا زدهاند.»
در اواخر ماه مارس زندانهای مرکزی و سپیدار اهواز شاهد اعتراضات گسترده زندانیان به «نبود امکانات بهداشتی در پی شیوع کرونا و عدم اعطای مرخصی یا عفو به زندانیان» بود. در این درگیریها که به شدت از سوی نیروهای امنیتی سرکوب شد، «دهها زندانی توسط نیروهای امنیتی کشته و زخمی شدند.»
سازمان حقوق بشر اهواز با اعلام این موضوع که «حداقل 35 زندانی توسط نیروهای امنیتی کشته یا در اثر سوختگی و خفگی جان خود را از دست دادند» و «درخواست زندانیان در اعتراضات، استفاده از حق قانونی برای اعزام به مرخصی و آزادی مشروط بود اما جواب درخواستهای زندانیان گلوله و شکنجه و تشکیل پروندههای جدید شد»، گزارش کرد این اعتراضات «پیامدهای ناگواری برای زندانیان و بالاخص زندانیان سیاسی داشته و هماکنون اکثر آنان از آثار شکنجه و کتک توسط نیروهای امنیتی و نیز سوختگی و خفگی ناشی از آتشسوزی رنج میبرند.»
تعدادی از زندانیان سیاسی زندان شیبان اهواز از جمله مهندس محمد علی عموری، زهیر (عبدالزهرا) هلیچی، عبدالامام زایری، سجاد دیلمی و علی کعب عمیر، سید یابر آلبوشوکه و سید مختار آلبوشوکه، که در پی اعتراضات زندانیان در مورخ روز 12 فرودین 1399 (31 مارس 2020) به اداره اطلاعات اهواز منتقل شده بودند، پس از دو هفته بازجویی و شکنجه در بازداشتگاههای مخوف و سری، در 25 فروردین به زندان بازگردانده شدند امام وضعیت آنان در نتیجه دردها و جراحات ناشی از شکنجه وخیم گزارش شدهاست و هنوز در بخش قرنطینه زندان نگهداری میشوند.
تونل مرگ در زندانهای اهواز
منابع مطلع به سازمان حقوق بشر اهواز گفتهاند مسئولین زندان مرکزی اهواز از جمله صخراوی، آزاده و غلام نژاد بعد از کنترل شورش در زندان مرکزی اهواز با تهدید سلاح کلاشینکف تمام زندانیان را به محوطه مرکزی زندان منتقل و به سربازان دستور دادند که در دو صف رو در روی هم قرار بگیرند و به اصطلاح تونل شکنجه یا مرگ برای زندانیان آماده کنند.
این مسئولان طول مسیر تونل زندانیان را با خردهشیشه پر کرده و زندانیان را پابرهنه مجبور به عبور از آن مسیر کرده و روی آنها مواد شوینده ریختهاند تا زندانیان روی خردهشیشهها لیز بخورند و همزمان سربازان را مجبور به کتک زدن زندانیان با باتوم و کابل کردهاند. این وضعیت از ساعت 4 عصر تا 6 صبح روز بعد از کنترل شورش زندان ادامه داشت.
علاوه بر این شلیک فشنگهای ساچمهای باعث مصدومیت تعداد زیادی از زندانیان شد. یکی از این زخمیها عبدالرضا عبیداوی نام دارد که بر اثر اصابت ساچمه یکی از چشمانش را از دست داده و بر اثر جراحات متعدد رودههایش از کار افتادهاند. مهندس محمد علی عموری نیز تحت شکنجه شدید در اداره اطلاعات اهواز قرار گرفته که وضعیت سلامتی وی مخصوصاً از ناحیه سر و سینه وخیم گزارش شدهاست. همچنین زهیر هلیچی، عبدالامام زایری، سید یابر آلبوشوکه و سید مختار آلبوشوکه در اثر شکنجه زخمی و دچار عفونت شدهاند. سجاد دیلمی و علی کعب عمیر چندین جراحت بر اثر اصابت ساچمههای شلیک شده به صورتشان وارد شده و دچار عفونت شدهاند. همچنین گزارشهای تأیید نشدهای حکایت از کشته شده زندانی سید فارس البوشوکه بر اثر شلیک مستقیم دارد.
این زندانیان سیاسی برای مداوای جراحتهای وارده به بهداری اعزام نشده و اکثر آنان با خطر تشکیل پروندههای جدید در دادگاه علیه آنها از طرف سازمان زندانها و وزارت اطلاعات قرار دارند و به این دلیل دست به اعتصاب غذا زده و وضعیت جسمی و روحی آنان بسیار وخیم گزارش شدهاست.
سازمان حقوق بشر اهواز پیش از این با انتشار بیانیههای متعددی ضمن محکوم کردن این «سرکوب و کشتار و اعمال وحشیانه علیه زندانیان» ، از همه مجامع بینالمللی، نهادها و سازمانهای مدافع حقوق بشر درخواست کرد «این اقدامات را محکوم کرده و به مقامات ایران فشار بیاورند تا تکلیف زندانیان سیاسی در بازداشتگاههای اطلاعات اهواز مشخص شود و همه آنها فورا و بدون قید و شرط و جهت نجات جانشان از ویروس کرونا آزاد شوند.»